Cătălin Vătafu: Nivelul cofinanţării propus de Comisia Europeană ar putea fi aplicat retroactiv

Elena Voinea
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 8 august 2011

"Va exista o diminuare a presiunii pe bugetul de stat şi a unei posibile dezangajări automate a fondurilor UE, în perioada 2012-2013", a declarat, vineri, Cătălin Vătafu.

"Va exista o diminuare a presiunii pe bugetul de stat şi a unei posibile dezangajări automate a fondurilor UE, în perioada 2012-2013", a declarat, vineri, Cătălin Vătafu.

Propunerea Comisiei Europene de reducere a cofinanţării de la 15% la 5%, pentru şase state membre ale Uniunii Europene (UE), ar putea fi aplicată la noi, retroactiv, începând cu luna mai a anului 2009, în cazul în care va fi aprobată de Parlamentul European, susţine Cătălin Vătafu, şeful Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS).

Pe lângă faptul că, pentru ţara noastră, această măsură ar putea să genereze economii de până la 714 milioane de euro, există şi alte avantaje.

"Va exista o diminuare a presiunii pe bugetul de stat şi a unei posibile dezangajări automate a fondurilor UE, în perioada 2012-2013", a declarat, vineri, Cătălin Vătafu.

Planul ar trebui să contribuie la relansarea economiilor care se confruntă cu cele mai mari dificultăţi la nivelul UE, respectiv Grecia, Irlanda, Portugalia, România, Letonia şi Ungaria. Contribuţia UE va creşte la 95%, dacă acest lucru va fi solicitat de unul dintre cele şase state. De asemenea, planul va permite plata anticipată a unor fonduri deja alocate în cadrul politicilor UE privind coeziunea, dezvoltarea rurală şi pescuitul.

Reducerea contribuţiei de cofinanţare are scopul să ajute România să implementeze proiectele europene şi să absoarbă mai mulţi bani, având în vedere că la acest capitol, ţara noastră nu înregistrează rezultatele aşteptate de Comisia Europeană.

Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a atenţionat într-o scrisoare adresată premierului Emil Boc, în urmă cu două luni, că instituţia pe care o conduce rămâne preocupată de nivelul foarte scăzut al absorbţiei financiare a Fondurilor Structurale şi de Coeziune din Româ­nia, care a ajuns la 3%, fiind o îmbunătăţire minoră faţă de nivelul precedent de 2%.

Indicatorul la care a făcut referire Jose Manuel Barroso reprezintă rata plăţilor intermediare, care este, în prezent, de 3,52%.

"Este o cifră care ne nemulţumeşte şi la a cărei corijare lucrăm", a precizat Cătălin Vătafu.

În valori absolute, plăţile intermediare, au ajuns, până acum, la 676 milioane de euro, iar avansurile la 2,106 miliarde de euro. Astfel, sumele totale primite de ţara noastră se ridică la 2,782 miliarde de euro, reprezentând 14,47% din alocarea UE, în intervalul 2007-2013.

Un număr de 28.964 de proiecte au fost depuse, în luna iulie, pentru obţinerea finanţării din fonduri structurale, uşor peste nivelul de 28.611 de proiecte depuse în luna iunie, potrivit datelor publicate de ACIS. Valoarea totală a proiectelor depuse, luna trecută, este de 53,53 miliarde de euro. Dintre acestea, doar 8.505 proiecte au fost aprobate, valoarea lor fiind de 19 miliarde de euro, iar numărul contractelor semnate a ajuns la 6.468, însumând 13,5 miliarde euro.

Datele sunt în uşoară creştere, faţă de cele din luna iunie, când au fost aprobate 8.209 proiecte şi au fost semnate 6.177 de contracte de finanţare.

Plăţile făcute către beneficiari au fost, în luna iulie, de 2,7 miliarde euro, din care 1,109 miliarde de euro sunt rambursări, potrivit datelor ACIS. Plăţile interne din fondurile europene reprezintă 13,25% din alocarea UE, din perioada 2007-2013.

Cele mai puţine proiecte au fost depuse, luna trecută, pe programele "POS Transport" (96 proiecte) şi pe "POS Asistenţă Tehnică" (87 proiecte). În schimb, cele mai multe cereri depuse au fost pe "POS Dezvoltarea Resurselor Umane" - 10.166, din care au fost aprobate doar 2.894 şi pe "POS Creşterea Competitivităţii Economice" - 9.037, din care aprobate au fost doar 2.730.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb