CCP.RO: Proiectul Contrapărţii Centrale mai are nevoie de cinci milioane de euro

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 august

CCP.RO: Proiectul Contrapărţii Centrale mai are nevoie de cinci milioane de euro

English Version

Conform ultimei variante a Planului de Afaceri a CCP.RO, primele derivate vor fi lansate în iulie 2025; împrumuturile de acţiuni - abia în iunie 2027

BVB a cerut acţionarilor aprobarea pentru a participa la majorarea capitalului CCP.RO cu trei milioane de euro

Contrapartea Centrală trebuia să fie operaţională în anul 2020; în 2021 trebuia să devină profitabilă

Proiectul Contrapărţii Centrale necesită un aport suplimentar de circa cinci milioane de euro, conform documentelor de fundamentare a adunării acţionarilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) din data de 3 septembrie, prin care operatorul pieţei de capital cere aprobarea ca BVB să participe cu cel mult trei milioane de euro la majorarea capitalului CCP.RO, entitatea menită să funcţioneze în calitate de contraparte centrală în ţara noastră.

"Simulările făcute pentru CCP.RO arată că cerinţa de capital total şi rezervele voluntare necesare conform cerinţelor prudenţiale pentru prima etapă de activitate operaţională, pentru produse ce vor face obiectul serviciilor de compensare şi decontare în primii ani după autorizarea societăţii, necesită un aport suplimentar de aproximativ cinci milioane de euro, pentru a asigura un nivel suficient peste cerinţa minimă cerută de EMIR", se arată în Planul de Afaceri al CCP.RO Bucharest, din iulie 2024.

Potrivit documentului, autorizarea unei CCP este condiţionată de o sumă minimă de capital iniţial. Conform cerinţelor EMIR (Regulamentul European nr. 648/2012, privind derivatele extrabursiere, contrapărţile centrale şi registrele centrale de tranzacţii), capitalul ar trebui să fie proporţional, în permanenţă, cu riscul care rezultă din activităţile CCP, pentru a se asigura că entitatea este capitalizată în mod adecvat împotriva unor riscuri (de credit, contrapartidă, de piaţă, operaţionale, juridice şi de business) şi pentru ca CCP să fie capabilă să efectueze o lichidare ordonată sau o restructurare a operaţiunilor sale, dacă este necesar.

Suplimentar, o CCP îşi dedică resurse proprii pentru a fi utilizate în caz de default, respectiv se asigură asupra disponibilităţii resurselor necesare pentru acoperirea altor cerinţe, conform cardului legal. În plus, EMIR impune un prag de notificare stabilit la 110% faţă de cerinţa de capital, se mai arată în document.

Potrivit planului, capitalul minim necesar conform cerinţelor cadrului de reglementare al CCP.RO este în cuantum de 10,87 milioane euro. "În plus, este necesar ca nivelul capitalului CCP.RO să fie proiectat astfel încât să poată absorbi creşterea preconizată a volumului de activitate, precum şi pentru acoperirea altor riscuri, cum ar fi riscul valutar şi să fie acoperit de resurse lichide în linie cu cerinţele cadrului de reglementare EMIR", se menţionează în document.

Potrivit raportului, până în prezent, capitalul vărsat de acţionarii CCP.RO este de 19,7 milioane de euro, şi luând în calcul un aport suplimentar de cinci milioane de realizat până la finalul anului 2024, entitatea va îndeplini cerinţele de capital prevăzute de EMIR, având în vedere pierderile acumulate înregistrate în primii ani de operare.

În prezent, Bursa de Valori Bucureşti deţine 52,4% din CCP.RO, ceea ce înseamnă că restul de două milioane de euro necesare pentru majorarea capitalului entităţii cu până la cinci milioane de euro provine de la ceilalţi acţionari ai CCP-ului, respectiv OPCOM, PPC Energy (fosta Enel), Electrica, Banca Transilvania, foste SIF-uri şi case de brokeraj.

Conform ultimei variante a Planului de Afaceri al CCP.RO, în luna iulie a anului viitor vor fi lansate primele contracte futures cu activ suport acţiuni, indici pe acţiuni, energie electrică cu decontare în numerar, precum şi contracte forward pentru piaţa energiei electrice. Împrumuturile de acţiuni ar urma să fie disponibile abia în iunie 2027.

Potrivit ultimelor proiecţii financiare, CCP-ul ar urma să devină profitabil în 2027, rezultatul net urmând să fie de patru milioane de euro în anul 2030.

Proiectul Contrapărţii Centrale a fost aprobat de acţionarii Bursei de Valori Bucureşti în ianuarie 2019, iar conform planului de afaceri iniţial, CCP-ul trebuia să fie gata în anul 2020. În plus, se estima că entitatea va avea profit în al doilea an de funcţionare, care ar fi trebuit să fie 2021.

Or, CCP-ul nu este operaţional nici până acum, iar în aprilie conducerea BVB a anunţat că nu mai dispune de soft pentru sistemul de decontare şi că urmează să negocieze un nou contract cu furnizorul soluţiei tehnologice. Conform unui regulament al ASF, conducerea CCP.RO trebuie să depună dosarul complet al Contrapărţii Centrale până în data de 8 septembrie, în caz contrar autoritatea fiind nevoită să-l respingă. La finele lunii trecute, conducerea entităţii a notificat ASF că nu poate să respecte termenul de 8 septembrie şi cere o prelungire cu 30 de zile.

Contrapartea centrală este o entitate necesară lansării produselor financiare derivate în ţara noastră şi a operaţiunilor de împrumut de acţiuni. Practic, CCP-ul se interpune între participanţii la piaţă, devenind contraparte pentru fiecare dintre ei. Aceasta garantează atât cumpărătorului, cât şi vânzătorului finalizarea decontării tranzacţiei.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Majorare de capital in numerar de urgenta la bvb si avem cei 5 mil.Dar este oare vointa ...?

    1. Eu detin 0.18% din actiunile BVB... voi vota impotriva propunerii BVB la AGA, atata timp cat:

      1. Adrian Tanase este in continuare director general - atentie, am ajuns in situatia actuala din cauza unei clauze contractuale inserate de Euronext privind denuntul unilateral al contractului, ori avand in vedere implicatiile sistemice ale proiectului, toata echipa CCP.RO si Adrian Tanase poarta raspundere in corpore pentru acest rateu, ei fiind remunerati regeste de-a lungul timpului. Nu mai zic ca salariile angajatilor CCP.RO - institutie care nu este functionala, sunt exponential mai mari ca salariile angajtilor Bursei si Depozitarului Central. Din nou, ne explica cineva de ce? 

      2. Nu exiista claritate cu alocarile SOP - BVB e nevoita sa aloce cu 20% mai mult pentru fiecare actiune rascumparate anul asta deoarece au ratat SOP-ul anul trecut. Din nou, directorul general Adrian Tanase si-a ridicat actiunile anul trecut pe cand angajatii Bursei NU! 

      3. Nu exista claritate cu cheltuielile pentru noul sediu - contractul de chirie l-a citit cineva? Probabil contine niste clauze toxice ca si in cazul contractului pentru soft-ul CCP.RO 

      Deci, mai e competent Adrian Tanase sa conduca Bursa de Valori Bucuresti?

    Iulie 2025? :)) dar cu ce vine , cu roaba?

    1. si imprumuturile de actiuni abia 2027.

      Din 2021, in toate ziarele Adrian Tanase se lauda ca pana la final de an va fi gata CCP.RO Totodata, in declaratiile lui a aruncat sageti catre ASF si BNR - doua institutii strategice, cand in realitate era vorba de incompetenta echipei care gestiona proiectul CCP.RO. Ca urmare, in perioada aprilie 2024 - iulie 2024, din comunicatele ASF si BNR se deduce expres ca aceste doua institutii isi doresc proiectul CCP.RO sa fie unul de succes, dar doar daca grupul de lucru CCP.RO va respecta prevederile cadrului legal. 

      Ar fi bine, toti sa voteze impotriva participarii BVB la majorare la AGA din 3 septembrie - mai sunt si alti actionari acolo care ar trebuie sa preia o participatie mai mare: Banca Transilvania - institutie care a demonstrat consecventa si viziune in implementarea de solutii digitale, OPCOM etc...  

      in 2021 spuneau ca mai dureaza 1 an, am ajuns in 2024 si spun ca mai dureaza.. 1 an.

      dar parca si anul trecut am mai auzit-o pe asta cu un an :)) 

      si dc short selling se "va face" pana-n 2027, asta e peste cel putin 3 ani. pfff.

      din 2008 am cont la americani, lucrurile astea erau deja acolo implementate de dinainte de a avea eu cont. deci de acum cel putin 16 ani dc nu si mult mai mult. deci nu-i noutatea vietii, nu inteleg ce-i cu chinuiala asta. 

      Nu prietene, se vorbeste in conferinte si seminarii de infintarea contrapartii centrale inca de prin 2010-2013... si suntem, iata, in 2024...

      Sunt momente in care, la BVB stai si te uiti zeci de minute pe un emitent si nu are loc nicio tranzactie.

    Daca mai vorbim inca 10 ani de acest proiect, sigur vor aparea si banii. Pana atunci mai facem niste conferinte.

    1. Pasarea pe limba ei piere... conducerea BVB in prea multe randuri si-au permis sa atace ASF si BNR cu declaratiile lor privind CCP.RO... uite ca a venit ziua judecatii.

      Uite, ia o actiune PE (Premier Energy) lansata cu surle si trambite in presa romaneasca acu cateva luni si vezi ce lichiditate are la ora la care discutam... Uita-te numai cum arata BID-ul

      Daca are un fond de pensii de descarcat 100.000 de actiuni pe acest emitent, ce naiba face ??

      Piata de capital romaneasca e Puscarie Curata ! 

      Asta cu PE e teapa... urmeaza rqportatile SNN SI H20... sa vedeti atunci macel

    Eu doar sper ca domnia sa Guvernatorul BNR Isarescu Mugur, Presedintele ASF Petrescu Alexandru si Presedinte CA BT Ciorcila Horia sa intervina in normalizarea guvernantei la BVB si sa-l pensioneze pe Adrian Tanase.

    Ajunge cu amatorismul! Avem de obtinut statutul de piata emergenta MSCI si proiectul OECD. Nu poti face asta atata timp ca Bursa e condusa ... care se lauda la televiziuni cu noul sediu atata timp cand Bursa nu are un sistem automatizat de detectare a tranzactiilor incidente abuzlui de piata - verificati ;) Cel mai simplu sa ne zica ASF cate rapoarte de tranzactii suspecte trimitea BVB anual la ASF pana la Adrian Tanase si dupa ;)

    Se va prelungi mandatul Directorului General 100 de ani si sigur se va implementa proiectul ; chestie de competenta

    Pana atunci poate uitam ca SIBEX ul avea piata de produse derivate acum vreo 15 - 20 de ani  

    Si sigur nu uitam sa bonusam ultraperformanta conducerii cu SOP -uri peste SOP - uri ; sa nu neglijam nici salarii si prime consistente 

    Daca n-ar fi de plans , ar fi de ras

    1. BVB a inghitit SIBEX si au pus pe butuci derivatele in loc sa le pastreze. Treaba made in RO.

      Ancuta sau Sima pot ajuta BVB dar nu-i cauta nimeni. Tanase si Hanga au convins ca sunt doar cu papagalul ca fapte mai putin.

      Noroc cu FP ca au listat H2O ca sa aibe cu ce sa se laude cei doi de la BVB. 

      Exact... listarea Hidro a fost cadou ca in rest tot ceau promis astia 2 nimic nu se intampla

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb