Catastrofă în cinematografie

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Miscellanea / 2 iunie 2020

Catastrofă în cinematografie
SORIN ROŞCA STĂNESCU

Şapte proiecte de film au plecat din România în Ungaria, Serbia şi Bulgaria. Suma totală a bugetelor pe care le-a pierdut România, numai în primele 6 luni ale anului, este de peste 100 de milioane euro. Iar calculul este făcut numai pentru trei case de film. Industria cinematografică este la pământ în urma unei brambureli de natură legislativă. La care se adaugă faptul că Ministerul Finanţelor nu le-a restituit caselor de producţie TVA -ul încasat pe parcursul anului trecut. Să facem o radiografie a acestui colaps programat pentru a înţelege mai bine cum funcţionează Guvernul Orban.

"Ciuma roşie", prin guvernele acesteia, observând ceea ce se întamplă în străinătate şi cu prioritate în UE, a decis în 2018 că poate atrage investiţii majore în industria noastră cinematografică, cu condiţia să le restituie investitorilor o parte din banii pe care aceştia îi aduc aici. La 13 iunie 2018, a fost adoptată Hotărârea de Guvern nr. 421 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinul industriei cinematografice. Practic, prin această schemă de ajutor de stat, producţia de opere audiovizuale beneficia de decontarea cheltuielilor eligibile pentru producţia unei opere în limita a 35 - 45% din valoare. Furnizorul schemei a devenit Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză. Care comisie a şi elaborat mai multe ordine cu caracter normativ. Şi la scurt timp a început dezastrul.

La scurt timp de la venirea la putere a liberalilor, chiar la sfârşitul anului trecut, preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, sub presiunea premierului, a decis suspendarea pe o perioadă de 45 de zile, a ordinelor cu caracter normativ care puneau în operă schema de ajutor. Un abuz în toată regula. Pentru că respectiva comisie nu avea nicio calitate să suspende o Hotărâre de Guvern şi ordinele care îi asigurau aplicarea. Brambureala a continuat şi în luna ianuarie a acestui an. La 9 ianuarie, prin OUG 1/2020, furnizorul schemei a devenit Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. Acesta nu a elaborat nici până azi normele de aplicare a prevederilor Hotărârii de Guvern 421/ 2018. Şi astfel, întreaga industrie cinematografică din România a fost blocată.

Am făcut efortul unei succinte radiografii a acestui caz pentru a înţelege cum funcţionează Guvernul Orban. Brambureala din acest domeniu, hai să-i spunem mai special, caracterizează de fapt întregul mecanism după care funcţionează administraţia liberală. Să admitem că la originea acestei situaţii nu stau intenţii rele. Să admitem că Executivul este preocupat în mod real de ceea ce ne place să numim interesul naţional. Să admitem că nu din rea voinţă, în timp ce Florin Cîţu se lăuda în mod repetat, la sfârşitul anului precedent, că a cheltuit bani pentru a restitui TVA-ul încasat de la societăţile comerciale, ajutându-le în acest fel să facă investiţii, în realitate lucrurile au stat taman pe dos. Poate sunt greşeli regretabile făcute în serie. Poate că domnul Cîţu nu a minţit cu bună ştiinţă opinia publică. Dar atunci de ce acest TVA nu a fost restituit nici până in ziua de azi societăţilor din industria cinematografică? Am putea să mergem şi mai departe. Să ne imaginăm că Guvernul Orban a înţeles care era interesul statului român de a atrage investitori importanţi din industria cinematografică prin crearea unei scheme de decontare a unor cheltuieli. Poate că Guvernul Orban a înţeles, la fel cum a înţeles şi "ciuma roşie", că în felul acesta România are numai de câştigat. Dar dacă aşa stau lucrurile, cum se explică faptul că ordinele ministeriale care asigurau respectiva schemă au fost suspendate în mod abuziv pentru 45 de zile? După care au rămas perpetuu suspendate, întrucât afacerea a intrat în subordinea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri? Care a omis să elaboreze cuvenitele ordine.

În consecinţă, un mecanism creat de "ciuma roşie", care a avut drept rezult aducerea în ţară a sume importante de bani şi stimula industria cinematografică, a fost distrus să spunem, doar în urma unor acte de incompetenţă şi de neglijenţă intr-un termen record de către Guvernul Orban. Dar fie şi aşa, tot trebuie ca cineva să răspundă pentru pierderea de către România în numai 6 luni a peste 100 de milioane de euro. Ce părere aveţi domnule premier Ludovic Orban?

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. O sa mai treaca putin timp si tot mai multi oameni vor intelege ca misiunea lui Cîţu si a celorlalte rapandule este sa distruga cat mai mult prin Romania. Nu este vorba de prostie cat de misiune.

    brambureala, brambureala...

    Brambureala este in sistemul fiscal european, care pune statele din Uniune la o concurenta crincena si stupida.

    Da, este de inteles, statul roman ar trebui sa restituie investitorilor toate cheltuielile si in plus sa-i recompenseze substantial. 

    imi pot stapani rasul!! A ajuns SRS si specialist in cinematografie!! Comic vestit al ecranului!! Ha,ha,ha!! Chaplin a inceput sa planga...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb