CĂTĂLIN PREDOIU, DESPRE NUMIREA UNUI NOU ŞEF AL DIICOT: ''Este de cântărit dacă aşteptăm noile legi sau dăm întâietate unui obiectiv de a stabiliza această funcţie''

G.U.
Politică / 30 septembrie 2020

''Este de cântărit dacă aşteptăm noile legi sau dăm întâietate unui obiectiv de a stabiliza această funcţie''

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, spune că va lansa "la un moment dat" procedura de numirea unui nou procuror-şef al DIICOT, în locul Giorgianei Hosu, conform HotNews.ro. El afirmă că va "reflecta" şi se va consulta cu procurorul general şi cu procurorii din CSM dacă va aştepta intrarea în vigoare a noii proceduri de numire, estimată în primăvara lui 2021, sau dacă va declanşa procedura pe actuala legislaţie.

Predoiu a fost întrebat, miercuri seară, dacă va lansa procedura pentru funcţia de procuror-şef DIICOT sau va aştepta intrarea în vigoare a noii legi şi a răspuns: "O să lansăm la un moment dat. E de cântărit dacă aşteptăm noile legi sau dăm întâietate unui obiectiv de a stabiliza cumva această funcţie. Depinde şi de modul în care toată lumea va şti să copereze. Am prevăzut un termen de 6 luni pentru dazbaterea legilor, dar nu ne opreşte nimeni să ne înţelegem mai repede".

El a spus că acum există toate premisele ca instituţia să funcţioneze şi "nu este o urgenţă de o asemenea gravitate încât să spunem că mâine trebuie să facem ceva".

"Acum situaţia este diferită - nu avem o întreagă pleiadă de funcţii goale, avem o singură funcţie, deja instituţia e turată într-un ritm de lucru, are şi adjunct. Nu e o urgenţă de o asemenea gravitate încât să spunem că mâine trebuie să facem ceva. Asta nu înseamnă că trebuie neglijată problema. Nici aşa un termen lung nu e rezonabil (n.r. - până la intrarea în vigoare a noii legi), trebuie cântărit", a declarat Predoiu.

El a spus că nu va lua o decizie până când nu se va consulta cu procurorul general şi cu procurorii din CSM.

Giorgiana Hosu s-a transferat la Parchetul General, după ce şi-a dat demisia vinerea trecută de la conducerea DIICOT, în urma condamnării soţului său, în primă instanţă, la trei ani de închisoare cu suspendare.

Hosu a demisionat din funcţia de procuror-şef al DIICOT în 24 septembrie, în contextul în care soţul acesteia, Dan Hosu, a fost condamnat joi la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Giorgiana Hosu a fost numită în funcţia de procuror-şef al DIICOT în martie, prin decret semnat de Klaus Iohannis, în pofida avizului negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii. Postul rămăsese vacant în octombrie 2019, după ce Felix Bănilă a demisionat, la solicitarea lui Klaus Iohannis, în urma cazului Caracal, notează sursa citată.

Dan Hosu, soţul şefei DIICOT, Giorgiana Hosu, a fost condamnat joi la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul de corupţie în care este judecat. Decizia a fost pronunţată de Tribunalul Bucureşti şi nu este definitivă.

Conform instanţei, magistraţii au dispus în cazul lui Dan Hosu 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru acces ilegal la un sistem informatic şi 1 an şi 6 luni pentru infracţiunea de instigare la folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unei persoane neautorizate la asemenea informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. El a fost achitat pentru infracţiunile de trafic de influenţă şi de dare de mită. Instanţa a dispus contopirea pedepselor principale, urmând ca în final să execute 3 ani de închisoare cu suspendare.

Preşedintele Klaus Iohannis spunea că dacă se va ajunge ca Dan Hosu, soţul şefei DIICOT, Giorgiana Hosu, să fie condamnat în procesul de corupţie nu va sta să aştepte "să mişte alţii rotiţele", el răspunzând astfel întrebat dacă o va revoca pe şefa DIICOT, în cazul condamnării soţului acesteia. Legat de avizul negativ al CSM privind numirea Giorgianei Hosu, Iohannis a ţinut să puncteze că în document nu era menţionată această situaţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb