Castelul Salbek din comuna arădeană Petriş a fost vândut

PAULA BULZAN,Arad
Ziarul BURSA #Companii / 26 iulie 2016

Castelul Salbek din comuna arădeană Petriş a fost vândut

Castelul Salbek din comuna arădeană Petriş a fost vândut, zilele trecute, conform unui anunţ postat pe o reţea de socializare de primarul localităţii.

Castelul Salbek, proprietate construită între 1800 şi 1850, a fost scos la vânzare, anul trecut, la un preţ de pornire de 350.000 euro prin Artmark Historical Estate, divizia de real estate a casei de licitaţii Artmark.

"Castelul Salbek din Petriş îşi va recăpăta gloria de odinioară! Clădirea, monument istoric de clasă A, împreună cu fermecătorul parc ce o străjuieşte şi-au găsit, după ani de ruină şi nepăsare, un investitor. Mă înseninează gândul că, într-un viitor palpabil, vom putea admira şi noi, asemenea stră-străbunicilor noştri, acest idilic loc", a anunţat, pe o reţea de socializare, Irina Onescu, primarul comunei Petriş.

Proprietatea are o suprafaţă construită de peste 980 mp şi un teren de 16,7 hectare. Castelul a fost reconstruit de iobagii din comuna Petriş pentru contele Salbek, care provenea dintr-o familie care ar fi avut membri prelaţi romano-catolici iezuiţi.

Vechea aşezare a localităţii Petriş a dispărut după înăbuşirea răscoalei din 1784, iar toate gospodăriile au fost mutate pe o nouă vatră în jurul castelului Salbek.

Reconstrucţia castelului, care va avea o arhitectura neoclasică, a început după 1811.

Castelul este construit în stil neoclasic şi iese în relief prin faţada şi terasa din spate, ambele străjuite de coloane în stil doric construite din gresie. Pe coloanele de pe faţada nordică se văd şi astăzi heruvimii sculptaţi direct pe ele. Ca plan, castelul are formă dreptunghiulară având parter şi un etaj. Are două intrări maiestuoase situate una spre nord şi alta spre sud. Încăperile sunt aşezate una lângă alta având câte o uşă de comunicare între ele. La etaj se ajunge urcând o scară semicirculară. Aşa cum sunt dispuse camerele la etaj, se crede că acestea erau folosite ca şi apartamente de locuit de către stăpânii castelului.

Construcţia este din cărămidă arsă, cu planşee drepte având pardoseli din parchet în formă romboidală, duşumele de scândură şi ciment.

Parcul din jurul castelului, în suprafaţă de 16,7 ha, are numeroşi arbori printre care şi câţiva stejari seculari. Tradiţia populară spune că sub aceşti stejari ai judecăţii se ţineu scaunele domneşti, instanţele care judecau supuşii domeniului înainte de 1848.

Ansamblul Castelului Salbek datează din perioada 1800 - 1850 , aici funcţionând o şcoală ajutătoare şi un sanatoriu pentru tratarea afecţiunilor pneumoftiziologice.

În anul 2009 a fost retrocedat.

Artmark Historical Estate este divizia imobiliară a casei de licitaţii Artmark şi funcţionează după modelul firmelor de consultanţă imobiliară şi îşi propune să promoveze proprietăţi de patrimoniu şi să structureze o nişă în piaţa de real-estate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ma bucur.

    S-a vandut si la mine un castel s-a refacut frumos. Altul s-a prabusit. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb