Cancelarul conservator al Austriei, Karl Nehammer, doreşte ca dreptul de a folosi bani lichizi să fie înscris în Constituţie, o idee pe care Partidul Libertăţii, de extremă dreapta, o promovează de ani de zile, informează news.ro.
"Problema banilor lichizi este foarte importantă pentru oameni", a declarat Nehammer citat de agenţia de presă APA.
"Pentru mine este important ca banii lichizi să fie înscrişi în Constituţie", a declarat cancelarul. El i-a cerut ministrului de finanţe Magnus Brunner să elaboreze o propunere în acest sens înainte de o întâlnire cu băncile pe care o va avea în septembrie.
Austria se numără printre ţările cele mai iubitoare de numerar din zona euro. În vremuri de criză, cum ar fi debutul pandemiei COVID-19, austriecii s-au grăbit să meargă la bănci să-şi scoată banii şi au preferat să-i ţină acasă. Mulţi turişti sunt stupefiaţi să constate că unele restaurante şi cafenele nu acceptă plata cu cardul, notează Reuters.
Cele mai multe sondaje de opinie arată că Partidul Libertăţii (FPOe), antiimigraţie, este pe primul loc, cu un avans clar faţă de social-democraţii din opoziţie şi conservatorii lui Nehammer. Cancelarul austriac guvernează într-o coaliţie bipartită cu Verzii, partid de stânga.
Mandatul actualului parlament de la Viena se încheie în toamna anului viitor.
În ciuda asigurărilor repetate ale Băncii Naţionale a Austriei că nu există planuri de eliminare a numerarului, FPOe a susţinut că dreptul de a folosi numerar şi libertatea de a plăti în mod anonim sunt în pericol. Până acum, conservatorii au respins astfel de argumente.
FPOe l-a criticat pe Nehammer pentru schimbarea de opinie pe această temă. "Nu vă este ruşine să furaţi idei în acest fel de la "maleficul şi extremistul" FPO? Nu mai aveţi idei proprii raţionale?" a declarat liderul FPOe, Herbert Kickl, într-un comunicat.
O majoritate de două treimi este necesară în parlament pentru a schimba Constituţia. Împreună, FPO şi conservatorii controlează doar circa 55% din locurile din camera inferioară.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.08.2023, 20:16)
Cred ca vor găsi la el, ori probleme penale, ori
o amanta rusoaica, după rețetele actuale
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.08.2023, 09:38)
Banii lichizi - monede sau/și bacnote prezintă un avantaj și o vulnerabilitate. Avantajul constă în independența populației față de controlul exercitat asupra veniturilor și cheltuielilor de către stat, pe de o parte, și de către bănci și alte instituții financiare pe de altă parte. În plus, sunt și mai ieftini căci toate instituțiile financiare - bancare sau nu - taxează utilizarea banilor pe care îi gestionează. Vulnerabilitatea constă în facilitarea corupției, a evaziunii fiscale, a crime organizate și a altor activități ilegale. Soluția optimă este de a restricționa utilizarea banilor lichizi pentru organizațiile comerciale și de a o liberaliza pentru populație.
Dacă Austria reușește să transforme utilizarea banilor lichizi într-un drept constituțional al populației, va face o breșă importantă în legislația UE și mai ales în ofensiva actuală a statului și a marilor corporații financiare de a controla și taxa veniturile și consumul populației. Bravo Austria!