CĂTĂLIN PREDOIU, PDL:  "Discutăm în Biroul Permanent condiţiile în care ar putea fi acceptată invitaţia lui Ponta"

Ziarul BURSA #Politică / 21 august 2013

"Discutăm în Biroul Permanent condiţiile în care ar putea fi acceptată invitaţia lui Ponta"

PDL va discuta în BPN al partidului condiţiile în care acceptă invitaţia făcută de premierul Victor Ponta la o discuţie pe tema măsurilor economice, a declarat, ieri, prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu.

Domnia sa a spus: "PDL va discuta în Biroul Politic Naţional (BPN) condiţiile în care o astfel de invitaţie ar putea fi acceptată. De principiu, noi am cerut un dialog, dar în anumite condiţii pe care le vom discuta în BPN, pentru că nu dorim să facem un joc de imagine, noi nu vrem să intrăm în clădirea Guvernului să ne facem poze cu domnul Ponta, noi vrem realmente să impunem politici de dreapta, vrem să salvăm locuri de muncă".

Cătălin Predoiu a spus pe de o parte că invitaţia premierului adresată PDL este de fapt "un răspuns la presiunile democrat-liberalilor" şi "un succes al PDL, iar pe de altă parte prim-vicepreşedintele PDL a susţinut că această invitaţie reprezintă nişte vorbe aruncate la televizor de către primul ministru şi un joc de imagine al premierului care încearcă să mute atenţia de la cazurile grave de corupţie pe care le are Guvernul către un aparent dialog constructiv.

Predoiu a precizat că democrat-liberalii vor "o solicitare serioasă" şi aşteaptă "detalii profesioniste" din partea premierului pe tema invitaţiei adresate PDL.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, citat de Mediafax, că PDL va răspunde invitaţiei primului ministru de a discuta pe măsuri economice pentru sprijinirea mediului privat din România şi dezvoltarea clasei de mijloc şi a arătat că premierul "caută soluţii la opoziţie".

"Eu observ că domnul prim ministru, care până acum nu a luat nicio măsură pentru relansarea economiei, caută soluţii la opoziţie. Primul ministru trebuie să recunoască faptul că situţia dezastruoasă a economiei i se datorează în întregime, tăierea investiţiilor nu poate să creeze locuri de muncă şi nici măcar să le menţină pe cele existente, aşa că s-a ajuns ca în iulie să-şi piardă locurile de muncă 29 de mii de români la care se adaugă cei 16 mii care şi-au pierdut locurile de muncă în iunie", a spus Vasile Blaga.

El a arătat că s-a ajuns ca neîncasările de buget pe primele şase luni să fie de 6,5 miliarde de lei.

Liderul PDL a mai spus că în cele 14 modificări ale Codului Fiscal, "aproape una pe lună, a introdus 23 de noi taxe şi impozite, din care nu fac parte coplata, taxele şi impozitele locale, timbrul judiciar", menţionând că astfel s-a ajuns la scăderea puterii de cumpărare şi la paralizarea sectorului privat.

"Victor Ponta nu înţelege că omoară sectorul privat şi că acum este momentul reducerii fiscalităţii. S-a gândit Victor Ponta câte locuri de muncă s-ar crea prin reducerea cotei unice? S-a gândit Victor Ponta cu cât ar creşte încasările la buget prin creşterea consumului dacă s-ar mări salariul minim? Soluţia este ca Guvernul să lucreze alături de sectorul privat care este într-o situaţie disperată şi să nu-l strivească cu noi taxe şi impozite", a adăugat liderul PDL.

Blaga a arătat că, aşa cum a declarat la Baia Mare, democrat-liberalii vor participa la discuţii cu Guvernul şi "vor propune o discuţie tripartită Guvern-PDL-mediul de afaceri".

"Vom răspunde invitaţiei primului ministru de a discuta pe măsuri economice pentru sprijinirea mediului privat din România şi dezvoltarea clasei de mijloc", a precizat Vasile Blaga.

El crede că premierul se află "într-o situaţie diperată", pentru că, pe de o parte creşterea economică este "revizuită în plus, dar încasările la buget scad".

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că USL încurajează dialogul cu opoziţia, în special pe teme economice, fiind dispusă să aibă întâlniri cu reprezentanţii opoziţiei pentru a discuta propunerile avansate de aceasta.

El a menţionat că a tratat cu seriozitate propunerile economice avansate de opoziţie, arătând că PDL nu a luat în calcul, însă, şi impactul bugetar al acestora şi că trebuie să spună dacă vrea să taie din nou pensii şi salarii sau vrea creşterea taxelor şi impozitelor.

El a arătat că, din calculele făcute de Ministerul Finanţelor, reducerea de la 1 ianuarie a cotei unice, a CAS şi creşterea salariului minim presupun un deficit de încasări la buget, astfel: 0,9% din PIB, respectiv 6,9 miliarde de lei deficit cauzat de scăderea cotei unice, 5,7 miliarde de lei deficit cauzat de scăderea CAS şi 535 milioane de lei deficit cauzat de creşterea salariului minim.

"Ne dorim ca modelul promovat de Traian Băsescu, al distrugerii adversarului doar prin calomniere, atacuri la persoană să ţină de un regim politic care în curând îşi va înceta existenţa şi viaţa politică democratică să presupună un dialog guvernare - opoziţie. Asta am încercat să facem de la preluarea guvernării", a spus Ponta.

El şi-a manifestat convingerea că propunerile economice avansate de PDL au fost făcute cu toată serioazitatea.

"Am luat act de propunerile privind reducerea cotei unice de la 16 la 12, reducerea CAS la angajat şi la angajator şi creşterea salariului minim la o mie de lei - sunt propuneri pe care nu le respingem de principiu. Dacă există, dincolo de enunţul lor, măsuri concrete pe care oricine din opoziţie le susţine, suntem dispuşi să ne întâlnim cu domnul Blaga, cu domnul Predoiu pentru a vedea dacă sunt fundamentate şi dacă pot fi aplicate", a mai spus Ponta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb