Probabilitate record, de 56%, ca Rusia să intre în incapacitate de plată

CDS-URILE SEMNALEAZĂ: Probabilitate record, de 56%, ca Rusia să intre în incapacitate de plată

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional #Adevărul - prima victimă / 1 martie 2022

Probabilitate record, de 56%, ca Rusia să intre în incapacitate de plată

Companiile ruseşti listate la Londra s-au prăbuşit Banca Centrală a Rusiei creşte dobânda-cheie la 20%, de la 9,50%

Rubla a scăzut cu aproape 40% faţă de nivelul de vineri Cotaţia petrolului Brent - peste 100 de dolari/baril

Costul asigurării împotriva riscului de default (incapacitate de plată - n.r.) pentru obligaţiunile guvernamentale ruseşti a urcat, ieri, la un nivel record, după ce sancţiunile dure adoptate la nivel global împotriva Rusiei au determinat Moscova să adopte măsuri de urgenţă pentru protejarea sectorului financiar, transmite Bloomberg.

Ieri, cotaţiile CDS-urilor pentru asigurarea pe cinci ani a unor obligaţiuni ruseşti în valoare de 10 milioane de dolari au ajuns la patru milioane de dolari în avans şi 100.000 de dolari anual, ceea ce semnalează o probabilitate de default de 56%, potrivit ICE Data Services, informează Agerpres.

Datele ICE mai arată că, pentru prima dată în istorie, preţul pentru protejarea obligaţiunilor ruseşti împotriva riscului de default nu mai este cotat în puncte de bază, în condiţiile în care cei care vând protecţie cer acum plata în avans, semnalând existenţa unor percepţii conform cărora un default al Rusiei ar putea fi iminent. Noile sancţiuni adoptate de Occident izolează şi mai mult Rusia - ţară dependentă de exporturile de materii prime - de sistemul financiar global, prin faptul că împiedică Banca Centrală a Rusiei să utilizeze rezervele valutare pentru a contracara sancţiunile.

În cazul contractelor pentru un an, cotaţiile CDS-urilor pentru obligaţiunile ruseşti sugerează o probabilitate de default de 40%, potrivit ICE Data Services.

ICE este principala casă de clearing pentru CDS-uri europene.

Declin pe bursele europene

Bursele europene au scăzut ieri, pierderi semnificative fiind consemnate în special în sectorul bancar, pe fondul noilor sancţiuni occidentale împotriva Rusiei.

Indicele DAX al Busei din Frankfurt pierduse 1,9% la ora locală 14.27, CAC 40 al celei din Paris - 2,7%, iar FTSE 100 al pieţei din Londra - 1,7% la ora locală 13.43.

Companiile ruseşti listate la Londra s-au prăbuşit după eliminarea unor bănci din Rusia din platforma interbancară SWIFT. Astfel, titlurile Sberbank au înregistrat, la un moment dat, un minus de peste 75%, iar la ora locală 13.30, declinul era de 68% la 1,30 dolari. Titlurile grupului petrolier Rosneft coborâseră cu peste 44% în prima parte a zilei, iar la ora menţionată declinul era de 29%, la 3,33 dolari. Acţiunile Gazprom erau în scădere cu 18%, la 19,85 dolari.

Banca Centrală şi Ministerul Finanţelor din Rusia le ordonă exportatorilor să vândă pe piaţă 80% din veniturile în valută

Banca Centrală a Rusiei a decis, ieri, să majoreze dobânda de bază de la 9,50% la 20%, pentru a contracara riscurile deprecierii rublei şi inflaţiei ridicate, transmite Reuters, conform Agerpres.

Un nivel al dobânzii de peste 17% a mai fost înregistrat în Rusia în 2014, după sancţiunile impuse acesteia pentru anexarea Crimeei.

Într-o altă încercare de a stopa deprecierea rublei, Banca Centrală a Rusiei şi Ministerul de Finanţe au anunţat că au decis împreună să le ordone companiilor exportatoare ruseşti să vândă pe piaţă 80% din veniturile lor în valută.

Banca Centrală a Rusiei a informat: "Condiţiile externe pentru economia rusă s-au schimbat drastic. Majorarea dobânzii va asigura o creştere a ratelor dobânzii la depozite la nivelul necesar pentru a compensa deprecierea rublei şi riscurile inflaţioniste. Este nevoie să sprijinim stabilitatea financiară şi pe cea a preţurilor şi să protejăm economiile cetăţenilor în urma deprecierii rublei".

Rubla s-a depreciat la un nou nivel record faţă de dolar ieri, după ce sancţiunile adoptate de Uniunea Europeană împotriva Băncii Centrale a Rusiei au intrat în vigoare la primele ore, după publicarea lor în Jurnalul Oficial al UE. Toate activele Băncii Centrale a Rusiei vor fi îngheţate, într-o încercare de a bloca finanţarea operaţiunii militare lansate de preşedintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Potrivit unor experţi, Rusia nu va mai putea să-şi folosească titlurile de valoare în monedă străină pentru a stabiliza cursul rublei ruseşti.

Banca Centrală a Rusiei are rezerve de aproximativ 630 de miliarde de dolari.

Moneda Rusiei se tranzacţiona la circa 100 de ruble/dolar în a doua parte a zilei de ieri, curs mai mic cu 20% faţă de sesiunea de vineri, însă pe parcursul ziliei pierduse chiar 40%, conform datelor CNN.

Banca Rusiei le-a interzis brokerilor să vândă active pentru nerezidenţi

Banca Rusiei a adoptat măsuri pentru susţinerea pieţei interne, între care şi interdicţia ca brokerii să vândă active în numele nerezidenţilor, pentru a le proteja de impactul sancţiunilor occidentale dure care sunt aplicate şi băncii centrale, anunţă Bloomberg, conform news.ro.

Banca centrală a declarat că va relua cumpărarea de aur de pe piaţa internă, va lansa o licitaţie de răscumpărare fără limite şi va relaxa restricţiile privind poziţiile deschise în valută ale băncilor.

De asemenea, a crescut gama de titluri care pot fi folosite ca garanţii pentru a obţine împrumuturi şi a ordonat jucătorilor de pe piaţă să respingă ofertele clienţilor străini de a vinde titluri ruseşti.

Ruşii au aşteptat duminică la cozi lungi în faţa bancomatelor, îngrijoraţi că noile sancţiuni occidentale legate de invadarea Ucrainei de către Moscova vor declanşa deficit de numerar şi vor perturba plăţile.

Banca centrală a informat, însă, că funcţionează normal cardurile bancare, iar fondurile clienţilor pot fi accesate în orice moment.

Nou maxim pe piaţa ţiţeiului

Preţul ţiţeiului a crescut puternic ieri, pe pieţele externe, ajungând la niveluri maxime, care nu au mai fost atinse din septembrie 2014, în contextul tensionat de la nivel global.

Cotaţia futures a barilului de petrol Brent cu livrare în luna aprilie a urcat cu peste 3% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 101 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului WTI cu livrare în aprilie s-a majorat cu peste 4% la ora locală 08.45, până la 95,32 de dolari barilul.

BP iese din acţionariatul Rosneft

Grupul petrolier britanic BP Plc a deschis un nou front în campania Occidentului de izolare a economiei Rusiei, cu decizia sa de a renunţa la participaţia deţinută la compania petrolieră de stat Rosneft, la un cost de până la 25 de miliarde de dolari, aceasta fiind cea mai agresivă mişcare de până acum a unei companii ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Moscova.

Operaţiunile de afaceri din Rusia ale altor corporaţii occidentale sunt, de asemenea, în centrul atenţiei, în timp ce guvernele strâng şuruburile financiare asupra Moscovei.

Mai multe filiale europene ale Sberbank Rusia, deţinute în majoritate de guvernul rus, eşuează sau sunt susceptibile de a eşua din cauza costului războiului din Ucraina asupra reputaţiei lor, a anunţat Banca Centrală Europeană (BCE), supraveghetorul creditorilor.

Preţul grâului şi al porumbului urcă din nou

Preţul futures al grâului şi al porumbului a urcat din nou ieri, după ce statele occidentale au impus Rusiei sancţiuni mai dure în urma invaziei Ucrainei.

La Bursa de cereale din Chicago (CBOT), cotaţia futures a grâului cu livrare în luna mai era în creştere cu 5,5% la ora locală 08.44, până la 9,07 dolari buşelul, în timp ce cotaţia porumbului cu livrare în mai urcase cu 4,1%, la 6,83 dolari/buşel.

Cotaţiile porumbului au înregistrat o nouă creştere semnificativă şi pe piaţa europeană, operatorii căutând soluţii de rezervă în condiţiile în care porturile ucrainene de la Marea Neagră sunt blocate, iar Marea Azov este în continuare închisă pentru navigaţia navelor.

În jurul orei 12.30 GMT, pe platforma Euronext, tona de porumb cu livrare în luna martie s-a apreciat cu 31,75 euro, până la 321 de euro, iar cea cu livrare în luna iunie s-a apreciat cu 15,75 euro, până la 284 de euro, conform Agerpres.

Cotaţiile grâului s-au apreciat într-o măsură mai mică, câştigând 21,25 euro, până la 311,25 euro pe tona de grâu cu livrare în luna martie.

Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 25% din comerţul mondial cu grâu, o cincime din vânzările mondiale de porumb şi 80% din exporturile de ulei de floarea soarelui.

Moratoriu pentru Sberbank, în Austria

Comisia Naţională de Supraveghere a Pieţei Financiare din Austria (FMA) a anunţat ieri că a impus "un amplu moratoriu" băncii Sberbank Europe AG, filială a uneia dintre cele mai mari entităţi financiare din Rusia, astfel încât nu va putea realiza tranzacţii până cel puţin în data de 2 martie, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.

FMA justifică această măsură prin faptul că Banca Centrală Europeană "a semnalat că Sberbank Europe AG se confruntă cu grave dificultăţi economice şi este probabil în faliment".

Pe durata moratoriului temporar, în timp ce reglementatorul austriac analizează ce măsuri suplimentare vor fi necesare, Sberbank Europe, cu sediul central la Viena, "nu va putea realiza nicio plată, transfer sau alte tranzacţii".

De asemenea, au fost suspendate toate obligaţiile de plată Sberbank Europe către creditorii săi, executările de garanţii împotriva băncii şi drepturile de retragere ale partenerilor contractuali sau ale unei părţi dintr-un contract cu banca.

Unica excepţie este aceea că "clienţii au acces la o sumă maximă de 100 de euro pe zi pentru a-şi asigura necesităţile zilnice cele mai presante".

În plus, depozitele de până la 100.000 de euro continuă să fie acoperite de sistemul austriac de garantare a depozitelor.

Acest moratoriu împiedică fluxul de fonduri al Sberbank Europe către Rusia, a cărei armată a lansat o invazie militară în Ucraina.

Într-un comunicat, Sberbank Europe a dat asigurări că va coopera cu autoritatea de reglementare austriacă şi a recunoscut că o serie dintre filialele sale au înregistrat "o importantă retragere a depozitelor clienţilor într-o perioadă de timp foarte scurtă", motiv pentru care au restrâns parţial retragerile zilnice de numerar.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat ieri că Sberbank Europe şi două dintre filialele sale, din Croaţia şi Slovenia, sunt în faliment sau este foarte probabil falimentul, din cauza "deteriorării situaţiei lichidităţilor", după retragerea depozitelor.

BRI nu va deveni o variantă pentru ca Rusia să ocolească sancţiunile

Banca Reglementelor Internaţionale (BRI) a informat ieri că nu va deveni o variantă pentru ocolirea puternicelor sancţiuni adoptate în ultimele zile de Occident împotriva Rusiei, transmite Reuters, conform Agerpres.

În conformitate cu rolul său, Banca Reglementelor Internaţionale poate derula tranzacţii valutare şi cu rezerve pentru băncile centrale membre, printre care se numără şi Banca Centrală a Rusiei.

"BRI nu va fi o posibilitate de ocolire a sancţiunilor. BRI va aplica sancţiunile", a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Jill Forde.

De menţionat că, ieri, şi Statele Unite au interzis cu efect imediat orice tranzacţie cu Banca Centrală rusă, o sancţiune de o duritate fără precedent. "Această decizie are ca efect imediat imobilizarea tuturor activelor Băncii Centrale a Rusiei pe care le deţin Statele Unite sau care care ar fi deţinute oriunde de către persoane americane", a anunţat Trezoreria americană.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. hmm nici un comentariu.. nici de la vali nici semnaturi cretine :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb