Cancelarul german Olaf Scholz a sosit în China, într-o vizită controversată

V.G.
Internaţional / 4 noiembrie 2022

Cancelarul german Olaf Scholz a sosit în China, într-o vizită controversată

Actualizare OLAF SCHOLZ: "China şi Germania resping orice utilizare a unei arme nucleare"

Germania şi China au convenit să respingă orice idee de atac nuclear în războiul din Ucraina, a declarat astăzi cancelarul german Olaf Scholz la finalul unei vizite la Beijing... Citeşte mai mult...

---

Actualizare Scholz cere Chinei să-şi utilizeze ''influenţa'' asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat astăzi, în cadrul unei vizite la Beijing, că i-a cerut preşedintelui chinez Xi Jinping să facă uz de "influenţa sa" asupra Rusiei cu scopul ca aceasta să pună capăt "războiului său de agresiune" împotriva Ucrainei... Citeşte mai mult...

---

Actualizare Ai Weiwei apără vizita lui Olaf Scholz în China

Artistul disident chinez Ai Weiwei a apărat vizita în China a cancelarului german Olaf Scholz, după ce alţi activişti şi Congresul Mondial al Uigurilor au cerut ca deplasarea să fie anulată din cauza situaţiei drepturilor omului din această ţară... Citeşte mai mult...

---

Actualizare XI JINPING: "În vremuri de schimbare şi frământări, China şi Germania trebuie să lucreze împreună"

Preşedintele chinez Xi Jinping l-a primit astăzi pe cancelarul german Olaf Scholz la Beijing, în prima sa întâlnire cu un lider occidental de când şi-a asigurat luna trecută un al treilea mandat... Citeşte mai mult...

---

Cancelarul german Olaf Scholz a sosit astăzi la Beijing într-o vizită controversată, pe fondul unei lipse de încredere în creştere a Occidentului faţă de regimul autoritar al Chinei, informează AFP, conform Agerpres.

Avionul său a aterizat în capitala Chinei în jurul orei locale 9:40 (01:40 GMT), în această vizită care este prima a unui lider al UE şi al G7 de la începutul pandemiei de COVID-19.

Politica strictă zero COVID a determinat a doua cea mai mare economie a lumii să îşi închidă graniţele timp de aproape trei ani.

Vizita de o zi a cancelarului german, la scurt timp după realegerea lui Xi Jinping în funcţia de lider al Partidului Comunist Chinez şi al ţării, este privită critic nu numai în Germania, ci şi la Paris, Bruxelles şi Washington.

Reluând vizitele în China ale predecesoarei sale, creştin-democrata Angela Merkel (12 călătorii în 16 ani la putere), social-democratul Scholz este însoţit de o întreagă delegaţie de industriaşi, printre care conducerea Volkswagen şi BASF. Cu toate acestea, dependenţa primei economii a UE de această autocraţie în care companiile germane realizează o parte semnificativă din profituri este din ce în ce mai pusă sub semnul întrebării.

"Prin călătoria sa în China, cancelarul urmăreşte o politică externă care duce la pierderea încrederii în Germania în rândul partenerilor noştri cei mai apropiaţi", a criticat un deputat al opoziţiei, Norbert Rottgen, care a criticat acest "demers solitar".

Chiar în cadrul coaliţiei guvernamentale au existat avertismente împotriva călătoriei. Ministrul Afacerilor Externe, ecologista Annalena Baerbock, a îndemnat să "nu mai depindem de o ţară care nu împărtăşeşte valorile noastre", existând riscul de a deveni "vulnerabili politic la şantaj".

Cu toate acestea, cu câteva zile înainte de călătorie, cancelarul german a autorizat o participaţie chineză la terminalul portului Hamburg. Washingtonul a făcut presiuni asupra Berlinului pentru a limita cota cedată grupului chinez Cosco.

Încercând să calmeze lucrurile, Scholz a promis să nu treacă cu vederea chestiunile controversate în timpul acestei vizite în care se va întâlni cu preşedintele Xi Jinping şi cu prim-ministrul Li Keqiang.

Într-un articol publicat chiar înaintea plecării sale arată că, potrivit cancelarului, "China de astăzi nu mai este la fel ca acum cinci sau zece ani", menţionând în special recentul congres al Partidului Comunist Chinez care a consolidat puterea preşedintele Xi Jinping.

"În cazul în care China se schimbă, trebuie să se schimbe şi relaţiile noastre cu China", a recunoscut cancelarul german, evaluare ce evidenţiază o schimbare prudentă a politicii germane faţă de Beijing. Olaf Scholz nu are în vedere o decuplare faţă de China în domeniul economic, ci o "reducere a dependenţelor unilaterale cu pragmatism şi cu simţul proporţiei". El a enumerat subiectele dificile pe care intenţionează să le abordeze în discuţiile cu autorităţile chineze: respectarea libertăţile civile şi politice şi drepturile minorităţilor etnice, precum uigurii musulmani din Xinjiang.

Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Zhao Lijian, a avertizat însă: "Partea chineză se opune oricărei ingerinţe în afacerile noastre interne şi oricărei denigrări sub pretextul de a discuta despre drepturile omului".

Cancelarul german a promis că va aborda, de asemenea, situaţia tensionată din jurul Taiwanului şi războiul din Ucraina, deoarece China îşi revendică neutralitatea, percepută de occidentali ca un sprijin tacit pentru Kremlin.

"Este logic ca Scholz şi Xi să se cunoască mai bine personal. O linie directă cu Beijingul ar putea fi, de asemenea, utilă, având în vedere riscul escaladării războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina", notează Mikko Huotari, directorul institutului Mercator pentru studii chineze (Merics) din Berlin. El crede însă că liderul german trebuie să îşi clarifice mesajul pentru a explica propriului său guvern, Europei şi Chinei orientarea politică a Germaniei faţă de China.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Nu e controversata

    Chinejii ii vor transmite ferm sa se lepede de America întrucât aceasta este o putere coruptă, perdantă, aflată la apus  

    1. În schimb China este noua revelatie galbena...

    Afacerile-s afaceri ,iar textele politice este

    ptr.populatia nestiutoare, spalate pe creier 

    Isi reduc dependenta de Rusia si o cresc pe cea fata de China.

    1. O alegere mult mai proasta

      Asa este dar USA nici cum nu vrea

      parteneriat Germano-rus, ca se tem  

      de forta economica

    S-a dus sa ia lumina!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb