CBRE: Cerere record de spaţii de birouri pentru un singur trimestru

Andrei Stan
Companii #Imobiliare / 30 ianuarie 2017

CBRE: Cerere record de spaţii de birouri pentru un singur trimestru

Ultimele trei luni ale anului 2016 au adus industriei de real estate cea mai mare cerere de spaţii de birouri tranzacţionată într-un singur trimestru, respectiv 144.000 de metri pătraţi (mp), din care 79% a reprezentat cererea netă, arată raportul CBRE pe trimestrul al IV-lea al anului trecut.

Din totalul livrat de 294.000 mp, în 2016, în trimestrul al patrulea s-au finalizat patru noi clădiri de birouri, cu o suprafaţă totală de 80.000 mp, şi anume: prima fază a proiectului Metroffice, clădirea a doua din proiectul Oregon Park, clădirea a treia din Hermes Business Campus şi Prezan Office Building, informează un comunicat de presă al companiei de servicii comerciale şi investiţii în real estate CBRE.

În total, pe tot parcursul anului 2016, s-au tranzacţionat aproximativ 412.000 mp de spaţii de birouri, o cerere record tranzacţionată până acum în ţara noastră, din care peste 120.000 mp au reprezentat renegocieri şi prelungiri de contract.

Această evoluţie a fost favorizată de faptul că numărul de spaţii noi de birouri finalizate în 2016 a fost de patru ori mai mare comparativ cu anul 2015 şi de trei ori mai mare faţă de anul 2014.

Datele CBRE mai relevă că la finele anului trecut, stocul modern de spaţii de birouri clasa A şi B a atins pragul de 2,64 milioane mp, din care 44% este reprezentat de spaţii de birouri clasa A. Acestea din urmă vor depăşi ca suprafaţă birourile de clasa B la sfârşitul anului viitor, conform estimărilor CBRE, care mai indică şi faptul că stocul de birouri din Bucureşti se va alinia la stocurile similare din Budapesta şi Praga la sfârşitul anului viitor.

În următorii doi ani, sunt anunţate proiecte care însumează 592.000 mp: 40% din total va fi dezvoltat în zona de Vest, 37% în zona de Nord şi Pipera şi 15% în zona centrală.

Cele mai mari proiecte (peste 25.000 mp) anunţate pentru anul 2017 sunt: Timpuri Noi Square (prima fază), dezvoltat în zona centrală, Orhideea Towers şi The Bridge (prima clădire) în zona de Vest (podul Basarab) şi prima clădire din proiectul Globalworth Campus dezvoltat în Pipera.

"Ne aşteptăm ca în 2017 să avem o cerere similară cu cea din 2016 şi abia aşteptăm ca echipa noastră (...) să încheie noi tranzacţii (...) şi să contribuim astfel la crearea de noi locuri de muncă", a afirmat Răzvan Iorgu, managing director CBRE.

Raportul CBRE mai arată că 27% din totalul tranzacţionat în acest an, respectiv 110.000 mp, au reprezentat tranzacţii de extindere şi cereri noi de spaţii de birouri. Aceasta înseamnă că practic au fost create cel puţin 11.000 de noi locuri de muncă.

Anul 2016 a adus şi extinderi de contract, mai arată raportul CBRE: "Telekom" în City Gate şi Riverplace, "Teamnet" în Green Gate, "Oracle" în Sky Tower, "IBM" în Global Business Center, "BRD Societe Generale" în West Gate Park, "Adobe" în Anchor Plaza. În total, companiile mai sus menţionate au în total 65.000 mp închiriaţi în Bucureşti. Chiria prime din Bucureşti rămâne stabilă la nivelul de 18,5 euro/ mp, iar rata de neocupare a scăzut la 11,7%, scădere care reflectă cererea crescută din partea companiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb