CĂTĂLIN PÂRVU, PIRAEUS BANK, AVERTIZEAZĂ: "Imobiliarele au luat-o înainte, cu o viteză foarte mare"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 decembrie 2016

"Imobiliarele au luat-o înainte, cu o viteză foarte mare"

Pârvu: "Am un sentiment de deja-vu cu privire la sectorul imobiliar, trebuie să fim precauţi"

Piaţa imobiliară a luat-o cu viteză foarte mare înainte, spune Cătălin Pârvu, CEO Piraeus Bank România, care trage un semnal de alarmă şi sfătuieşte sectorul bancar să fie precaut cu privire la finanţarea acestui domeniu, ca să nu treacă din nou prin situaţia din anii precedenţi.

Domnia sa a spus, ieri, într-o întâlnire cu presa: "Asistăm la un boom, acum, pe programul Prima Casă, însă nu doar pe acest segment, ci pe tot ceea ce înseamnă segmentul imobiliar. Am acel sentiment de deja-vu, în care imobiliarele au luat-o cu o viteză foarte mare înainte".

Reprezentantul Piraeus susţine că banca pe care o conduce priveşte cu precauţie acest segment, adăugând că instituţiile financiare vor continua să acorde împrumuturi prin Programul Prima Casă: "Să ştiţi că băncile au lichidităţi. Au bani.

Şi pornesc de la întrebarea: în ce să bag banii? În titluri de stat, la un randament de 1 - 1 şi ceva la sută sau în credite Prima Casă, unde randamentul ajunge la peste 3%?" În plus, există cerere în acest segment, iar riscul este redus, creditele fiind garantate în proporţie de 50% de către stat. Ponderea creditelor date de Piraeus Bank România prin "Prima Casă" este de 60% din totalul celor imobiliare, conform domnului Pârvu.

Piraeus Bank a închis sucursalele din mai multe judeţe

Anul acesta a venit după 2015, care a fost foarte greu pentru Piraeus Bank România, în condiţiile în care a fost nevoie de restructurarea grupului, francul elveţian (CHF) s-a apreciat, iar în Grecia au avut loc perturbări pe piaţa bancară, a subliniat Cătălin Pârvu. După ce acţionarul grec a optat pentru un investitor căruia să-i vândă Piraeus Bank România, în final decizia a fost ca banca să cureţe bilanţul, prin reducerea volumului de credite neperformante, care au fost vândute sau scoase în afara bilanţului, a explicat domnul Pârvu. Acesta a menţionat că, anul trecut, volumul creditelor a scăzut cu peste 300 milioane euro.

Totodată, instituţia şi-a refăcut lichiditatea, a acţionat pentru stabilizarea fluctuaţiei de personal (în prezent în bancă lucrează 1.360 de persoane) şi pentru fidelizarea angajaţilor. Banca a raţionalizat costurile şi a redus numărul de sucursale, potrivit lui Cătălin Pârvu, care a declarat: "Strategic, am ieşit din zone unde aveam chiar o cotă mare de piaţă, dar nu aveam nicio perspectivă de a avea profit. Am ieşit din judeţele Caraş, Mehedinţi, Giurgiu, Botoşani, Covasna şi Miecurea Ciuc. Am rămas cu 101 unităţi, pe care le revizuim".

În prezent, banca lucrează, împreună cu EY, la un proiect de revizuire a reţelei, pe partea de structură, funcţionalitate, aspect. În urma acestui proiect, urmează să rezulte modele noi de reţele. Cătălin Pârvu şi-a exprimat credinţa că, în 2017, va exista noua reţea.

"Toate băncile se bat pe nişte clienţi care au rămas cât de cât ok după valul de falimente şi de insolvenţe. Şi ne batem în pricing, iar clienţii se mută de la o bancă la alta. Pentru client este bine, dar pentru sistemul bancar, acest dumping pe dobânzi nu face bine. Dar fiecare bancă îşi are bugetul ei, are lichiditate şi îşi plaseză banii după cum consideră", a adăugat domnul Pârvu, precizând că Piraeus Bank va pune accentul pe digitalizare. Bugetul pentru digitalizare în acest an este de 1 milion de euro.

Piraeus Bank a înregistrat, în primele trei trimestre ale anului în curs, un profit brut de 3,8 milioane euro, după ce anul trecut a avut pierderi.

După curăţarea bilanţului, banca are o rată de neperformanţe (NPL) de 4%. Cătălin Pârvu a explicat că BNR şi EBA cer acum rata NPE (non performance exposing), aceasta fiind, la Piraeus Bank, de 8,5%. Banca a vândut portofolii de neperformante cu discounturi de peste 90%, obţinând circa 10 milioane euro, din care a făcut provizioane, a conchis domnul Pârvu.

Domnia sa estimează că în acest an va avea un profit net de câteva milioane de euro.

"Vom merge în continuare pe persoane fizice, pe IMM-uri cu cifra de afaceri de maxim 5 milioane euro, pe companii cu cifra mai mare decât 5 milioane, fiind concentraţi pe firmele autohtone, nu pe cele internaţionale", a precizat CEO-ul băncii. Valoarea creditelor din portofoliul Piraeus Bank România este de circa 800 de milioane de euro. Banca are o problemă cu veniturile, întrucât soldul creditelor a scăzut.

"Am asistat la o creştere explozivă a creditului de consum, în perioada 2006-2008, când portofoliul nostru de astfel de credite a urcat de la 150 de milioane de euro la 1,3 miliarde euro. O astfel de evoluţie se întoarce împotriva ta. Am simţit acest lucru, am tras şi acum suntem mult mai cumpătaţi", a declarat Cătălin Pârvu.

Domnia sa a mai spus că banca trebuie să finanţeze mai mult investiţiile, concluzionând: "Băncile nu încurajează suficient acest tip de investiţii. Au partea lor de reţinere (...), dar trebuie să susţinem investiţiile de aici, pentru că fără ele nu vom putea creşte.

Sper să fie mai multe cereri în acest domeniu, să se dea drumul la fonduri europene, la infrastructură, ca să putem face cofinanţări, iar economia să poate satisface mai mult cererea internă".

Expunerea Piraues Bank pe împrumuturile în CHF - 138 milioane echivalent euro

Piraeus Bank România mai are circa 2000 de clienţi cu credite în franci elveţieni (CHF), expunerea pe acest segment fiind de 138 de milioane echivalent euro, a menţionat Cătălin Pârvu, precizând că banca a început să contacteze din nou debitorii pentru a le propune să-şi convertească împrumuturile prin programul lansat de instituţie.

Deocamdată, au fost încheiate 50 de contracte de conversie, până acum oamenii aşteptând să fie adoptată Legea conversiei. Circa 400-500 de persoane au acceptat, principial, oferta băncii, în jur de 150 de clienţi aşteptând decizia Curţii Constituţionale a României pe Legea conversiei.

Programul Piraeus de conversie în lei a creditelor în CHF presupune un discount de 15% în primul an, urmând ca, în anumite condiţii, în următorii câţiva ani să mai fie aplicate două discounturi, de câte 10% fiecare. Clienţii care beneficiază de această ofertă sunt cei cu un grad de îndatorare mai mare de 65%.

Gradul de NPL al băncii pe segmentul creditelor în moneda elveţiană este puţin mai ridicat decât cel pe creditele în euro, dar împrumuturile sunt foarte bine provizionate, a mai spus şeful băncii.

Domnia sa a conchis că cel mai neperformant produs al băncii a fost creditul de nevoi personale cu ipotecă.

Referitor la Legea dării în plată, domnul Pârvu a anunţat că banca a făcut provizioane de 9 milioane euro, pe lângă ceea ce a solicitat BNR - alocare de capital pentru creditele neacoperite.

"Piaţa bancară evoluează bine pentru clienţi, dar nu 100% bine şi pentru bănci, care au lichiditate, dar trebuie să o plaseze evitând riscurile", a afirmat Cătălin Pârvu. Domnia sa a subliniat că, în prezent, se observă o creştere a creditului de consum, la care băncile trebuie să fie foarte atente.

Opinia Cititorului ( 29 )

  1. Banksteri [Fragment eliminat, conform regulamentului.], venim dupa voi in frunte cu Piperea! Doar First Home va mai tine pe linia de plutire. Din banii nostrii, a consumatorilor de CHF va faceti profitii imensi!

    1. Cam [Fragment eliminat, conform regulamentului,] mesajul.

      Hai ca nu esti cel ce esti. [Fragment eliminat, conform regulamentului.]

      Au intrat banii? Ai cam ramas fara postaci si bagi personal? First Home nu ii tine pe picioare ci miile de oameni care fac economii si creaza lichiditate. Prima Casa nu e din banii vostri, [Fragment eliminat, conform regulamentului] Lasa vrajeala ca s-au cam spulberat visurile de profit ale speculantilor care te tin in simbrie !

      Statul roman se imprumuta cu dobanzi mai mari din cauza unor legi populiste facute pentru cei cu CHF. Ce-ar fi sa le anulam, sa nu va mai platiti ratele din banii nostri?

      esti un postac, probabil de la CPBR. statul roman are crestere de 5-6%, printyre putinele din Europa,ar trebui ca dobanzile sa scada. si la credite de altfel. bancile stiu asta si incearca sa prosteasca oamenii cu credite pe repede inainte, vanzandu-le iluzia ca banii sunt ieftini si usor de luat. bancile sunt responsabil pentru saracirea cetatenilor romani, in conditiile in care aproape orice operatiune faci, platesti un leu comision bancii.

      in Europa civilizata si unde Isarescu nu este Guvernator, dezbaterea este despre responsabilizarea Bancilor Centrale si tragerea la raspundere a celor comerciale pentru creditare iresponsabila. aceasta dezbatere a pornit la noi de la imprumutatii in CHF si presa independenta de banci.

      Cilos pleaca si odata cu el si infama de Dragu. pleaca oamenii bancilor din fruntea Guvernului si nu se stie nici daca presedintele Raiffeisen cu sediul al Cotroceni mai sta mult. si oamenii o sa inceapa sa puna sub semnul intrebarii ce apartamente proaste, mici si scumpe finanteaza statul prin Prima Casa cu banii nostri. si ce mafie reuneste bancile cu dezvoltatorii imobiliari

      Cum finanteaza prima casa din CHF ca nu se intelege? Cersesti????

      "Cu banii nostri" care? Sa inteleg ca nu va ajung miruirile date prin legi populiste si va miros a dulce banii tinerilor din Prima Casa !

      Postac esti tu platit din escrocherii de gen "80 lei taxe de reprezentare in lupta cu bancile" sau bani veniti de pe Remetea. Ceea ce a spus omul e perfect real. Vreo luna s-au carait bancile pana au dat statului un imprumut cu 5% dobanda in loc de 3%. Asta din cauza riscului crescut de tara dat de populisme zamfiriene. Asa ca afara mana din buzunarele oamenilor inainte sa vorbiti de "ban public".

      Cam analfabet mesajul.

      La fel ca autorul. Ce mari scoli are in afara unui seminar de pastori facut prin corespondenta?

      cu banii pe care ii dau la stat din taxe. statul asta exista pentru ca eu ca cetatean am facut un contract social cu reprezentantii mei, in loc sa traiesc in anarhie. statul nu exista fara cetateni. deci da, e corect, din banii mei si pe banii mei statul finanteaza Prima Casa, ajutand bancile prea lase ca sa isi sume riscuri si care s-au invatat sa fie scoase din rahat de catre state. pe banii cetatenilor.

      bancile isi baga maineile in buzunarul oamenilor atunci cand cer comisioane si pentru ca le treci pragul. bancile isi baga pana la cot mana in economiile oamenilor prin bail in. voi sunteti hotii

      Da

      Model socialist este, corect.

      ...totusi am sa iti raspund o singura data.

      La Prima Casa nu sunt eligibili decat tinerii cu venituri de la 2500 lei in sus. Adica aia cu venituri medii. Tineri cu studii si care cam au prostul obicei sa munceasca. Tineri cu perspective de avansare.  

      Ca si contribuabil prefer ca statul din banii mei sa ii "ajute" pe tinerii acestia, care constribuie la bugetul de stat cu impozite cam cat suma unui salariu minin lunar. Da, prefer sa ii ajute sa ramana in tara, sa isi intemeieze mai usor o familie, sa aduca pe lume un copil. Vreau ca statul sa ii ajute cu Prima Casa, cu vouchere pentru gradinita, scoala, rechizite, pentru copii, cu fonduri pentru deschiderea unei afaceri, etc. Prefer sa fie ajutat acest segment vital al societatii in detrimentul celor nu fac decat sa injure pe cei care o duc mai bine decat ei si care nu produc decat scoruri de 45% pentru unii, dar sunt abonati la toate legile populiste si la toate serviciile de welfare. Totodata prefer ca statul sa il ajute si pe cel ce transforma un camp plin de ciulini intr-un cartier de blocuri. Prefer ca statul sa il ajute pe cel care le da de munca dulgherilor, fierarilor, betonistilor sau tamplarilor.

      De asta in tari precum Canada, SUA sau Marea Britanie exista programe similare cu Prima Casa, programe numite MBS(Mortgage-backed security). 

      In Ro nu.

      Ro da strainilor ajutoare nu romanilor, dovada 4 mil de tineri au "taiat-o" din tara. Diaspora cu cine a votat? Bastinasi cu cine au votat?

      Firma in Ro e aventura controalele PSD-iste sunt pe ele, multinationalele sunt protejate. 

      ...spre deosebire de tine. Alea 4 mil. de tineri au plecat tocmai pentru ca nu au primit nici un fel de sprijin din partea statului la care cotizeaza. Ba mai mult, unii care iti impartasesc viziunile vor sa le taie pana si accesul la o locuinta. Intre timp ajutoare sociale, pensii minime, venituri minime garantate, legi populiste sau pomeni electorale pe care le platim cu totii la pompa, la bancomat, la intretinere sau in ziua de salar, s-au dat cu duiumul. Hai sa intoarcem roata si sa ii ajutam mai mult pe cei care chiar muncesc iar mainile intinse sa fie trimise la munca, acolo unde e nevoie. Sa vedem, creste sau scade diaspora(sic)?

      Cum il convingi pe romanul din diaspora sa nu lucreze acolo pe 1000-1500 de euro si sa vina in mlastina sa lucreze pe 250-300 euro si imobilul sa coste aproape cat in diaspora in euro. Doctori, ingineri de ce pleaca ?

      Multumeste Psd-ului timp de 26 de ani ca mai urmeaza 4. 

      Pensionar esti tu Topsac. Omul are dreptate. Sa fie luati toti astia ca tine care au iesit la pensie pe la 45 de ani din diverse considerente, toti taietorii de frunze la caini [Fragment eliminat, conform regulamentului]. Banii si legile sa se faca in favoarea sectoarelor si oamenilor care produc si sa vezi ce cresc salariile si conditiile. Cu alte cuvinte e mai productiv sa dai Prima Casa si sa il impulsionezi pe unul sa construiasca un cartier decat sa obligi tinerii sa inchirieze la sponsorul vostru [Fragment eliminat, conform regulamentului].

      Tu nu trebuia sa il injuri la ora asta pe Stelian Muscalu, laolalta cu restul haitei de postaci GCCC? Vezi, intra repede la prestat si baga mare ca te trece liderul de langa Sibiel in lipsa.

      Ma bucur ca ti se invarte neuronu' incetosat. Pc doar pentru constructi noi din acel an nu cele comuniste din '70.

      Asa si e tembelici.50% garantie pentru cele noi, 40% pentru vechi. Marja bancii si avansul la fel, ceea ce inseamna ca bancile or sa scada dobanda la alea noi si tinerii vor fi stimulati sa aleaga apartamente noi. Ceea ce uiti este ca multi dintre cei care vand un apartament vechi se muta intr-unul nou.

    Prima Casa o spuneti ca e ajutor de stat acordate bancilor care plaseaza bani cu un randament de 3% si in caz de default bagati mana si in buzunarul meu fara credit. Eu va sustin afacerea ca ati mituit politicul ? Firma privata (nu mai analizam care au fost nationalizate in Criza si de ce) si o persoana fizica eu terta persoana ce treaba am cu voi sa va acopar gaurile? Profitul e al banci-actionarilor pierderea e si a mea. Acest program PC trebuie sa inceteze de urgenta. Tine pretul imobilelor cu 2% mai sus decat valoarea reala. Parerea mea este ca imobilele sunt supraevaluate cu 30-40% acum fata de puterea de cumparare, fata de salar real djn economie.

    Judetele de unde ati iesit e saracie lucie. Nu stiu daca ati iesit sau afi fost alungati ca nu ati avut clienti. 

    Cine are rata peste 65%/luna la creditele in chf ii recomand sa dea in plata. 20 de ani nu o poate duce. Daca o mai duce 10 ani banca il executa la cea mai mica greseala si are profit 300%.

    Pireus nu se zbate ca un peste pe uscat. Nu e pe buza falimentului ? 

    1. nu 2%, 20%

      imobilele noi sunt proaste mici si scumpe

    Imprumutatii in CHF sunt niste cretini, acum milogi, pe la B.N.R...

    1. ha ha ha

      corect

      eu sunt fara credit 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb