Ce faci când bursele scad? Află cum te poţi proteja - sfaturi esenţiale pentru investitori în vremuri tulburi

Comunicate de presă / 11 noiembrie 2021

Ce faci când bursele scad? Află cum te poţi proteja - sfaturi esenţiale pentru investitori în vremuri tulburi

Articol sustinut de XTB Romania

Simplificarea platformelor de tranzacţionare ale caselor de brokeraj a deschis porţile pieţelor de capital aproape oricui. Şi totuşi, sunt oameni care riscă să piardă investiţiile rapid, tocmai pentru că nu au răgazul să aprofundeze domeniul. Înainte de a face primele tranzacţii pe bursă, este recomandat să te familiarizezi cu "alfabetul" bursier şi să te informezi din surse sigure. Între altele, este important să ştii cum să te protejezi în momente de volatilitate ridicată, precum cea prin care trecem noi astăzi. Pentru asta, e bine să ştii cum să foloseşti mecanismele de short selling şi hedging în avantajul tău, dar şi să te asiguri că foloseşti în mod corespunzător conceptele prezentate mai departe.

Ce înseamnă short selling sau tranzacţionarea în lipsă?

Investitorii, mai ales cei începători, ar trebui să fie conştienţi că pot valorifica şi marca profit şi pe scăderea preţurilor, nu numai pe creştere. Pieţele tind să fluctueze, mai ales acum, printre diversele "valuri" ale pandemiei de coronavirus. Preţurile activelor ar putea creşte puternic într-o zi, tendinţă urmată de o scădere la fel de puternică a preţurilor în ziua următoare. Aşadar, investitorii au posibilitatea să activeze fie o poziţie long - de cumpărare, fie o poziţie short - de vânzare în lipsă, câştigând şi atunci când preţurile sunt în creştere şi când sunt în scădere.

Dacă un investitor se aşteaptă ca preţul unui anumit instrument să scadă, acesta ar putea activa o poziţie short sau, cu alte cuvinte, să vândă în lipsă instrumentul respectiv, urmând să îl răscumpere ulterior la un preţ mai bun. În cazul în care preţul acestui instrument scade (conform planului iniţial), tranzacţia va fi astfel profitabilă.

Un investitor nu trebuie neapărat să deţină un activ pentru a realiza o tranzacţie de vânzare în lipsă - cuvântul "vinde" ar putea fi înşelător pentru unii investitori începători. În prezent, există posibilitatea de a vinde ceva chiar dacă nu deţii activul respectiv, deschizând astfel o poziţie short. Asta înseamnă tranzacţionarea în lipsă şi se poate realiza cu ajutorul unor instrumente numite CFD-uri.

Contractul pentru diferenţă (CFD) este un instrument financiar care are această caracteristică. Atunci când cumperi un CFD cu activ suport pe o acţiune, nu deţii instrumentul de bază (acţiunea), ci doar tranzacţionezi "preţul" acestuia, mizând pe creşterea cotaţiei în viitor.

Cum poţi câştiga pe pieţe în scădere?

Nu doar creşterea preţului aduce profit. Însă, evident, tranzacţionarea contra trendului presupune nu doar să ai abilităţi înnăscute, instinctive, de investitor, ci şi să te foloseşti de experienţa profesioniştilor din domeniu. Spre exemplu, XTB operează una dintre cele mai importante platforme de tranzacţionare din lume, dar este, în acelaşi timp, şi o adevărată şcoală de investiţii, ceva unic în peisajul bursier românesc.

În cazul unor scenarii negative precum pandemii, criză financiară, recesiune etc, este o adevărată artă să ştii să beneficiezi de scăderea valorii acţiunilor, mărfurilor, indicilor sau criptomonedelor. Datorită posibilităţii de a beneficia de scăderea preţurilor (prin intermediul mecanismului de short-selling specific CFD-urilor), traderul poate specula împotriva investitorilor clasici care se bazează doar pe creşteri de preţ. Mai mult, investitorul îşi poate asigura (proteja, "hedgiui") în acest fel portofoliul deţinut atunci când presupune că poate avea loc o ajustare a cotaţiilor, aplicând o strategie de "hedging", de exemplu ("îngheţarea" temporară a rezultatului tranzacţiei prin deschiderea unor poziţii de vânzare şi cumpărare simultan de aceleaşi dimensiuni, până trece perioada de fluctuaţii nedorite).

Astfel, există o mulţime de posibilităţi, de la speculaţiile clasice cu privire la scăderea preţului până la abordarea unei strategii de hedging, adică asigurarea, acoperirea poziţiei din piaţă, iar toate acestea pot fi realizate cu uşurinţă şi intuitiv pe platforma xStation oferită de XTB.

Atenţie, doar instrumentele financiare derivate (ex: CFD) permit operaţiuni de Short Selling! Dacă doreşti să beneficiezi de astfel de mecanisme de protecţie, este bine să alegi un broker care oferă în portofoliul său atât instrumente cu deţinere, cât şi instrumente derivate. Colaborarea cu un broker de pieţe de capital ce permite realizarea unui bun management al riscului poate face diferenţa dintre succes şi eşec în investiţii.

Cum să te protejezi împotriva fluctuaţiilor nedorite ale pieţei (Hedging)

Presupunând că deţii în portofoliu acţiuni al căror preţ este în scădere şi doreşti să te protejezi până trece trendul descendent, atunci poţi apela la mecanismul de Short Selling şi poţi vinde în lipsă, prin intermediul unui CFD o cantitate egală cu cea deţinută. Astfel, ajungi să deţii simultan atât o poziţie de cumpărare, cât şi o poziţie de vânzare pentru aceeaşi acţiune, îngheţând rezultatul acesteia. Indiferent în ce direcţie se va mişca preţul, cât pierzi pe una câştigi pe cealaltă şi invers. Practic, fluctuaţiile pieţei nu mai afectează rezultatul portofoliului tău pe perioada în care cele două poziţii opuse sunt deschise simultan. Asta este ce se cheamă Hedging, în lumea investiţiilor.

Pentru început, mai ales dacă nu ai mai făcut niciodată short selling, testează Un alt avantaj al CFD-urilor îl reprezintă numărul instrumentelor suport. Spre exemplu, XTB oferă peste 1.900 de CFD-uri cu activ suport pe acţiuni şi peste 30 de CFD-uri cu activ suport pe indici bursieri. O astfel de varietate le permite investitorilor să realizeze operaţiuni de hedging nu doar în cazul investiţiilor în acţiuni, ci şi în cazul unor portofolii mai complexe.

Efectul de levier este un alt aspect important al CFD-urilor - acesta îţi permite să deschizi o tranzacţie implicând doar un procent din capitalul necesar în mod normal, şi nu întreaga sumă. De exemplu, dacă vrei să deschizi o tranzacţie de 300 RON cu levier 1:10 (10%), nu va trebui să blochezi în tranzacţie toţi cei 300 RON, ci doar 30 de RON. Însă, atât câştigurile, cât şi pierderile vor fi calculate ca pentru o tranzacţie de 300 RON, deci de 10 ori mai mari. Cu ajutorul efectului de levier, capitalul angrenat în deschiderea şi menţinerea unei tranzacţii de hedging este mai redus. Aşadar, datorită celor menţionate mai sus, CFD-urile pot reprezenta o categorie de instrumente utilă pentru a reduce riscul într-o situaţie de piaţă incertă.

ETF-urile sunt o altă soluţie pentru un short selling de succes. Un exchange-traded fund (ETF) este unul dintre cele mai populare, dar şi unul dintre cele mai inovatoare instrumente. Acesta urmăreşte un indice, o marfă sau un coş de alte active (de exemplu un coş din sectorul biotehnologiei). Avantajul unui ETF constă în faptul că este mult mai simplu şi mai eficient din punct de vedere al costurilor faţă de cumpărarea unui portofoliu de acţiuni. În plus, utilizarea levierului şi costurile sale de finanţare mici fac din acesta un instrument foarte util: acoperă toate sectoarele majore ale economiei, inclusiv sectorul financiar, energetic, telecomunicaţiile, biotehnologia, metalele preţioase şi multe altele.

Există active care, prin ele însele, sunt sinonime cu "volatilitatea". Astfel, probabil cel mai important argument pro, şi paradoxal şi contra, investiţiilor în criptomonede este volatilitatea gigantică ce caracterizează această clasă de active. O volatilitate zilnică de 1% înseamnă foarte mult pentru instrumentele financiare tradiţionale. Dar în 2021 poţi calcula pe degetele de la o mână de câte ori volatilitatea Bitcoin a fost sub 3%!

Pentru a veni în sprijinul protecţiei investitorilor în criptomonede CFD, platforma XTB are integrate instrumente de administrare a riscului, precum ordine de tip SL (stop loss) şi TP (take profit).

Stop loss (SL) - Acesta este un ordin care protejează, folosit de traderi pentru a limita riscul în tranzacţionare. În cazul unui ordin SL, după ce preţul a ajuns la un anumit nivel specificat de investitor, acesta iniţiază închiderea automată a tranzacţiei, chiar dacă investitorul nu este conectat la platforma de tranzacţionare xStation.

Take profit (TP) - Un ordin similar cu cel de Stop Loss, doar că este folosit pentru marcarea profiturilor.

Alegerea platformei de tranzacţionare este foarte importantă pentru siguranţa viitoarelor tale tranzacţii. Astfel, XTB, casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varşovia, este înscrisă în registrele celor mai importante autorităţi de supraveghere din lume, inclusiv ASF, FCA şi KNF.

Disclaimer/ Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 73% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacţionează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luaţi în considerare dacă vă puteţi permite să vă asumaţi riscul ridicat de a vă pierde banii.

(C)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb