Carantină redusă pentru persoanele ce intră în ţară

G.M.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Sănătate / 1 februarie 2022

Raed Arafat

Raed Arafat

Persoanele nevaccinate împotriva Sars-Cov 2, cele care nu au trecut prin boală şi cele netestate care intră în ţară vor sta doar cinci zile în carantină, potrivit hotărârii adoptată ieri de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), act ce a intrat astăzi în vigoare. Membrii CNSU au mai decis eliminarea listei ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, care prevedea clasificarea statelor pe culori.

Deciziile au fost anunţate, imediat după şedinţa CNSU, de secretarul de stat Raed Arafat şi vin după ce mai multe asociaţii patronale şi companii din turism au solicitat modificarea restricţiilor.

"Se elimină terminologia de state aflate sub o anumită culoare în func­ţie de riscul epidemiologic, state verzi sau sub incidenţa de cod galben sau roşu. Şi o să fie o regulă generală care precizează următorul lucru: se instituie măsura carantinei cu o durată de cinci zile pentru persoanele care sosesc în România şi nu prezintă certificatul digital al Uniunii Europene sau alte documente compatibile cu acesta, care să ateste vaccinarea cu schemă completă, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau testarea negativă RT-PCR efectuată cu cel mult 72 de ore înainte. (...) Bineînţeles, rămân unele excepţii, printre care se numără şi copiii cu vârsta mai mică sau egală cu 12 ani, persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore, lucrătorii transfrontalieri care intră în România, etc.. Contacţii direcţi vor sta şi ei în carantină cinci zile, exceptate fiind persoanele care au trecut prin boală şi care au maxim 90 de zile de la terminarea perioadei de izolare. Deci, (...) persoanele care intră în contact direct, conform definiţiei de caz, vor fi carantinaţi cinci zile, chiar dacă persoanele respective sunt vaccinate", a declarat Raed Arafat.

El a precizat că persoanele respective pot ieşi din carantină numai pentru rezolvarea unor probleme medicale sau pentru participarea la evenimente private, cum ar fi un deces sau căsătoria civilă.

"Nu vorbim de nunţi aici, nu. Deci vorbim de decese, vorbim de căsătorie. Deci actul de făcut, poate, la primărie, la starea civilă şi aspecte medicale, care necesită ca persoana să iasă, chiar dacă este în timpul carantinei, şi aici se întocmeşte, la nivelul centrului judeţean pentru coordonarea şi conducerea intervenţiei, se întocmeşte un document, pe care îl aprobă DSP. DSP este instituţia care aprobă această ieşire şi pe un anumit interval de timp. Deci se stabileşte, între ora cutare, ora cutare persoana respectivă poate părăsi locul de carantinare, pentru că există o anumită problemă care nu poate fi amânată", a spus Raed Arafat.

Secretarul de stat a mai menţionat că pentru persoanele care intră în ţară rămâne în continuare obligatorie completarea formularului de localizare a pasagerului (PLF), care a intrat în vigoare în 20 decembrie.

Conform lui Raed Arafat, Guvernul va aproba în următoarele zile prelungirea, cu încă 30 de zile, a stării de alertă şi "este posibil ca în hotărârea respectivă să fie reglate şi alte aspecte".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb