CARAŞ SEVERIN SAMTID s-ar putea transforma în ISPA

Ziarul BURSA #Companii / 16 august 2004

Judeţul Caraş-Severin ar putea să scape mai ieftin la cofinanţarea necesară accesării programelor europene, a declarat săptămîna trecută, într-o conferinţă de presă, primarul municipiului Reşiţa, Liviu Spătaru. Ultimele discuţii pe care primarul le-a susţinut la Bucureşti, unde a fost însoţit de Alexandru Stoican, directorul general al SC "Prescom" Reşiţa, şi de Iuliana Chera, şeful Serviciului de investiţii al primăriei, ar putea impune ideea că programul SAMTID, de alimentare cu apă, refacerea canalizării şi epurarea apelor, să fie transformat în ISPA, un program european asemănător ca parametri de eligibilitate, informează Rompres.

Elementul esenţial este însă cofinanţarea, de aici venind diferenţa: la SAMTID, comunităţile locale sunt obligate să participe cu 50% din cota investiţiei, în timp ce la ISPA, cu doar 25%. Aşadar, pe aceleaşi proiecte, contribuţia locală poate scădea la jumătate.

Liviu Spătaru a discutat cu consultanţii firmei Hallcrow şi cu cei de la Intergrup Engineering, în prezenţa lui Silviu Stoica, director general cu integrarea europeană în Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor, din partea căruia a găsit deschiderea necesară. "Am hotărît ca documentaţia să fie preluată de la Hallcrow de specialiştii de la Intergrup Engineering, pentru a realiza studiul de fezabilitate şi analiza economico-financiară, etape necesare în accesarea proiectului ISPA", a declarat Liviu Spătaru.

"Sperăm ca la Bruxelles, unde va ajunge proiectul nostru de alimentare cu apă a oraşelor judeţului, să nu întîmpine nici o dificultate la aprobare, mai ales că ne-a promis sprijinul inclusiv Jonathan Scheele. În acest sens, am mai izbutit să-i convingem pe cei de la minister ca prioritatea zero să fie Caraş-Severinul", a mai subliniat primarul Reşiţei.

Valoarea totală a proiectului este de 34 milioane de euro, dar, prin ISPA, comunitatea locală poate economisi cîteva milioane bune de euro. La sfîrşitul investiţiei, apreciază Spătaru, Reşiţa şi celelalte oraşe ale judeţului vor arăta cu totul altfel, din acest punct de vedere. Mai mult, subliniază edilul-şef al Reşiţei, municipiul va trebui să fie un oraş-pilot în desfăşurarea programului ISPA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb