Decapitalizarea treptată şi insolvenţa Complexului Energetic Hunedoara (CEH) au fost planificate de la înfiinţare până în prezent, potrivit unui comunicat al Casei de Insolvenţă GMC.
Documentul GMC arată: "Adăugând toate costurile de producţie a energiei electrice ajungem la un cost mediu de circa 360 lei/MWh (crescător an de an), iar preţul de vânzare pe piaţa liberă a energiei electrice este, în aceste zile, de aproximativ 115 lei/MWh. Vânzarea producţiei sub preţul de producţie a dus la decapitalizarea treptată a Complexului Energetic Hunedoara şi inevitabil la insolvenţă, acest proces având loc an de an, planificat, de la înfiinţare şi până în prezent prin bugetele de venituri şi cheltuieli anuale aprobându-se pierderi".
Pierderile aprobate pentru anul 2013 au fost de 179,9 milioane de lei, pentru 2014 au atins suma de 287,2 milioane de lei, iar anul trecut au fost înregistrate pierderi de 404,5 milioane de lei, mai arată raportul Casei de Insolvenţă.
Conform acestuia, faţă de cifrele aprobate prin Bugetul de Venituri şi Cheltuieli anuale, societatea a realizat următoarele pierderi: în 2013 - 147,6 milioane de lei, în 2014 - 352,3 milioane de lei, iar în 2015 - 901,2 milioane de lei.
"Este evident că CEH a urmat un parcurs de decapitalizare planificată, plan pe care chiar l-a depăşit in ultimii doi ani, lipsa acută de resurse financiare şi insolvenţă fiind consecinţe fireşti, aşteptate", informează comunicatul.
Comparativ, preţul de piaţă al cărbunelui de o calitate egală sau mai bună, adus la poarta termocentralelor, este de circa 50 lei/gcal.
Cu privire la cazul Complexului Energetic Hunedoara, Victor Grigorescu, ministrul Energiei, a precizat că salvarea societăţii nu ţine de nicio decizie politică, doar profesionalismul celor din interiorul companiei, inclusiv al sindicatelor, poate aduce soluţii tehnice, subliniind: "Discuţiile cu Comisia Europeană privind aprobarea ajutorului de stat pentru CEH sunt de lungă durată, iar soluţiile nu vin din pixul unui om sau din modificarea legislaţiei, aşa cum se întâmpla anii trecuţi".
Administratorul judiciar, firma GMC, propune, în raportul privind cauzele insolvenţei, "compensarea datoriilor către statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, prin preluarea în contul creanţei a exploatărilor miniere, în cuantumul rezultat în urma unui raport de evaluare, exploatări ce se pot constitui apoi ca o societate de închidere a minelor, beneficiind de ajutor de stat, cel puţin până în 2018".
Complexul Energetic Hunedoara are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, potrivit raportului, din care 1,2 miliarde de lei către Ministerul Finanţelor Publice.