Caravana Smart City a ajuns la Buzău

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 15 aprilie 2019

Caravana Smart City a ajuns la Buzău

Caravana Smart City 2.0 Implementarea, derulată de Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate (ARSCM), a ajuns la Buzău, unde, astăzi, au loc discuţii cu autorităţile locale. Caravana este unicul program de promovare a conceptelor Smart City şi de informare a factorilor decidenţi cu privire la noile tehnologii, a modalităţilor de implementare şi mai ales a oportunităţilor de finanţare a acestora, subliniază un comunicat de presă transmis de ARSCM. Acesta arată: "Programul aduce laolaltă cei patru piloni de bază ai unui ecosistem smart city de succes: autorităţile publice şi locale, zona academică, societatea civilă şi companiile private care vin cu soluţii".

Prima etapă a Programului Naţional de promovare a conceptelor smart city a fost lansată în 2017, sub egida Minis-terului Energiei şi a parcurs peste 7000 km în întreaga ţară, pentru promovarea conceptelor smart city în rândul autorităţilor locale, conform unui comunicat de presă. Etapa 2.0. Implementarea este dedicată municipalităţilor care au implementat proiecte, trecând astfel de la promovarea conceptelor la promovarea proiectelor.

În 3 aprilie 2019, ARSCM a încheiat un acord de investiţii în valoare de 500 milioane de euro cu China National Electric Engineering Co, Ltd. (CNEEC), una dintre cele mai importante companii de stat din China, finanţarea fiind destinată proiectelor smart city din România. În cadrul caravanei vor avea loc şi discuţii privind posibilităţile de accesare a acestor fonduri de către administraţiile publice locale. Ministerul Energiei, în calitate de partener al programului, va fi reprezentat ministrul secretar de stat Robert Tudorache, care precizează: "M-am alăturat acestei iniţiative deoa-rece energia se numără printre pilonii principali ai administraţiei centrale. Fără susţinere din partea factorilor decizionali din cadrul acestui sector extrem de important în domeniul smart city, nu putem discuta despre reuşite concrete. Susţinem adminis-traţiile locale în implementarea de soluţii inovatoare care vin în sprijinul cetăţeanului sau, în termeni tehnici, ai consumatorului final".

Eduard Dumitraşcu ne-a precizat, recent, într-un interviu pentru revista Bursa Construcţiilor, că ţara noastră este singura din zonă care conturează o Strategie Naţională de Smart City. Conform domniei sale, avem o concurenţă pozitivă între oraşe, fiecare dorind să atragă investiţii şi mai multe, să contureze o strategie. Preşedintele ARSCM ne-a spus că, printre oraşele care s-au preocupat în mod deosebit de acest aspect se numără Iaşi, apreciind că 2018 a fost anul oraşului Alba Iulia în materie de dezvoltare a proiectelor de tip smart city. De asemenea, Cluj este oraşul fanion în domeniu, acesta fiind urmat de municipalităţi de toate dimensiunile - Sibiu, Satu Mare, Turda, Beclean etc.

Fiecare autoritate şi-a stabilit propriile priorităţi, unii fiind mai pregătiţi pentru adoptarea schimbărilor, alţii adoptând câteva soluţii şi considerându-le smart, a adăugat domnia sa, explicând: "Realitatea este că fără o strategie de dezvoltare inteligentă nu se poate vorbi de smart city. Poate că multe municipalităţi vor merge pe soluţii de e-ticketing sau 2-3 aplicaţii, considerând că devin smart. Acestea vor fi nevoite să înveţe din propriile greşeli. Există însă şi municipalităţi care abordează la nivel macro. Cel mai recent membru al ARSCM, municipalitatea Iaşi, este cel mai bun exemplu de dezvoltare a tuturor verticalelor, având proiecte pentru fiecare dintre acestea. Spre exemplu, în domeniul energiei inteligente se află în curs de implementare: utilizarea Blockchain, controlul iluminatului public prin senzori de prezenţă, introducerea senzorilor de lumină ambientală, creşterea eficienţei energetice şi reducerea emisiilor de carbon, cu colaborarea activă a furnizorilor de utilităţi, dezvoltarea reţelelor inteligente, dar şi soluţii inteligente de depozitare a energiei. Dar aşa cum spuneam, esenţial este ca la bază să existe un proiect coerent, bine realizat şi asumat cu indicatori de performanţă.

Din experienţă, constatăm că există o deschidere mai mare a actorilor locali pentru învăţare, iar acest lucru îl constatăm la cursurile pe care le organizează Academia Smart City, pentru autodepăşire şi de a urma exemplele de bune practici. Fără a generaliza totuşi, pot afirma că ne bucurăm de o administraţie mai deschisă şi în mod cert mai performantă faţă de anii trecuţi".

În opinia domnului Dumitraşcu, este nevoie să trecem de la etapa proiectelor pilot, pe care multe municipalităţi le doresc, la cea a proiectelor realizate în parteneriat public-privat, pentru a putea genera plus valoare. De asemenea, este necesară o mai bună cooperare între administraţiile şi actorii locali, care să implice şi mediul academic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb