CBRE: Spaţiile de producţie reprezintă 25% din tranzacţiile din România

F.D.
Companii / 26 octombrie 2023

Daniela Gavril, Head of Research, CBRE România

Daniela Gavril, Head of Research, CBRE România

CBRE a lansat studiul "Manufacturing Report 2023" care arată că spaţiile de producţie se află pe o tendinţă ascendentă. Potrivit datelor CBRE, în primul semestru al anului 2023, cererile de astfel de spaţii au reprezentat circa 25% din activitatea de tranzacţionare din România.

Industria auto este lider în ceea ce priveşte creşterea solicitărilor, generând cea mai mare cerere de spaţii de producţie în toată ţara în perioada 2013 - S1 2023, mai exact 56%. La o distanţă considerabilă este urmată de industria de Mobilă şi Electronice cu cote de 10% şi respectiv 6% din suprafaţa totală închiriată în scopuri de producţie.

"În ultimii zece ani, oferta industrială nouă anuală a urmat o tendinţă ascendentă, iar din 2018 şi până în prezent a înregistrat un volum apropiat sau chiar mai mare de o jumătate de milion de metri pătraţi pe an, un ritm de livrări care a impulsionat stocul industrial modern al ţării să depăşească rapid obiectivele de dezvoltare. Companiile din industria auto au fost în mod constant cei mai activi jucători de pe piaţa industrială din România, urmate de sectoare precum mobilă, electronice, electrocasnice şi FMCG. Piaţa industrială din România este în plină expansiune, cu un potenţial de creştere susţinut şi de factori precum locaţia favorabilă, accesul la infrastructura rutieră şi feroviară şi viitoarele scheme de ajutor de stat", a declarat Daniela Gavril, Head of Research, CBRE România.

Potrivit raportului "Manufacturing 2023", în ultimii 10 ani, pe lângă producătorii locali, companiile care au ales România pentru spaţii destinate producţiei sunt în principal din Europa şi SUA. Primele cinci ţări de origine ale jucătorilor de pe piaţă după suprafaţa de producţie închiriată în perioada analizată sunt Germania, Italia, România, SUA şi Franţa, în această ordine.

Regiunea industrială Vest/Nord-Vest, magnet pentru producători

În acelaşi timp, activitatea totală de leasing desfăşurată în zece ani şi jumătate demonstrează că regiunea industrială Vest/Nord-Vest reprezintă un magnet pentru companiile care au nevoie să închirieze un spaţiu de producţie. Regiunea Sud este următoarea pe lista jucătorilor logistici. Cele două sub-pieţe industriale au generat împreună de la jumătate până la întreaga activitate de leasing (în 2017) în perioada 2013 - S1 2023. La capătul opus, zona de Est/Nord-Est a ţării înregistrează cel mai mic procent din suprafaţa închiriată, cu o singură excepţie în 2013 când a reprezentat 14% din suprafaţa închiriată în scopuri de producţie.

Bucureştiul rămâne cea mai dezvoltată regiune industrială şi logistică din ţară Şi este singura piaţă care a fost necesar să fie divizată în alte opt sub-pieţe. Pe lângă ponderea de aproape 50% a capitalei în stocul modern al ţării, la sfârşitul primului semestru al anului 2023, regiunea Vest/Nord Vest este a doua cea mai dezvoltată cu un sfert din suprafaţa totală închiriabilă, urmată de regiunile Sud, Centru şi Est/Nord-Est.

"Evenimentele istorice recente au modelat piaţa imobiliară, dar şi nevoile şi comportamentele jucătorilor. Pentru a livra o perspectivă completă şi complexă care să contribuie la strategiile viitoare lansăm acest studiu de piaţă amplu folosind informaţiile despre piaţa industrială şi logistică din România pe care le-am adunat în zece ani şi jumătate, dar tendinţele pe care le-am observat în perioada recentă. Toate datele noastre indică faptul că România are încă o serie de oportunităţi încă nedescoperite ce pot contribui la dezvoltarea producţiei, ţinând cont de disponibilitatea terenurilor şi de concurenţa limitată. Pe măsură ce piaţa evoluează, abordarea impactului asupra ESG va juca, de asemenea, un rol crucial în menţinerea sustenabilităţii şi a acceptării comunităţii", a adăugat Elena Şerban, Senior Research Analyst, CBRE România.

Piaţa industrială din România a cunoscut o dezvoltare semnificativă în ultimii zece ani, cu o creştere substanţială a cererii şi ofertei. Conform celor mai recente date, noile livrări de spaţii industriale au înregistrat o creştere de peste două ori faţă de ceea ce se considera stoc modern cu un deceniu în urmă.

Sinergia puternică creată de jucătorii industriali şi de retail, şi boom-ul comerţului digital au contribuit la creşterea cererii pentru astfel de spaţii.

Unul dintre principalii factori care trebuie luaţi în considerare în contextul actual este ESG. Importanţa abordării impactului ESG nu poate fi trecută cu vederea, fie că implică dezvoltarea de noi spaţii sau modernizarea celor existente. Presiunea pentru conformare devine din ce în ce mai puternică, nu numai din partea autorităţilor de reglementare, dar şi a comunităţii locale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb