Casa de Compensare Bucureşti şi-a pierdut legalitatea

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 noiembrie 2007

Casa de Compensare Bucureşti şi-a pierdut legalitatea

Majorarea capitalui social al Casei de Compensare Bucureşti la 1,1 milioane de euro a fost anulată prin decizia Tribunalului Bucureşti din 25 octombrie. În urma acestei hotărâri, CCB nu mai îndeplineşte Regulamentul 13/2005 al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare care prevede un capital social de minim un milion de euro pentru casele de compensare, ceea ce înseamnă că CCB şi-a pierdut legalitatea funcţionării.

Alin Barbu, preşedintele CCB, ne-a declarat că asupra legalităţii funcţionării CCB trebuie să se pronunţe CNVM. "Suntem încrezători că lucrurile se vor rezolva în favoarea noastră", ne-a spus domnul Barbu.

Reprezentanţii CNVM susţin, însă, că nu pot lua, încă, nicio măsură, întrucât hotărârea judecătorească nu ar fi definitivă şi irevocabilă.

Consiliul de Administraţie al CCB, întrunit vineri seară, a decis să facă apel la decizia Tribunalui Bucureşti, potrvit lui Alin Barbu.

Tribunalul Bucureşti a luat decizia anulării majorării capitalului social al "Casei de Compensare" Bucureşti în urma acţiunii în instanţă iniţiate de către "Casa Română de Compensaţie" Sibiu. Reclamanta susţine că procedura legală de convocare a Adunării Generale a Acţionarilor nu a fost îndeplinită, respectiv termenul scurs de la convocare până la AGA a fost mai scurt de 30 de zile.

Regulamentul 13/2005 al CNVM care impune caselor de compensare un capital social de minim un milion de euro dă ca termen pentru îndeplinirea acestei condiţii doi ani de la intrarea în vigoare a legii. Cum Regulamentul 13/2005 a fost publicat în Monitorul Oficial 983 din 14 noiembrie 2005, CCB trebuia să se alinieze prevederilor sale până la 14 noiembrie 2007.

Acest termen a trecut, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere regulamentar, CCB şi-a pierdut legalitatea funcţionării. Dacă toată această întâmplare s-ar fi petrecut în vară, problema încălcării Regulamentului CNVM nu ar fi existat pentru CCB.

Contestaţia sibiană seamănă cu o vendeta. Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, lider al grupului de case de brokeraj aflate în opoziţie cu acelea care doresc dezvoltarea pieţei de capital de la Sibiu, a contestat în instanţă legalitatea majorării de capital de la Casa de Compensaţie Sibiu. Acţiunea lui în instanţă a obţinut un rezultat care nu a împiedicat funcţionarea legală a CCS.

De aceea, contestaţia sibiană pare să nu fi urmărit decât să îi dea o lecţie lui Dan Paul.

Şi în timp ce Sibiul şi Bucureştiul îşi dau palme, Varşovia sau Viena s-ar putea să le unească.

CNVM a autorizat funcţionarea Casei de Compensare Bucureşti cu un capital social de 1,38 milioane lei (circa 421.000 de euro) pe 14 august 2007. CCB realizează operaţiuni de înregistrare, garantare, compensare şi decontare a tranzacţiilor cu instrumente financiare derivate, precum şi evidenţa instrumentelor derivate tranzacţionate pe pieţele reglementate sau în cadrul sistemelor alternative de tranzacţionare. Calcularea poziţiilor nete ale membrilor compensatori, reevaluarea poziţiilor deschise şi reţinerea sumelor aferente acestora în contul de marjă sunt incluse, de asemenea, în obiectul de activitate al CCB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb