Cât de periculoasă este dominaţia Big Tech asupra pieţei acţiunilor din SUA?

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 iulie 2023

Cât de periculoasă este dominaţia Big Tech asupra pieţei acţiunilor din SUA?

Şapte acţiuni reprezintă 28% din indicele S&P 500, cu o capitalizare combinată de circa zece trilioane de dolari Gillian Wolff, Bloomberg Intelligence: "Nu este ceva de temut; spre deosebire de bula dot-com, perspectivele pentru majoritatea acestor companii sunt foarte puternice" Jimmy Lee, The Wealth Consulting Group: "Mulţi investitori s-au înşelat în ceea ce priveşte recesiunea şi este posibil ca ceea ce a fost mai rău pentru economie şi profiturile companiilor să fi trecut deja"

Strategii de pe Wall Street sunt tot mai îngrijoraţi cu privire la dominaţia acţiunilor marilor companii de tehnologie (Big Tech) asupra raliul bursei din acest an, dar dacă istoria istoria este un ghid, există puţine motive de teamă, după reiese dintr-un articol publicat de Bloomberg.

Apple, Microsoft, Alphabet (compania mamă a Google), Amazon, Nvidia, Tesla şi Meta Platforms (fostul Facebook) reprezintă în momentul de faţă 28% din indicele S&P 500, faţă de 20% la începutul anului, cu o capitalizare combinată de circa zece trilioane de dolari. Or, acest lucru face indicele vulnerabil chiar şi în cazul în care una sau două dintre aceste companii se poticnesc.

Totuşi, îngrijorările că o astfel de situaţie este inevitabilă par să fie premature. Creşteri comparabile, conduse de un grup restrâns de acţiuni, inclusiv în bula dot.com de la începutul mileniului, au fost mai mari şi au durat mai mult, arată o analiză a Bloomberg Intelligence. De asemenea, aprecierea din acest an poate fi interpretată ca o recuperare a căderii din 2022, mai degrabă decât ca ceva prevestitor al unor pierderi.

"Nu este ceva de temut", a spus Gillian Wolff, analist asociat senior la Bloomberg Intelligence. "Spre deosebire de bula dot-com, perspectivele pentru majoritatea acestor companii sunt foarte puternice", a afirmat ea, adăugând că totuşi raportările de săptămânile viitoare se pot dovedi decisive.

Conform Business Intelligence, după bula tech din 1999 şi colapsul alimentat de pandemie din 2020, odată ce diferenţa de rentabilitate relativă dintre cele mai mari acţiuni şi restul titlurilor a atins nivelul actual, ecartul a continuat să se extindă pentru cel puţin câteva luni.

În primele şase luni ale acestui an, diferenţa de randament dintre cele mai mari şapte acţiuni din S&P 500 faţă de cele din restul indicelui a atins cel mai ridicat nivel de la bula dot.com, potrivit sursei menţionate. Excluzând grupul acestor titluri, în care uneori în acest an a intrat şi Berkshire Hathaway, indicele S&P 500 ar fi avut o creştere de numai 6,3% în prima jumătate a acestui an, faţă de 16%, cât a fost în realitate.

Nancy Tengler, directorul de investiţii al Laffer Tengler Investments, respinge comparaţiile dintre situaţia prezentă şi izbucnirea bulei dot.com. "Nu este deloc acelaşi lucru", a afirmat Tengler, care susţine că piaţa a inclus deja o recesiune în preţuri anul trecut. "Când apare o nouă schimbare de generaţie în tehnologie, trebuie să participaţi. Această petrecere va dura mult mai mult".

Pe de altă parte, evaluările acţiunilor companiilor de tehnologie par ridicate în raport cu standardele istorice, în special în condiţiile în care Rezerva Federală va creşte probabil din nou ratele dobânzilor în această lună. Susţinut de potenţialul inteligenţei artificiale, indicele Nasdaq 100 se tranzacţionează la de 26 de ori profiturile estimate, sau cu aproximativ 30% peste media pe zece ani. În 2023, indicele tehnologiei a crescut cu peste 37%, după o scădere de 33% în 2022.

"Nu aş urmări Big Tech acum", a spus Eric Diton, preşedinte şi director general al Wealth Alliance, care îi sfătuieşte pe investitori să cumpere acţiuni mai ieftine care plătesc dividende, oferindu-le astfel un flux constant de numerar. "Suntem încântaţi de AI, dar credem că mişcările parabolice ale acestor acţiuni le-au redus potenţialul".

Gillian Wolff de la Bloomberg Intelligence spune că, deocamdată, echipa sa nu este îngrijorată de concentrarea puternică a titlurilor ce conduc creşterea bursei americane. "Dar, trebuie să aşteptăm ca sezonul de raportări să se deruleze".

Băncile importante de pe Wall Street au început raportările săptămâna trecută, în vreme ce companiile de tehnologie se vor prezenta în faţa investitorilor cu rezultatele obţinute în ultimele trei luni la sfârşitul lui iulie. În ansamblu, Wall Street-ul pare să aibă aşteptări solide de la titanii tehnologici.

Pentru primele cinci companii din S&P 500 în ceea ce priveşte capitalizarea bursieră (inclusiv Apple, Microsoft şi Alphabet) aşteptările sunt să aibă o creştere a profitului cu 16% în perioada martie - iunie, faţă de o contracţie de peste 8% pentru întregul indice S&P 500, conform Bloomberg Intelligence.

Este unul dintre motivele ce explică, parţial, de ce fluxurile de bani ce se îndreaptă către vedetele din tehnologie nu dau semne de încetinire. Potrivit datelor compilate de EPFR Global, în cele şapte zile anterioare datei de 5 iulie, circa 900 de miliarde de dolari au intrat în acţiunile tech, cel mai mare influx dintre toate cele unsprezece sectoare industriale din S&P 500.

Jimmy Lee, directorul executiv al The Wealth Consulting Group, spune că dacă S&P 500 va avea o scădere de 5-10% în a doua jumătate a anului, va cumpăra acţiuni de creştere.

"Nu este o surpriză că titlurile din Big Tech au o revenire în acest an, deoarece majoritatea acestor acţiuni nu ar fi trebuit să scadă atât de mult, cât au coborât anul trecut", a spus Lee. "Mulţi investitori s-au înşelat în ceea ce priveşte recesiunea şi este posibil ca ceea ce a fost mai rău pentru economie şi profiturile companiilor să fi trecut deja", a conchis directorul The Wealth Consulting Group, citat de Bloomberg.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. multi investitori s-au inselat….

    bondurile 10 minus 3 luni … arata alt lucru… 

    s c r e t 

    1. rata somajului “artificala” la minime istorice arata in fata alt lucru; youth fara munca arata in fata trecere la alt caran si va reflecta in statistici somaj pe ascendent; ciclul dobanzilo ripotecare arata bula formare de credit si imobiliare si tot ciclul dobanzilo ripotecare arata cum au intrat sub apa in 90-92 -2010-2012— la fel si in 2028-2030… cu somaj “minori” deveniti adultii din recesiune si in cautari denmunca cu macarale si stocuri imobiliare abandonate in piete ciclic… adica cu NPLuri pe baon … idem 90 idem 2010 idem si in fata alta tura.

      vinzi cand piata cere cumperi cand piata plange; piata cere/speculeaza cu somaj pe minime si plange cu somaj bomba. 

      Ce face pliata acum? la noi si la altii? “plange” sau se distreaza - inca?! 

      s c r e t 

      somaj mic a fost 15 -16 ani, ce faci tot astepti si tot vinzi short?

      e mai simplu sa iei companii bune cand ai bani , preferabil cu dividende reinvestite si acelea dc poti si sa nu-ti bati capul  

      a si ce ar fi bine venit in romania , niste contracte put, si call sa poti sa faci o asigurare, sau o strategie de vanzare call pe portofoliu. in rest totul e can can. va piaca piata. si dc nu? ce faci stai cu hartii farta valoare in cont si te uiti cum cresc preturile?

      eu nu m spus ca fac short si nici ca astept cu tot cashul!

      nici WB nu se prea agita la cumparaturi... de fiecare data cand se apropia varfurile la americani WB mereu e luat peste picio rin televiziune... "ca ce faci cu atat cash".... si cand bondurile arata revers inversare si risc de deflatie ... toti se dau cotiti dupa ravnitul cash.... 

      stii cum se propaga inflatia si deflatia?! 

      Sunt mai multe mecanici ce propaga inflatia si deflatia... une dintre mecanici de propagare deflatie este: mai multe stocuri (de prefertat imobiliare) aceeasi oamei sau mai putini in campul muncii.... taxe - costuri etc marite (scumpinte) aceeasi bani sau mai putini incirculatie/depozite (stagnarea-aplatizarea Murilor). 

      Aici ai mai mult "credit /dobanda de achitat" mai putini bani in circulatie cu mai multe stocuri si cu "80% din cei cu putere de indatorare au fost indatorati". 

      Piata mereu se corecteaza organic cand se depaseste pe fiecare generatie "80% din cei cu putere sunt sau au fost indatorati pana in gat"...  

      Atunci e ravnitul cash cautat! 

      Acum avem MAcarale (dezmortite de GOV la orizont ce freamanta.... sa vezi cand vo rincepe a ruginii... Dar nu asteapta nimeni ca ele sa rugineasca inca... atat timp cat avem bunuri si servicii in continua deflare in raport grame aur (pe unele sectoare). 

      Seamana a perioada 39-40 si cv... prea multe stocuri ... prea multe acareturi in trafic... in piata.... prea multe magazine... prea mult freamat comercial... 

      Bondurile pe usa arata crash in fata....USA ca sa suplimenteze necesarul de dolari in piata ... cu tot cu crasul dolarului pe long fata de alte valute (respectiv euro invers corelat) fa da boom in cerere de umplere rezerve strategice de PETROL! 

      Daca da boom cerere umplere petrol e groasa treaba peste tot... valutele cad... dar piata tot inundata dedolari si cerere petro va fi... peste acea inudare de dolar tarile vo rface credite peste dolarii din rezerve (dupa cazi vo rcon verti dolarii in alte rezerve sau tangibile)... 

      I Romania urmeaza bom ... bom... soc dupa soc ... de saltari legate de preturi nominale ...va zdruncina peretii .... 

      Si inca un hint: de fiecare data ai boom credit si macarale exact dupa ce 80% din cei cu putere au fost sau sunt deja indatorati. 

      Daca nu crezi Intreaba-l pe domnul Isaresc; stie destul de bine si corectia din 89 si aia din 2008 si aia din 2027 (cel tarziu) unde pana in 2026 vo rspune pioa cetatenii de la atata scumpire... scumpire (nominala) care nu se va opri aici... 

      Pe DXY daca ai EURO Dolar invers corelat in medie de 90 de luni buseste criza = adica de la momentul in care euro se intareste fata de dolar! 

      Pe DXY ave dolar inca TARE.... de cum incepe plecarea la vale in maxim 90 (plus minus) loveste criza reala in cat mai multe economii. - aia e criza actoalei generatii (inca productive ce se muta pe speculativ ca pondere) va va fi fortata sa lase loc acualului youth ce isi va catua de munca pe venituri reale deflate si costuri reala inflate in piata (ca sa se plateasca creditul / sa se balanseze deficutul real din fata al govului; momentan gov due deficitul ciclic in jos - deficitul ciclic a fost exact exact in varf cu exact soc de corectie credit si randamente din chirii - urmatorul deficit dreal din fata va trebui sa balansezie zdravan tendinta de deflatie din fata si implicit socul de chirii). 

      Avem in fata inca dus cald ce devine rapid dus fierbinte ca pe urma sa se inchida robinetul si sa avem altul rece. Pana acolo mai e de lucru. 

      Sa jucam zic... 

      PS: plus ca imo in aur si bvb in aur arata inca ieftin... deci clar tre sa prind un jubileu ca pe urma sa explodeze astea in cotatii grame aur. 

      s c c r e t 

    cat despre “sau inselat” … intotdeauna este “camila cu doua cocoase” cand se rupe iluzia.

    Prima cocoasa 2021 primavara 2022… albia primavara 2022 primavara 2023… acum avem cocoasa finala primavara 2023 craciun 2023/peimavara 2024 

    s c r e r 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb