CAMPANIE ELECTORALA "BNR a făcut treabă bună pentru menţinerea stabilităţii şi solidităţii băncilor"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 7 decembrie 2016

"BNR a făcut treabă bună pentru menţinerea stabilităţii şi solidităţii băncilor"

(Interviu cu Alina Gorghiu, preşedintele PNL)

"Este nevoie de o împărţire mai corectă a riscurilor şi a beneficiilor în zona creditării"

"Băncile de la noi au o profitabilitate sensibil peste media europeană şi n-avem motive să credem că acest lucru se va schimba"

"Vrem să înfiinţăm o Bancă de Dezvoltare şi Investiţii a României"

"PNL va elimina jumătate din numărul de impozite şi taxe"

"Un parteneriat PNL-USR este posibil şi dezirabil"

Sistemul bancar din ţara noastră este unul solid, consideră Alina Gorghiu, preşedintele PNL, candidat pentru Senat în judeţul Timiş. Domnia sa este de părere că Banca Naţională a României (BNR) "a făcut, în ultimii ani, o treabă bună din punctul de vedere al menţinerii stabilităţii şi solidităţii băncilor". Printre altele, doamna Gorghiu opinează că este nevoie de o împărţire mai corectă a riscurilor şi a beneficiilor în zona creditării.

Preşedintele PNL ne-a prezentat, într-un interviu, care sunt obiectivele sale şi ale partidului pe care îl conduce, pentru mandatul următor.

Reporter: Cum caracterizaţi clasa politică actuală?

Alina Gorghiu: Clasa politică actuală este într-o perioadă de înnoire, cu PNL principalul vector al schimbării. PNL a înţeles mesajul societăţii şi s-a deschis către oameni noi, către oameni tineri. Peste jumătate dintre candidaţii aflaţi pe locuri eligibile nu sunt parlamentari, iar un sfert dintre ei sunt oameni tineri, sub 40 de ani. Ne-am schimbat noi înşine pentru a fi credibili atunci când spunem că vrem să schimbăm în bine România.

Coexistă în acest context şi vechea clasă, cu principali generatori PSD şi ALDE. Aici lucrurile sunt foarte clare: deşi istoria le este împotrivă, şi PSD şi ALDE se cramponează de trecut şi speră că-l vor putea prelungi pentru încă nişte ani. Eu cred că nu vor reuşi.

De aceea este foarte important ca cetăţenii să vină la vot pe 11 decembrie, astfel încât clasa politică să se schimbe aşa cum trebuie, iar cei care reprezintă vechiul şi care ţin România în urmă să părăsească scena politică sau cel puţin să intre în opoziţie, pentru a se înnoi.

Reporter: Care sunt obiectivele PNL pe care le considerati primordiale?

Alina Gorghiu: PNL îşi propune să guverneze, să fie principalul partid într-o formulă de centru-dreapta din care exclud categoric PSD. Este o luptă strânsă între noi şi PSD, iar mobilizarea la urne va decide câştigătorul.

Guvernarea liberală va avea ca scop de bază turarea motoarelor economiei, pentru a duce ţara la potenţialul ei de creştere, care este unul de 5-7% anual atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu.

Astfel de ritmuri de creştere sunt posibile - şi nu doar posibile, ci şi obligatorii, dacă vrem să reducem într-un orizont previzibil de timp decalajul de dezvoltare dintre România şi ţările vest-europene.

În acelaşi timp, noi ne propunem întărirea a două sisteme esenţiale pentru România, care azi sunt destul de şubrede - sănătatea şi educaţia. Ne propunem pentru sănătate construirea a opt spitale regionale, dar şi a 900 de cabinete medicale la ţară şi în oraşele mici (prin programul liberal Casa Medicului). Şi propunem dublarea salariilor medicilor în 2017, pentru a menţine în ţară această resursă umană esenţială, fără de care calitatea actului medical va scădea neîndoielnic. Pentru educaţie avem în vedere introducerea obligativităţii educaţiei preşcolare de la patru ani, generalizarea accesului la programele after-school (care acum acoperă o parte redusă din totalul populaţiei şcolare), bacalaureatul diferenţiat şi majorarea anuală cu 20% a salariilor cadrelor didactice.

Reporter: Care sunt primele trei obiective pe care v-aţi propus să le realizaţi, în calitate de senator de Timiş?

Alina Gorghiu: Timişul şi Timişoara sunt foarte importante pentru PNL. Centrul de greutate al partidului este în Ardeal şi în Banat, iar acest lucru ne face atenţi la nevoile economice ale judeţelor din interiorul arcului carpatic.

Principalele trei proiecte pe care PNL şi-a propus să le susţină pentru Timiş sunt şoseaua de centură Sud a Timişoarei, construirea unui spital regional şi pregătirea Timişoarei pentru statutul de Capitală Culturală Europeană, în 2021. Aceste trei proiecte - dedicate infrastructurii rutiere, sănătăţii şi culturii - sunt esenţiale pentru dezvoltarea multidimensională a capitalei judeţelui, dar şi a întregului judeţ, în următorii patru ani.

Reporter: Cum vi se par programele electorale al celorlalte partide?

Alina Gorghiu: M-aş referi punctual la PSD, fiindcă PSD este principalul nostru adversar şi, alături de noi, partidul care teoretic are şanse de a-şi transforma viziunea în realitate, în caz că formează guvernul. Şi aş dori să demontez pe scurt trei mituri de care PSD se agaţă: mitul că PSD îi ajută pe românii săraci, mitul că PSD dă şi nu ia, mitul că PSD e serios şi face investiţii la guvernare. Adevărul este că sărăcia a crescut în România guvernării Ponta (şi ca procent, şi în cifre absolute): în trei ani de zile, numărul românilor săraci, definiţi ca atare de statistică, a crescut cu 450.000. În privinţa faptului că PSD dă şi nu ia, este suficient să amintesc de cele 40 de taxe şi impozite noi sau majorate ale guvernului Ponta - inclusiv ineptele taxă pe stâlp şi taxă pe bacşiş. Deci, înainte de vitejia parlamentară cu tăierea taxelor şi impozitelor, PSD le-a majorat, luându-le românilor bani din buzunare - bani care, desigur, au fost risipiţi şi nu investiţi în infrastructură. Iar aici demontăm şi mitul al treilea, cu seriozitatea PSD la guvernare. Guvernul Ponta a fost guvernul zero kilometri de autostradă; n-a făcut decât să termine proiecte din trecut, dar şi pe acelea le-a făcut prost, ca dovadă închiderea tronsonului Sibiu - Orăştie, inaugurat electoral de Ponta în noiembrie 2014 şi închis 10 luni mai târziu, pentru că s-a surpat.

Nu putem deci crede promisiunile electorale ale PSD, fiindcă realitatea guvernării Ponta ne arată ce e PSD.

Dar, dincolo de programe, oricât de seducătoare ar fi, stau oamenii. Iar aici lucrurile sunt clare: PNL vine cu oameni noi, cu profesionişti oneşti, în timp ce la PSD tot Liviu Dragnea şi Victor Ponta ţin capul de afiş.

Reporter: În urmă cu câteva zile, preşedintele Uniunii Salvaţi România (USR) Nicuşor Dan a spus că, dacă va exista o majoritate în Parlament care să îl susţină pe Dacian Cioloş, în urma alegerilor parlamentare, USR nu va face nicio alianţă cu partidele ce susţin această formulă de guvern, ci va negocia direct cu premierul. Cum caracterizaţi declaraţiile domnului Dan?

Alina Gorghiu: Sigur că USR, din momentul în care va intra în Parlament, are tot dreptul să-şi gândească propria strategie politică. Pentru mine este suficient faptul că ei şi-au declarat susţinerea pentru Dacian Cioloş premier; acest lucru oferă o bază solidă pentru orice discuţie postelectorală. Un parteneriat PNL-USR este posibil şi dezirabil.

Reporter: Care este opinia dumneavoastră despre guvernarea Cioloş?

Alina Gorghiu: Cea mai bună caracterizare a guvernării Cioloş este cea dată de statistică: creştere economică estimată la 5% pentru anul 2016, adică cea mai mare din UE. Asta arată că guvernul Cioloş şi-a îndeplinit bine sarcina principală a oricărui guvern, gestionarea treburilor economice. Acesta este însă doar un aspect al guvernării. Există şi alte lucruri care sunt mai puţin remarcate, dar care sunt la fel de importante: acest guvern este sincer cu românii. Problemele există - chiar acute, cum ar fi în educaţie sau în infrastructură - dar lucrurile nu sunt băgate sub preş, ci se caută soluţii. Un alt lucru care merită amintit este acela că acest guvern introduce cu adevărat criteriul meritocratic în administraţie - concursuri transparente pentru managerii de spitale, de exemplu.

Avem, deci, un guvern şi un premier care au demonstrat şi eficienţă, şi bună-credinţă, şi bun-simţ. Probabil de aceea este atacat în mod repetat şi grosolan de către PSD şi sateliţii.

Reporter: Ce legi ar trebui aprobate în regim de urgenţă, din punctul dumneavoastră de vedere?

Alina Gorghiu: Văd adoptat foarte rapid, în primele 100 de zile, un pachet de relaxare fiscală pentru firme, în primul rând pentru reducerea fiscalităţii pe muncă, astfel încât să stimulăm economia.

În paralel, PNL susţine impozitarea în România a profiturilor generate aici, deci inclusiv profiturile companiilor multinaţionale. Această măsură ar aduce estimativ de patru ori mai mulţi bani la buget pe acest tip de venituri bugetare.

Şi văd, de asemenea, trecută legislaţia pentru înfiinţarea Fondului de Dezvoltare Rural-Urban, instrument esenţial din punctul de vedere al PNL pentru proiectele de investiţii locale şi regionale.

În ceea ce priveşte sectorul bugetar, este urgentă legea salarizării unitare a bugetarilor. Trebuie să punem ordine în acest sistem, să-l aşezăm pe baze sănătoase. Inclusiv ca să dispară odată aceste portiţe pentru demagogie politică şi electorală în stilul PSD.

Reporter: Ce-i lipseşte economiei noastre şi ce trebuie făcut pentru dezvoltarea ei?

Alina Gorghiu: Programul PNL este un program de despovărare fiscală şi stimulare a investiţiilor. Dacă vom ajunge la guvernare, vom reduce contribuţiile sociale la 16% pentru angajator şi pentru angajat şi vom reduce treptat TVA de la 20% la 16%. Vrem, practic, să generalizăm cota unică, să fie cu adevărat 16%. PSD-ului nu-i place cota unică, el vrea să cotă progresivă pentru impozitul pe salarii, care să ajungă la 35%. Iar în privinţa TVA, reducerea propusă de PSD este ezitantă - ei susţin scăderea de la 20% la 18%.

În acelaşi timp, aşa cum am spus, vom crea un Fond de Dezvoltare Urban-Rural şi o Bancă de Dezvoltare şi Investiţii a României. Vom reuşi astfel să stimulăm şi mediul privat, şi investiţiile publice, ceea ce va aduce creşterea economică şi, pas cu pas, creşterea veniturilor oamenilor.

Reporter: Cum vedeţi evoluţia sistemului bancar din ţara noastră?

Alina Gorghiu: Sistemul bancar din România este unul solid, iar BNR a făcut, în ultimii ani, o treabă bună din punctul de vedere al menţinerii stabilităţii şi solidităţii băncilor. Am aflat din discuţii cu colegii economişti din partid că nivelul creditelor neperformante este în continuare în scădere, ceea ce linişteşte lucrurile în zona care era mai vulnerabilă, prin raportare la sistemele bancare din alte ţări.

În acest context, PNL consideră că este nevoie de o împărţire mai corectă a riscurilor şi a beneficiilor în zona creditării. De aici a venit şi propunerea noastră privind Legea dării în plată, care a fost bine primită de către public şi care n-a avut nici pe departe impactul negativ pe care-l profeţeau unii. Să nu uităm că băncile din România au o profitabilitate sensibil peste media europeană şi n-avem motive să credem că acest lucru se va schimba.

Pentru perioada următoare, PNL crede că este nevoie ca băncile să se implice mai mult în creditarea economiei. Este adevărat că nu e simplu, dar economia românească în ansamblu ar profita de această implicare, mai ales că dobânzile au scăzut.

Reporter: Cum apreciaţi evoluţia fiscalităţii din România?

Alina Gorghiu: Am avut, anul trecut, prin consens între partidele parlamentare, cea mai importantă măsură de reducere a fiscalităţii din ultimii zece ani: reducerea TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016. Sigur, nu uităm că ea a fost urcată în 2010 la 24% (în timpul crizei economice). Din punct de vedere fiscal, problema importantă a României, astăzi, este taxarea încă prea mare pe forţa de muncă. De aceea, un punct esenţial al ofertei PNL este, aşa cum am zis, reducerea contribuţiilor sociale la 16%, atât pentru angajator, cât şi pentru angajat.

Pe lângă aceasta, PNL va elimina jumătate din numărul de impozite şi taxe, pentru că este neproductiv ca acestea să existe în număr aşa mare. Mai bine mai puţine, mai simplu de plătit şi cu o colectare mai bună. În paralel, vom reduce birocraţia, accelerând informatizarea administraţiei fiscale şi oferind posibilitatea plăţii impozitelor şi taxelor cu un singur click. Vrem să ajungem în situaţia în care un contribuabil să nu mai completeze 50 de formulare, cum este astăzi, ci să completeze doar 5.

Reporter: Mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. "Un parteneriat PNL-USR este posibil şi dezirabil". USR nu spune asa ceva, o spune doar o [fragment eliminat, conform regulamentului].

    1. Mor pe astia care jignesc femei in comentarii anonime.Baietas , da-ti numele si cnp daca ai c..ie sa vedem daca poti suporta rigorile legii pt astfel de jigniri .Sau crezi ca nu se poate afla cine esti ?

      Mai incet ..mai ANONIME ..cu cuvintele tale vulgare...Dute si mai fa niste cursuri suplimentare de educatie moralo-civica...ti-ar prinde si pe viitor...si cheama si pe elita PSD-ista.

      [Mesaj eliminat, pentru furt de identitate.]

      Ce, Regulamentul bursa interzice sa apara intr-un comentariu numele Cristian Dan? :-))))

      Nici macar in ultracivilizata formulare "Stai jos linistit Cristian Dan"??? 

      [Fragment eliminat, conform regulamentului.] 

    "BNR a făcut treabă bună pentru menţinerea stabilităţii şi solidităţii băncilor" Ce ne facem cu sotul doamnei Ghorghiu care nu este de acord cu acest lucru ? Domnul Isar considera ca BNR a imprumutat exagerat de multi bani in 2009 tocmai pt a asigura "stabilitatea si soliditatea bancilor" . Eu cred ca dl. Isar greseste grav , mai ales ca este un specialist. Situatia din 2009 a fost foarte urata si BNR a procedat corect ca s-a imprumtat si ca a insistat pt semnarea Acordului de la Viena . Toata lumea responsabila era putin ingrozita de ceea ce ar fi urmat... Deficitul bugetar plus cel comercial au ajuns in 2008 la 40 miliarde euro.  

    1. Intrebarea e daca BNR a facut treaba buna :) politicienii or fi invatat sa nu mai destabilizeze tara prin populisme iresponsabile sau o luam de la capat ? Nu de alta dar sa stim si noi :)

      Nu BNR s-a imprumutat ci statul in 2009.Viena a fost orice numai acord nu :) a se vedea declaratiile dl Georgescu referitoare la miliardele pe care bancile le au scos din tara dupa acord .Doamna se refera in text la scaderea neperformantei sistemului ca fiind treaba buna a BNR nu la ce a facut BNR in 2009

    Dupa ce a facut praf sistemul bancar, si nu numai, macroeconomic chiar, cu populism socialist la maxim, cu alde deputat PNL Zamfir, dupa ce sotul dnei sef PNL face albie d eporci BNR, afirmatia d-nei are multa ipocrizie, acum in prag de alegeri.

    Acum s eadreseaza marii mase de alegatori, si zice principii, dupa ce 2 ani a fost cu populismul pe banii altora. 

    1. ...... cu populism socialist la maxim ... sau cu populism socialist marxist? 

      Citeam ieri o stire ca BMW e obligat sa returneze zeci de mii de euro in Australia pt ca divizia de finance a folosit practici de publicitate inselatoare iar oamenii au cumparat produse pe care nu si le permit.Sa inteleg ca tot Zamfir e de vina si acolo? :)))

      Oferta CHF afost in toata europa, prin prisma dobanzilor mici.

      Si reclama si oferta mincinoase exact ca in Australia .Deci ? Europenii sunt mai fraieri exact ca si cu VW sau cum ? Banca pe ipotecare sau dealer auto cu finantare inselatoare tot aia e .Inseli platesti.

      Basescu e de vina. 

    Ro nu vrea intelectuali. Un pfofesor castiga cat un necalificat. Soferul de Tir castiga de 4 ori mai mult.

    1. Soferul de TIR cu 20 de tone in spate, traversand Europa, risca multe/inclusiv viata; un profesor spagar (scuze ceilalti) risca doar sa pretinda/ sa ia mai putin decat colegul sau mai hot. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb