Lucrările la "Casa e4" din caramidă de la Wienerberger, care sunt în plină desfăşurare, au ajuns la o nouă etapă, fiind finalizată montarea peste parter a planşeului ceramic din gama "Porotherm Complet". "Casa e4" are la bază sistemul complet de zidărie ceramică "Porotherm".
Referitor la avantajele utilizării acestuia, Corneliu Fecioru, membru în Consiliul de Administraţie, Vânzări şi Marketing la Wienerberger Sisteme de Cărămizi, a declarat: "Utilizarea sistemului complet de zidărie ceramică în construcţia < Casei e4 > din cărămidă de la Wienerberger oferă avantaje imbatabile: păstrarea temperaturii optime prin eliminarea punţilor termice, maximizarea calităţilor unei construcţii durabile şi confortabile. În plus, sistemul complet de zidărie ceramică oferă rapiditate în execuţie, costuri reduse la manoperă, precum şi un microclimat sănătos. Proiectul < Casa e4 > este, de fapt, un excelent studiu de caz pentru toţi cei interesaţi să-şi construiască o casă în viitorul apropiat. El demonstrează că o locuinţă performantă energetic poate fi realizată cu un cost accesibil, printr-o proiectare riguroasă, prin utilizarea unor materiale de construcţii de o calitate foarte bună şi o atentă supervizare a lucrărilor de execuţie".
Planşeul ceramic montat la "Casa e4" este compus din grinzi precomprimate în înveliş ceramic "Porotherm" şi blocuri ceramice pentru planşeu, această soluţie oferind o capacitate portantă deosebită, eficientizând consumul de beton şi armătură şi oferind un timp de execuţie cu până la 30% mai rapid faţă de produsele clasice de beton armat şi economisindu-se, astfel, atât materiale, cât şi timp necesar manoperei.
"Încă o modalitate prin care Wienerberger doreşte să transforme acest proiect unic într-un cămin pentru familia beneficiară este personalizarea cu numele acestora a fiecarei cărămizi Porotherm folosită la construcţia primei < Case e4 > din România. Astfel, beneficiarii, familia Forţescu, simt cu adevărat că această casă le aparţine", menţionează un comunicat remis redacţiei.
Lucrările la "Casa e4" au fost demarate la jumătatea lunii iunie 2014 în Paradisul Verde din Corbeanca, judeţul Ilfov.
Conceptul "e4" înseamnă eficienţă energetică, economie, reducerea impactului asupra mediului, emoţie şi sănătate.
O singură astfel de casă a mai fost realizată până acum, în Austria.
În prezent, se mai află în construcţie astfel de locuinţe în Marea Britanie şi Germania, compania urmărind să extindă proiectul şi în ţări precum Bulgaria şi Ungaria.
"Casa e4" care ar urma să fie finalizată în acest an în Corbeanca presupune o investiţie de 167.000 de euro, ceea ce înseamnă 540 de euro/metrul pătrat construit, comparativ cu o medie a pieţei de circa 400 de euro/mpc.
Având o suprafaţă construită de 310 mp şi o suprafaţă utilă de 190 de metri pătraţi, locuinţa este prevăzută cu parter, etaj şi mansardă. Pentru a avea un consum de energie fosilă aproape inexistent, locuinţa este prevăzută, printre altele, cu pompă de căldură, sonde geotermale forate în adâncime, staţie de preparare instant a apei calde menajere, încălzire prin pardoseală şi pereţi prin soluţii radiante, un perete solar termodinamic şi panouri solare, fiind utilizate, pentru construire, doar materiale termoizolante, potrivit reprezentanţilor echipei care a realizat proiectul.
Performanţele energetice ale "Casei e4" vor fi monitorizate în timp real timp de doi ani, după finalizarea construcţiei, cu ajutorul unor senzori speciali integraţi în sistemul de instalaţii al construcţiei.
Partenerii proiectului implementat de Wienerberger sunt companiile "Rockwool", "Bavaria EcoSystems", "Tondach", "Semmelrock" şi "Pipelife".
Realizarea acestui proiect vine în contextul în care, potrivit Directivei 31/2010 a Parlamentului European, începând cu anul 2020, toate casele nou construite pe teritoriul Uniunii Europene trebuie să aibă un consum de energie aproape de zero.