CĂTĂLIN PÂRVU, ARB:  "Cine ia credite trebuie să ştie că acest lucru se va transforma în disconfort pe termen lung"

Andrei Stan
Bănci-Asigurări / 10 martie 2016

Persoanele care iau credite de la bănci trebuie să fie conştiente că acest lucru înseamnă un angajament pe termen lung, care se poate transforma în timp în disconfort, a declarat Cătălin Pârvu, membru în colegiul director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

"Sunt de acord că băncile şi clienţii trebuie să împartă riscul, însă această împărţire trebuie să fie rezonabilă", a spus Pârvu astăzi, la conferinţa "Relaţia cu consumatorul de servicii financiare", relatează Agerpres.

Pârvu a precizat că, dacă vor fi afectate de această lege, băncile vor tinde să-şi diminueze costurile.

"Acest lucru îi va afecta pe alţi clienţi, adică pe deponenţi. Dacă nu vom mai da atâtea credite, nu vom mai avea atâtea venituri, deci se vor reduce remunerările la depozite şi vor suferi milioane de deponenţi. Va suferi şi bugetul statului, pentru că profiturile vor fi mai mici şi vom plăti mai puţine taxe", a susţinut reprezentantul ARB.

Potrivit acestuia, clienţii care accesează un credit trebuie să fie conştienţi că acest lucru se va transforma în disconfort pe termen lung.

"Cei care iau credite trebuie să fie foarte conştienţi că acest credit are o viaţă lungă. Pe termen scurt va fi un confort, apoi confortul va scădea şi se va transforma în disconfort", a subliniat Pârvu.

Senatorii au adoptat, săptămâna trecută, în unanimitate, proiectul Legii privind darea în plată a unor imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, cu amendamentul ca programul ''Prima casă'' să fie inclus în acest act normativ.

Ei au respins un amendament care prevedea excluderea din lege a programului ''Prima casă'' şi au introdus un altul care se referă la faptul că pentru stingerea creanţei dintr-un contract de credit prin dare în plată, valoarea contractului de credit, la momentul acordării, nu trebuie să depăşească 150.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb al BNR în ziua încheierii contractului, garantat prin ipotecă asupra unui bun imobil cu destinaţie de locuinţă.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Neprofesionist articolul.

    Decalaratia lui Parvu e mai larga, dar dati numai ce va convine.

    Omul a zis si de retroctivitate, de faptul ca risc clientului e numai la paguba,... 

    1. Decalaratia (prescurtare de la declaratie in 10puncte-decalog)... si normal ca nu ne convine, am mai auzit aceleasi ineptii si sperietori apocaliptice.

      Intrebarea mea este: ce o sa faca intregul sistem bancar in momentul in care o sa apara obligatia restituirii sumelor platite in plus de catre debitori prin riscul valutar impus prin contractele de adeziune, adica la aparitia LEGII CONVERSIEI, daca acuma, la o predictie de circa 5300 de contracte in faza de executare silita (conform BNR), sistemul este deja mort? 

      Cele mai bune glume proaste din ultimul deceniu... Sa vedeti cum apare sloganul "sistem bancar in prag de disparitie" parca ar fi vorba de ultima pasare lira cu cristale lichide si diamante de cultura!!! 

      Mai are sistemul bancar un om pe care nu l-a scos la inaintare? Acuma este momentul sa se mai faca si altii de rusine. Haideti baieti, este SUPER-OFERTA!!!

      Draga Homer, nu suna a Iliada? 

      A iesit la tv?

      Ce a mai zis ca daca trece legea impacheteaza bancile di pleaca in Grecia ?Sau in Siria ca e loc de reconstructie ? 

    Vorbim de manipulare? Da, vorbim. Va rog frumos sa publicati si opiniile Consumatorilor exprimate in cadrul acestei reuniuni. Daca a fost altcineva in afara doamnei Folcut de la ARB in calitate de consumator de credite prin Prima Casa.

    Astept opinia unui consumator obisnuit. Ca parca acesta a fost scopul reuniunii, sa-si exprime si consumatorii opinia, pro sau contra... 

    Ca de ARB, CPRB, BNR, CSM, Ministerul Finantelor, BCE, Comisia Europeana m-am cam saturat... chiar intrece orice limita de bun simt.

    Sau tara nu are niciun consumator si ne pierdem timpul degeaba? 

    auzi grija pe asta.....sufera bugetul statului,pentru ca profiturile vor fi mai mici....dar cand a-ti cesionat credite,la diverse srl din afara tarii,nu suferea bugetul statului?

    Eu inteleg din aceasta declaratie ca acest domn ne indeamna sa NU LUAM CREDITE !

    Ciudat sau nu domnule C. Parvu si eu am ajuns la aceadta concluzie. Am avut  

    credite, cumva le-am inchis( cu ajutor de  

    la parinti, teren de casa vandut); acum  

    NICI SA NU MAI AUD DE BANCI. 

    Bancile nu au impartit nici un risc cu mine 

    , de ce?  

    Bugetul statului cred ca il fentati prin Luxemburg, ce ziceti? 

    Bce, Ce stie dar nu vrea sa inchida aceasta portita.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb