CCR: "SIIJ nu poate retrage căile de atac deja formulate în faţa instanţei"

A.P.
Anticorupţie / 7 iulie 2020

"SIIJ nu poate retrage căile de atac deja formulate în faţa instanţei"

Curtea Constituţională (CCR) a decis marţi, cu majoritate de voturi, că Secţia Specială (SIIJ) de anchetare a magistraţilor nu poate retrage căile de atac deja formulate în faţa instanţei, iar procurorul-şef al Secţiei nu poate fi considerat întotdeauna procuror ierarhic superior, conform Agerpres.

Decizia vine însă tardiv, cel puţin în trei cazuri celebre de membri PSD şi PNL trimişi în judecată: atât Viorel Hrebenciuc, cât şi Sebastian Ghiţă sau Tudor Chiuariu au scăpat de dosarele penale după ce SIIJ, condusă la acea vreme de actualul judecătorul constituţional Gheorghe Stan, zis Geany, a retras apelurile formulate anterior de DNA.

Decizia vine ca urmare a admiterii undei excepţii de neconstituţionalitate formulate împotriva articolelor din legea 304 / 2004 privind organizarea judiciară, care privesc înfiinţarea şi funcţionarea SIIJ, scrie sursa.

Astfel, au fost atacate dispoziţiile art.88 indice 1 alin.(6) și art.88 indice 8 alin.(1) lit.d):

"(6) Ori de câte ori Codul de procedură penală sau alte legi speciale fac trimitere la «procurorul ierarhic superior» în cazul infracţiunilor de competenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, prin acesta se înţelege procurorul şef al secţiei, inclusiv în cazul soluţiilor dispuse anterior operaţionalizării acesteia."

,,(1) Atribuţiile Secţiei pentru investigarea infracţunilor din justiţie sunt următoarele: [...] d) exercitarea şi retragerea căilor de atac în cauzele de competenţa Secţiei, inclusiv în cauzele aflate pe rolul instanţelor sau soluţionate definitiv anterior operaţionalizării acesteia potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie".

Cu privire la dispozițiile art.88 indice 1 alin.(6) din Legea nr.304/2004:

Curtea a reținut că definirea procurorului-șef al S.I.I.J. ca "procuror ierarhic superior" în toate cazurile și cu privire la toate aspectele procedurale pe care le implică urmărirea penală a infracţiunilor de competenţa Secţiei înlătură regimul juridic corespunzător statutului de procuror ierarhic superior al procurorilor cu funcții de conducere din cadrul S.I.I.J., lipsind de efecte juridice calitatea de procuror-șef adjunct al secției sau de procuror-șef al unei structuri din interiorul secției (birou/serviciu).

În ceea ce privește stabilirea calității de procuror ierarhic superior "inclusiv în cazul soluţiilor dispuse anterior operaţionalizării acesteia", Curtea a constatat că noțiunea de "procuror ierarhic superior" vizează întotdeauna poziția într-o ierarhie, determinată prin raportare la o anumită structură organizatorică și nicidecum prin raportare la "soluțiile dispuse" în cauzele înregistrate pe rolul unui anumit parchet. Modul deficitar în care legiuitorul reglementează o situație tranzitorie încalcă principiul controlului ierarhic, întrucât stabilește în competența procurorului-șef al S.I.I.J. controlul asupra activității unor procurori din afara acestei secții cu privire la actele dispuse de aceștia în cauzele care ulterior au fost transferate în competența S.I.I.J.

Cu privire la dispozițiile art.88 indice 8 alin.(1) lit.d) din Legea nr.304/2004:

prin modul de reglementare a competenței S.I.I.J. referitoare la promovarea și retragerea căilor de atac, rezultă că această secție, evaluând legalitatea și temeinicia hotărârii judecătorești pronunțate, exercită, implicit, un control asupra activității procurorului de ședință. Dispozițiile legale criticate atribuie S.I.I.J. un statut special, preeminent față de celelalte structuri de parchet din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (Direcția Națională Anticorupție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Secția Judiciară) și, totodată, o poziție supraordonată în ierarhia Ministerului Public, cu încălcarea art.132 din Constituție, care consacră principiul controlului ierarhic în cadrul acestei autorități publice.

Cum au scăpat Ghiţă şi Hrebenciuc de dosarele penale

Pe 13 mai anul trecut, Secţia specială de investigare a magistraţilor (SIIJ), condusă de Gheorghe Stan, a retras apelul în dosarul de corupţie în care Viorel Hrebenciuc fusese condamnat la doi ani de închisoare cu executare în primă instanţă. În acelaşi dosar, procesul s-a oprit faţă de Tudor Chiuariu, întrucât fostul ministru al Justiţiei a fost achitat la fond, SIIJ a retras apelul faţă de decizia de achitare, iar el în mod evident nu formulase apel.

Citeşte integral: BREAKING Secţia specială a retras apelul în dosarul de corupţie în care Viorel Hrebenciuc fusese condamnat la doi ani de închisoare în primă instanţă. Chiuariu scapă de emoţii, se va judeca doar apelul lui Hrebenciuc

O lună şi jumătate mai târziu, pe 28 iunie, Înalta Curte a luat act de retragerea de către Secţia Specială a apelului în dosarul lui Sebastian Ghiţă cu procurorii şi politistii din Ploieşti. Consecinţa a fost că sentinţa de achitare de la fond a rămas definitivă. Ghiţă era acuzat de mai multe infracţiuni: 2 infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare a banilor, şantaj 2 infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Închisoare pe viata pentru sefii SIIJ care au retras căile de atac. Justitia a tradat poporul roman. Ar trebui dati afara toti magistratii, fara pensie, fara drept de angajare. Pentru Pensii Speciale si bunastare lor au lasat mafiotii si tradatorii sa devalizeze Romania.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb