Casa Albă a suspendat vânzările de arme către Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, în cadrul unei evaluări a acordurilor în valoare de mai multe miliarde de dolari convenite de administraţia Trump, relatează CNBC şi News.ro.
Noul secretar de Stat Antony Blinken a spus că evaluarea, care este un fapt obişnuit pentru administraţiile noi, este efectuată "pentru a ne asigura că ceea ce analizăm susţine obiectivele noastre strategice şi politica noastră externă".
Această pauză şi evaluarea în sine nu sunt neobişnuite. Dar vânzările de arme sunt istorice: ar reprezenta cele mai avansate şi clasificate sisteme de armament americane vândute vreodată aliaţilor arabi.
În trecut, dronele letale şi avioanele de luptă F-35 nu au fost disponibile pentru aliaţii arabi din Orientul Mijlociu din cauza angajamentului Washingtonului de a menţine avantajul militar al Israelului în regiune, o politică respectată de americani de-a lungul deceniilor. Dar, după semnarea Acordurilor Abraham pentru normalizarea relaţiilor dintre Emiratele Arabe Unite şi Israel, în luna august, achiziţia sistemelor respective a devenit o posibilitate reală pentru statul arab.
Nu este şi cazul Arabiei Saudite, care nu şi-a normalizat relaţiile cu Israelul. Acordul saudit pentru achiziţia de admament american include armament ghidat cu precizie în valoare de miliarde de dolari
Potrivit analiştilor intervievaţi de CNBC, în timp ce relaţia Washingtonului cu Emiratele nu va suferi schimbări mari, ar putea avea loc schimbări în cea cu Arabia Saudită.
"Nu va fi ca şi cum fiecare va face ce vrea. Relaţia va fi din nou bazată pe strategii şi valori, ceea ce nu s-a făcut în patru ani", a declarat un fost oficial al adminstraţiei Obama care cunoaşte punctu lde vedere al preşedintelui Biden.
"Nu va fi o relaţie bună între SUA şi saudiţii fără nişte schimbări semnificative", a spus fostul oficial.
Mulţi observatori au spus că relaţia SUA cu Arabia Saudită a fost permisivă în timpul administraţiei Trump.
Casa Albă nu a penalizat Riadul pentru rolul jucat în asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în octombrie 2018. De asemenea, au fost făcute puţine referiri la încălcarea drepturilor omului, care includ arestarea şi torturarea mai multor activiste saudite.
Când o coaliţie bipartizană de parlamentari a votat pentru a pune capăt sprijinului SUA pentru războiul condus de Arabia Saudită în Yemen, Trump s-a opus veto. Şi în mai 2019, Trump a declarat o "urgenţă naţională" din cauza tensiunilor cu Iranul pentru a ocoli procedurile de aprobare ale Congresului pentru a promova o vânzare de arme de 8 miliarde de dolari către Arabia Saudită, Emiratele Arabe şi Iordania.
Lucrurile vor fi diferite acum, potrivit fostului oficial. "El (Biden) nu vrea o relaţie negativă cu Arabia Saudită, vrea să plătească preţul. Să îşi schimbe comportamentul ", a spus el.
"La sfârşitul zilei noi ţinem cărţile, nu ei."
într-o dezbatere prezidenţială de la începutul anului 2020, Biden a promis să facă din Arabia Saudită "o paria care este".
Ministerul saudit de Externe şi ambasada saudită la Washington nu au răspuns la solicitările CNBC de comentarii cu privire la pauza vânzării armelor sau la comentariul "paria" al lui Biden.
Riadul l-a felicitat pe Biden pentru victoria sa la preşedinţie, după mai mult de 24 de ore de la declararea victoriei sale.