CAZACU, XTB:  Românii ar putea fi nevoiţi să aloce un buget mai mare pentru pâine, patiserie sau chiar cozonac

Comunicate de presă / 27 aprilie 2021

Românii ar putea fi nevoiţi să aloce un buget mai mare pentru pâine, patiserie sau chiar cozonac

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul grâului a crescut cu aproape 50%, în vreme ce preţul porumbului este mai mult decât dublu, explică într-o analiză de piaţă Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varşovia, conform unui comunicat remis redacţiei.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul grâului a crescut cu aproape 50%, în vreme ce preţul porumbului este mai mult decât dublu. Pentru România, vestea ar putea fi una bună pentru sectorul agricol, care a avut anul trecut un an foarte slab, doar 3.8% din PIB, şi a avut efect net de scădere economică. Pe de altă parte, de preţurile ridicate ar beneficia fermierii care au ţinut recolta, deşi o bună parte au ales să lichidizeze înainte de valul recent de majorare a preţurilor. Ar putea fi, însă, un semn bun pentru viitor, deşi, în privinţa noii producţii, este încă un drum foarte lung până la aşezarea pieţei şi a preţurilor. Pe de altă parte, pentru consumatori, deja apăsaţi de o tendinţă de accentuare a inflaţiei, nu este o veste prea bună, explică într-o analiză de piaţă Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varşovia.

România, pe locul unu în UE la consumul de pâine, are şanse mari să beneficieze, în continuare, de cel mai mic preţ din Uniune, aflat, potrivit Eurostat, cu 47% sub media europeană, doar că asta nu va însemna că românii nu ar fi nevoiţi să se obişnuiască să aloce un buget mai mare pentru pâine, patiserie sau chiar cozonac.

Preţul cerealelor la bursa din Chicago se află în creştere accelerată. Dinamica a fost oglindită şi în Europa, pe bursa MATIF. De la începutul lunii creşterea porumbului (în SUA) depăşeşte 21%, iar a grâului, 19%. Trendul era deja clar definit atunci când Departamentul American pentru Agricultura (USDA) a anunţat suprafeţe plantate cu porumb sensibil mai reduse faţă de aşteptări.

Stocurile globale au fost, de asemenea revizuite în scădere la raportul din aprilie, în timp ce China, în dorinţa de a-şi reface efectivele de porci, devastate anterior de boală, importă cantităţi record. De la începutul anului comenzile atingeau 15.7 mil. tone, cea mai ridicată cantitate din ultimii 26 de ani. Potrivit unor informaţii neconfirmate oficial şi oferite de Bloomberg, ar putea fi vorba de noi achiziţii ale Chinei de peste 1 milion de tone.

În condiţiile în care nivelul de acoperire de stocuri finale/cerere a ajuns la un foarte coborât reper de 33, speculatorii au considerat că este cazul să acumuleze poziţii de creştere (long), la un moment dat volumul acestora reprezentând 169% din stocurile finale. De atunci, cifrele arată o diminuare a poziţionării fondurilor în favoarea creşterii, însă ritmul este redus (doar 4% din volumul anterior, pe 20 aprilie, pentru capitalul administrat, categorie care include anumite tipuri de fonduri de hedging şi traderi).

Grâul a atins luni, 26 aprilie, cel mai înalt nivel de după februarie 2013. Deşi presiunea este mai redusă faţă de porumb, variaţiile sunt, totuşi, semnificative, suficiente încât să propulseze indicele materiilor prime agricole în cel mai rapid ritm din ultimii ani, atât în varianta DBA (Invesco) cât şi în cea BAS (Bloomberg).

În condiţiile în care, mai ales în ţările cu venit mic pe cap de locuitor, coşul zilnic include o pondere ridicată a alimentelor, impactul asupra preţurilor se resimte mai ales în ţările mai sărace. Momentul nu este unul favorabil, în condiţiile în care restricţiile economice afectează, de asemenea, în special ţările cu infrastructură digitală redusă, şi cu procente mari din populaţie angajate în segmente care utilizează intensiv forţa de muncă.

Un nou raport esenţial pentru piaţă va fi publicat în SUA pe 12 mai. Dacă piaţa nu se va ajusta până atunci, sau curând după aceea, ar putea deveni dificil de evitat un risc mărit de scumpire a produselor din grâu şi porumb, inclusiv a pâinii şi mălaiului. Cu toate acestea, fenomenul cotaţiilor mai ridicate la cereale precum grâul şi porumbul este global, astfel, e de aşteptat ca preţurile relative să se păstreze.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb