Actualizare 20:08 Mining Watch: "Ponta nu se dă bătut, vrea o nouă Roşia Montană la Rovina"
Mining Watch România şi Campania Salvaţi Roşia Montană condamnă Guvernul României pentru acordarea licenţei de exploatare a cuprului şi aurului pentru zăcământul Rovina.
Potrivit unui comunicat remis redacţiei, strategia de transformare a Munţilor Apuseni într-o imensă carieră de suprafaţă avansează vertiginos prin licenţa primită de Carpathian Gold pentru acest perimetru. În acest fel, Guvernul Ponta permite demararea de noi proiecte devastatoare pentru mediu, ignorând zecile de mii de oameni care au ieşit în stradă împotriva mineritului cu cianuri la Roşia Montană, în toamna anului 2013. Potrivit fostului director al Institutului Geologic Român, Ştefan Marincea, dezvoltarea de proiecte miniere în zonă ar duce la "generarea a nu mai puţin de 2.900 de hectare de deşeuri".
Prezentul proiect propune exploatarea în imense cariere de suprafaţă a 120 tone de aur şi 100.000 de tone de cupru. Rovina ar putea deveni astfel cea mai mare exploatare din România, dimensiunea celor două cariere - cu diametre de 500 şi 600 de metri şi adâncimi între 300 şi 400 de metri, depăşind chiar şi proiectul Roşia Montană. În prezent întreaga zonă este acoperită de terenuri agricole, păşuni şi pădure, toate obiectivele proiectului fiind situate pe zone nelocuite, dar în imediata vecinătate a satelor Rovina şi Merişor ce aparţin comunelor Criscior şi Bucureşci. În linie dreaptă, Rovina este situată la 20 de kilometri de Roşia Montană şi la doar 7 km de Brad, oraş ce numără 13.900 de locuitori.
MiningWatch transmite că procedurile prin care Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) gestionează şi vinde zăcămintele minerale sunt secrete, contractele prin care statul român cedează resursele minerale fiind în continuare considerate secret de serviciu. Agenţia Naţională de Resurse Minerale, emitenta licenţelor, este subordonată direct Guvernului, preşedintele instituţiei fiind numit printr-o decizie politică, a primului-ministrului.
Potrivit organizaţiei, si în acest caz ANRM a acordat licenţa de exploatare pentru Rovina, unui operator privat, în totală lipsă de transparenţă. Rovina devine astfel primul proiect minier deţinut 100% de o companie privată, fără participarea statului român. La data prezentului comunicat, Agenţia nu a publicat pe pagina proprie informaţii privind noua licenţă şi acestea nu se regăsesc nici în lista de anunţuri publice. "ANRM se comportă de altfel ca stat în stat, în pofida faptului că resursele minerale fac obiectul, potrivit Constituţiei, exclusiv al proprietăţii publice. Deosebit de grav este faptul că în etapa de eliberare şi atribuire a licenţelor miniere, populaţia locală este trecută în totalitatecu vederea. Majoritatea celor care vor fi afectaţi în mod direct de proiectul minier nu deţin nici măcar informaţii de bază despre proiect, cei mai mulţi neînţelegând ce înseamnă cariere de asemenea dimensiuni", arată MiningWatch.
"ANRM ar trebui să se comporte ca un administrator şi nu ca un proprietar al zăcămintelor. Mining Watch România condamnă această atitudine feudală a autorităţilor, de considerare a avutului public ca fiind proprietatea instituţiei ce administrează bogăţiile subsolului. Dincolo de suspiciunile de corupţie şi urmărire ilicită a a interesului personal (demonstrat în cazurile Roşia Montană şi Certej), se pune întrebarea critică: dacă totul este legal şi realizat în interesul public, de ce totul este secret?", a comentat Tudor Brădăţan din partea reţelei Mining Watch România.
Titularul proiectului este Carpathian Gold (TSX:CPN), prin compania Samax Romania Limited, care la rândul ei deţine Samax România, societate cu răspundere limitată (SRL) înregistrată în Baia Mare. Carpathian Gold este companie minieră junior, care propune proiectele miniere Rovina (România) şi Riacho dos Machados Gold (Brazilia). Potrivit unui anunţ al companiei din iulie 2011, Barrick Gold (TSX:ABX), cea mai mare companie minieră din lume, cumpăra 9% din acţiunile Carpathian Gold contra sumei de 20 de milioane de dolari.
"În acest context de suspiciuni de corupţie, vădită incompetenţă în apărarea interesului naţional şi totală lipsă de transparenţă, putem afirma că activitatea ANRM nu corespunde unui standard demn de o naţiune europeană. Prin urmare, exploatarea resurselor în condiţiile unei slabe capacităţi a autorităţilor de control sau de analiză a propunerilor companiilor miniere vine într-un moment în care deciziile nu sunt asumate de comunităţile afectate. Impunerea forţată şi extrem de politizată a unor noi proiecte de minerit, avizate într-un ritm foarte rapid, netransparent şi la limita legalităţii, nu face decât să sugereze dorinţa industriei şi Guvernului României de a impune proiecte cu numeroşi factori de risc, neasumaţi nici de comunităţi, nici de societate", mai transmite MiningWatch.
---
Carpathian Gold a demarat un acord cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), din partea căreia a obţinut o licenţă de exploatare a aurului de la Rovina, la 20 de kilometri de Roşia Montană, pe o perioadă de 20 de ani, prin intermediul subsidiarei Samax România, a anunţat compania canadiană.
Acordarea licenţei reprezintă primul şi cel mai important pas în procesul de licenţiere. Potrivit legislaţiei din România, licenţa va intra în vigoare după evaluarea finală de către mai multe departamente guvernamentale şi după publicarea în Monitorul Oficial.
Este pentru prima oară când România acordă o licenţă pentru exploatarea metalelor fără implicarea unei companii de stat, se arată într-un comunicat al Carpathian Gold.
Compania urmează să actualizeze o evaluare economică preliminară din 2010, urmând să revizuiască costurile proiectului.
Carpathian Gold este o companie de explorare şi producţie ale cărei principale activităţi sunt producţia de aur de la exploatarea Riacho dos Machados Gold din Brazilia, la care este singurul proprietar.
În plus, compania se concentrează pe planurile de explorare şi dezvoltare de la proiectul Rovina Valley Au-Cu din România, unde este singurul proprietar.
În 2013, subsidiara din România a Carpathian Gold, Samax România, înregistrată la Baia Mare, a obţinut venituri de 9,2 milioane de lei şi un profit de 3,5 milioane de lei, având în număr de 43 de angajaţi, potrivit celor mai recente date disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor.
Zăcământul de la Rovina conţine cantităţi importante de aur şi cupru, respectiv 120 de tone de aur şi 100.000 de tone de cupru, declara în 2013 prefectul judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu.
Concesiunea de la Rovina este situată în Munţii Apuseni, la circa 20 de kilometri de Roşia Montană.
Concesiunile învecinate sunt deţinute de companii canadiene sau de statul român. Astfel, proiectul minier de la Roşia Montană este dezvoltat de către Roşia Montană Gold Corporation, controlată de grupul Gabriel Resources. În aceeaşi zonă, compania canadiană Eldorado Gold deţine concesiunea minieră de la Certeju de Sus. Situat în vecinătate este şi depozitul de cupru de la Roşia Poieni, cel mai mare din România, administrat de societatea de stat Cuprumin. Cu resurse estimate la 900.000 tone, la Roşia Poieni sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României.
Totodată, compania canadiană Eldorado Gold Corporation a anunţat la rândul ei, marţi, finalizarea cu rezultate pozitive a studiului de fezabilitate realizat de subsidiara Deva Gold, care deţine 80,5% din proiectul Certej din Munţii Apuseni, situat la aproximativ 12 kilometri nord-est de oraşul Deva. Potrivit studiului, Eldorado Gold estimează că va extrage aur şi argint în valoare de peste 3,1 miliarde de dolari, pe durata de 17 ani a proiectului de la Certej.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2015, 15:01)
Cine se opune atunci exploatarii la Rosia MONTANA. Nu cumva si aici este o manipulare apopulatiei. Noi o sa suportam pagubele daca ne da compania in judecata....????? Dati drumul la exploatari poate asa vom iesi din rahat.....
1.1. Ce logica e asta? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Sorin Alexandrescu în data de 24.08.2016, 05:40)
Baiete, ai luat-o razna?
ANRM nu are dreptul sa dea exploatarea la straini. Sunt pusi acolo ca sa gestioneze resursele cu grija. Asta e coruptie pe fata.
DNA si serviciile (care stau degeaba) sa se autosesizeze.
Auzi la el, ne e frica vezi doamne ca ne dau in judecata. E vremea sa te trezesti.
2. Faceți-le concurență
(mesaj trimis de Czifrak Iosif în data de 30.05.2015, 01:54)
Dacă am vâna meteoriți cu metale nobile și să le aducem pe pământ , ar fi resurse cu procent de 60-95 % de materie netă . Dar , de ce să investiți într-un inventator ca mine . Nu . Să nu faceți asta , ar fi ,,greșeala" vieții voastre . Să ajungem noi o putere cosmică ?? Nu-i bine să trăiți bine , bine e să poluați mai departe , dații bătaie .