Piaţa de capital a avut o evoluţie pozitivă în perioada 3 decembrie - 4 ianuarie, aducând randamente de peste 5% investitorilor dispuşi să îşi plaseze banii în acţiuni. Cea mai inspirată investiţie a fost în titlurile "Socep" Constanţa (simbol SOCP), care s-au apreciat cu 32,63% în perioada analizată. De altfel, acţiunile operatorului portuar au fost cele mai performante pe parcursul anului trecut, aducând un profit de peste 140%, raportat la moneda europeană.
Evoluţia cursului SOCP a avut la bază interesul celor doi acţionari principali, respectiv grupul "Celco", deţinut de verii Duşu şi grupul "Transport Trade Services" (TTS), controlat de omul de afaceri Mircea Mihăilescu, de a-şi întări poziţia în cadrul companiei.
La 30 noiembrie 2010, Grupul DD Constanţa deţinea 32,75% din capitalul "Socep", în timp ce TTS controla 14,03%. "Celco" Constanţa şi Samara Stere aveau participaţii de 11,10%, respectiv 10,51%.
Afacerile "Socep" Constanţa au scăzut în primele nouă luni ale acestui an cu 10,3% faţă de perioada similară a anului trecut, de la 34,8 milioane de lei la 31,2 milioa-ne de lei, în timp ce profitul s-a restrâns chiar cu 29,4%, de la 846.180 de lei la 597.067 lei.
Cei care au ales în ultima lună să facă plasamente în portofolii similare indicilor bursieri au avut şi ei de câştigat.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la Bursă, a urcat cu 5,06%, în perioada analizată, în timp ce indicele BET (exprimat în euro), care prezintă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la Bursa de Valori Bucureşti, a încheiat perioada cu un plus de 5,91% în ultima lună. Indicele BET-FI, care reflectă evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a consemnat o apreciere consistentă, de 5,54%.
Datorită evoluţiilor bursiere, la capitolul fonduri de investiţii, cel mai bun plasament a fost reprezentat de unul de acţiuni, respectiv "Raiffeisen România Acţiuni", care a adus un profit de 5,55%.
Cei care au achiziţionat bijuterii şi alte obiecte din aur, în perioada 3 decembrie - 4 ianuarie, au înregistrat des-creşteri uşoare de 0,02%. În ţara noas-tră, un gram de aur valorează, în prezent, circa 145 lei.
Tradiţionaliştii care au preferat, la 3 decembrie, să constituie depozite în euro la "ATE Bank" sau Carpatica au obţinut în continuare randamente uşoare, de 0,29%. Şi investitorii care s-au hotărât să constituie depozite în lei la bănci s-au dovedit inspiraţi, înregistrând câştiguri la această categorie de plasament. Aceştia ar fi raportat o creştere de cel mult 1,42% a economiilor, dacă ar fi optat pentru Emporiki Bank, care a avut cea mai bună ofertă de pe piaţă.
Cei care au preferat să îşi păstreze banii "la ciorap" au consemnat aprecieri uşoare, cu 0,75%.
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.
Fondurile de investiţii luate în calcul pentru această analiză se găsesc la pagina 14. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.