CCR DESPRE STATUTUL ALEŞILOR:  "Condamnarea în sine este cea care determină pierderea integrităţii"

A.G.
Ziarul BURSA #Politică / 7 iulie 2016

"Condamnarea în sine este cea care determină pierderea integrităţii"

CCR a admis sesizarea preşedintelui Iohannis privind Statutul aleşilor locali

Judecătorii CCR consideră, în decizia privind neconstituţionalitatea legii referitoare la statutul aleşilor locali, că aceştia nu mai au legitimitatea de a-şi continua activitatea după o condamnare definitivă, care determină pierderea integrităţii - element fundamental al mandatului electiv.

"Condamnarea în sine este cea care determină pierderea integrităţii, element fundamental al mandatului electiv fără de care persoana care ocupă respectiva demnitate publică nu mai are legitimitatea de a-şi continua activitatea. Modalitatea de executare a pedepsei aplicate de către instanţa judecătorească nu este decât un mijloc de individualizare a executării pedepsei", subliniază judecătorii CCR, potrivit unui comunicat, citat de Agerpres.

Curtea a reţinut că excluderea de sub incidenţa legii, deci de la sancţiunea încetării de drept a mandatului a persoanelor pentru care executarea pedepsei penale a fost suspendată, echivalează cu un privilegiu creat acestora, împrejurare care este de natură să nesocotească prevederile Constituţiei privind egalitatea în faţa legii.

"În ceea ce priveşte modificarea referitoare la încetarea de drept a mandatelor de primar şi de preşedinte al consiliului judeţean, în caz de condamnare, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiunile de corupţie prevăzute la art. 289 (luarea de mită) şi art. 290 (darea de mită) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, independent de modalitatea de executare a pedepsei principale, Curtea a reţinut că aceasta încalcă prevederile art.16 din Constituţie", se arată în comunicat.

Judecătorii consideră că norma ar genera discriminări între persoane aflate în situaţii juridice identice, respectiv care deţin calitatea de primar sau preşedinte de consiliu judeţean, întrucât referirea exclusivă la art. 289-290 din Codul penal, cu înlăturarea celorlalte infracţiuni de corupţie şi de serviciu prevăzute de legea penală, nu are nicio justificare obiectivă şi rezonabilă.

"În concluzie, Curtea a constatat că legea modificatoare deturnează în mod nepermis scopul legii modificate, acela de a garanta integritatea, cinstea şi răspunderea aleşilor locali, conform principiilor fundamentale ale statului de drept, prin intervenţia sa, legiuitorul lipsind de efecte juridice unul dintre instrumentele principale prin care se asigură îndeplinirea acestui scop - hotărârea judecătorească de condamnare a persoanei care a săvârşit o faptă incriminată de legea penală şi care o face incompatibilă cu continuarea activităţii de reprezentant al comunităţii", precizează CCR.

Curtea mai arată că, prin însăşi finalitatea urmărită, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind statutul aleşilor locali încalcă prevederile constituţionale cuprinse în art. 1 alin. (3) şi (5) referitoare la statul de drept, supremaţia Constituţiei şi respectarea obligatorie a legilor, precum şi prevederile art. 16 care consacră principiul egalităţii în drepturi a cetăţenilor.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului.

Dragnea: "Acum toată lumea ştie care e linia"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri că decizia CCR referitoare la Statutul aleşilor locali clarifică un aspect asupra căruia părerile erau împărţite, el arătând că acum, "'cel puţin, toată lumea ştie care e linia''.

"Am înţeles că la parlamentari e o problemă legată de Constituţie. Raţiunea pentru care legea a fost iniţiată şi aprobată a fost tot exemplu de la parlamentari. Parlamentul a adoptat o lege într-un sens, în final Curtea Constituţională a spus că nu e constituţională legea respectivă. Cel puţin un lucru s-a câştigat - s-a clarificat această problemă, pentru că erau păreri diferite, instanţele erau puse într-o situaţie complicată, prefecţii erau puşi într-o situaţie complicată, primarii erau, nimeni nu ştia exact. Acum, după tot acest proces, cel puţin toată lumea ştie care e linia", a afirmat Dragnea, la sediul central al PSD, el precizând că actul normativ va fi pus în acord cu decizia CCR.

Întrebat dacă va fi schimbată legea şi pentru parlamentari, Dragnea a spus: "'Dacă schimbăm Constituţia".

Şeful PSD a fost întrebat şi dacă majoritatea parlamentară ar trebui să răspundă în vreun fel în condiţiile în care CCR a apreciat că, prin legea adoptată de Parlament, s-a creat un regim discriminatoriu, iar soluţia aleasă ar fi deturnat scopul legiuitorului, de a apăra integritatea funcţiei de ales local. "Din fericire, Parlamentul încă mai are voie să adopte legi fără să fie băgat în puşcărie pentru aşa ceva. (...) Au fost declarate legi neconstituţionale de-a lungul vremii şi vor fi în continuare, pentru că parlamentarii au o anumită opinie atunci când votează. Nu toţi sunt constituţionalişti. Din câte ştiu eu, CCR are doar nouă judecători. Restul, sigur, ne putem da cu părerea, dar un parlamentar votează aşa cum îi dictează conştiinţa, de aia l-a trimis poporul acolo. Nu este specialist în Constituţie. Şi de aia e Curtea Constituţională. Dacă toate actele normative care au fost declarate neconstituţionale trebuiau să aibă efecte penale, cred că până la urmă Curtea nu mai avea ce să judece, pentru că nu mai avea cine să-i trimită aceste legi", a comentat preşedintele PSD.

Gorghiu: "Nu s-a făcut vreun mare act de dreptate, ci se conturează o stare firească"

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu consideră firească decizia Curţii Constituţionale a României cu privire la Statutul aleşilor locali, punctând că ar fi fost nefiresc ca un ales care a fost condamnat să îşi continue exercitarea mandatului.

"Este o decizie firească, cât se poate de normală, dacă ai pretenţia de stat care se respectă, un stat european care doreşte o administraţie integră în serviciul cetăţeanului. (...) Mi se pare nefiresc să ai un ales condamnat în funcţie care să îşi continue exercitarea mandatului. Astăzi nu s-a făcut vreun mare act de dreptate, ci pur şi simplu se conturează o stare firească pe care ar trebui să o respectăm cu toţii în administraţie, să-şi exercite funcţia un om care nu are probleme cu legea penală în România", a declarat Alina Gorghiu.

Ea a amintit că parlamentarii liberali au votat împotriva acestei legi şi în primă fază şi după retrimiterea la reexaminare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb