CCR a respins sesizarea guvernului privind legea prin care se majorează cu 40% punctul de pensie

J.P.
Politică / 13 ianuarie 2021

CCR a respins sesizarea guvernului privind legea prin care se majorează cu 40% punctul de pensie

Curtea Constituţională (CCR) a respins în şedinţa de astăzi sesizarea Guvernului cu privire la legile pentru aprobarea rectificării bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, care prevăd, printre altele, majorarea cu 40% a punctului de pensie, au declarat pentru G4Media.ro surse oficiale.

Acest lucru înseamnă că majorarea cu 40% a pensiilor va trebui să intre în vigoare dacă nu va fi stopată fie printr-o lege votată de Parlament, fie de guvern.

În urma deciziei CCR, legea merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis. Acesta însă poate cere o reexaminare din partea Parlamentului, iar actuala majoritate poate modifica actul normativ în sensul dorit de partidele de centru-dreapta.

La mijlocul lunii octombrie a anului trecut, Executivul a sesizat Curtea Constituţională în vederea exercitării controlului prealabil de constituţionalitate privind Legea pentru aprobarea OUG 135/2020 - rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 şi Legea pentru aprobarea OUG 136/2020 - rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

În esenţă, Executivul reiterează în sesizarea adresată CCR argumentele potrivit cărora Parlamentul a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, cu consecinţa afectării principiului securităţii juridice.

"În plus, abrogarea unor articole din ordonanţa de rectificare prin care Guvernul a majorat punctul de pensie de la 1 septembrie nu duce automat la aplicarea legii iniţiale atâta vreme cât nu au fost emise dispoziţii tranzitorii", precizează Guvernul în sesizare.

Totodată, Guvernul arată că parlamentarii "nu au identificat sursele clare de finanţare" a majorărilor propuse, necesare pentru a acoperi cheltuielile urmărite şi care să reflecte principiul echilibrului bugetar, potrivit dispoziţiilor constituţionale.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. In 14 ian. 2021 CCR are de lucru cu L. 223/2015

    Poate ca acum, in sfarsit, CCR " va vedea" ca legea 223/ 2015, in vigoare de la 1 ian 2016, ..si care a fost modificata si completata anterior, cand nu exista - la 11 dec. 2015 !!!!!!, prin art. 40 din OUG 57/2015, in vigoare de la 11 dec 2015, nu a fost publicata in M. Of al Romaniei. Si poate vede si toate mizeriile neconstitutionale si cu "faradelege" care s-au facut cu aceasta lege. Ca nu-i prea greu. 

    Poate ca acum, in sfarsit, CCR va fi "garantul respectarii constitutiei" si in privinta legii 223/2015.

    Ca se pare, aceasta CC a devenit in sfarsit a "Romaniei". Cel putin din Decizia de mai sus. 

    poate ccr/psd aduce si bani necesari indexarii sau aproba impozitarea pensiilor speciale,ca la aprobarea de legi sinucigase vad ca sunt buni ghijoi astia corupti pana in maduva oaselor

    Citule, nesimtit care te crezi liberal.

    Nu esti liberal pentru ca daca ai fi fost, nu ai fi marit salariul minim. Ai fi lasat piata sa dicteze ce salariu sa plateasca. Dar tu esti un fariseu netrebnic, un mitoman. Si un pesedist deghizat. Un securist SIE. Asta esti. Si care nici nu da afara bugetari desi peste 20% nu fac nimic. 

    Nu esti liberal pentru ca nu respecti contractul social al maririi punctului de pensie. Dobitocule, noi cei care investim luna de luna in cumpararea de puncte de pensie, vrem sa vedem ca respecti LEGEA, dobitocule. Daca erai liberal, ai fi inteles ca statul roman are un contract cu cetatenii romani, pensionari si viitori pensionari. Punctul de pensie se majoreaza din ianuarie cu rata inflatiei + 50% din cresterea salariului mediu. Adica 3% + vreo 3.5%. Trebuia sa iti onorezi contractul social si sa maresti punctul de pensie cu 7% din ianuarie. Altfel, sper ca stii ca daca nu iti respecti partea din contractul social, nu inseamna decat ca esti un escroc, si un stat falimentar. 

    Asta daca erai liberal. Dar tu esti doar un mitoman, un nesimtit, un HOT ordinar. 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb