Mai întâi, un mic număr de "mea culpa". Mai greşesc şi eu. Acum câteva săptămâni, am publicat un editorial despre candidaţii la alegerile prezidenţiale. Unele afirmaţii s-au dovedit exacte. Dan Barna, după o campanie lamentabilă, a obţinut un scor considerabil mai mic decât acela al USR-Plus, alianţa care l-a propus. Mircea Diaconu a obţinut un scor apropiat de acela al alianţei ALDE-Pro România (ceva mai mic, de fapt). Iar Klaus Iohannis a obţinut cam o treime peste scorul partidului care îl susţine (PNL).
M-am înşelat in privinţa scorului lui Theodor Paleologu. Mă aşteptam sa obţină mult peste scorul PMP (5,7% la alegerile europarlamentare din Mai). A obţinut 5,72%. În cifre absolute, cu 5.000 de voturi mai mult decât în Mai (575.000 Versus 572.000). Cum scorul PMP a fost socotit atunci unul excelent, până la urmă rezultatul lui Paleologu a fost unul foarte bun. Dar sub previziunile mele. Din câte îmi dau seama, văzând şi evoluţia sondajelor, tema "Turul 2 fără Dăncilă" a prins la electorat. Mulţi au votat direct Iohannis sau Barna, chiar şi atunci când au recunoscut că Paleologu a fost cel mai bun candidat.
Problema este că cei care au lansat aceasta temă au contribuit direct la propulsarea candidatei PSD în al doilea tur, irosind voturi pe un candidat (Barna) care nu a convins nici măcar votanţii propriului partid.
M-am înşelat şi in privinţa candidatului PSD. Viorica Dăncilă a obţinut un procent peste scorul propriului partid (pe fondul unei mobilizări mai reduse a electoratului, trebuie spus). De ce a primit atâtea voturi un candidat despre care chiar liderii PSD nu au nimic bun de spus? Suspectez că electoratul PSD, ultra-reacţionar, s-a mobilizat în masă pentru a bloca orice reforme prin care să se schimbe situaţia de acum, când statul e falimentat în beneficiul agenţilor poliţiei politice şi al reţelelor de influenţă.
Avem, aşadar, un tur doi cu Iohannis şi Dăncilă. Ce fel de alegeri sunt acestea? În ce ţară trăim?
Nici unul dintre aceşti doi candidaţi nu a acceptat să participe la dezbateri în primul tur. Iohannis nici nu prea a făcut campanie, pe principiul "Dacă tăceai, filozof rămâneai" (un principiu potrivit, in cazul său). Dăncilă, ca de obicei, a amuzat publicul care are cel puţin liceul, masacrând logica şi limba română. Însă jumătate dintre alegători au socotit că unul dintre aceştia merită să fie preşedinte. Eu mă înclin in faţa poporului. Dar îmi voi exercita dreptul de a boicota al doilea tur de scrutin.
Campania a început rău. Iohannis a refuzat să dezbată cu candidata PSD. O fi şi asta o idee, însă observ că nu a avut reţineri să o numească Prim-ministru la propunerea unui infractor dovedit. In locul unei dezbateri reale, acum văd ca organizează ceva cu ziarişti aleşi pe sprânceană la o instituţie care este urmaşa fostului "Ştefan Gheo-rghiu". Nu mă miră nimic, de la cineva care nu a dat un interviu în cinci ani de mandat.
Pe de altă parte, din partea socialiştilor se revarsă un torent de noroi. S-a depăşit orice record în materie de insanităţi. Dăncilă a sugerat că actualul Preşedinte "nu simte româneşte". Unii dintre susţinătorii săi au avut pos-tări de-a dreptul xenofobe.
Derapajul e total. Situaţia a fost surprinsă excelent de autorii unei glume care circulă pe Internet. O fotografie cu Nicolae Ceauşescu adresându-se poporului, la televiziune. Cu figura severă, cu drapelul naţional in spate. Şi spune: "Putea să fie o duminică liniştită. Dar voi aţi vrut democraţie".
Nimic nu mi se pare în regulă cu aceste alegeri. Nici o temă serioasă, nici o idee inteligentă. Nici măcar o vorbă de duh de la cei doi candidaţi.
Nici măcar ceva dezvăluiri de presă. Viorica Dăncilă, apărătoarea săracilor, a apărut cu un ceas super-scump. Cineva a spus că costă 20.000 de euro. Candidata susţine însă că l-a luat ieftin, la doar 5.000. Şi cu asta, presa a tăcut.
Cât despre Iohannis, el face ce ştie el mai bine. Creşte PSD-ul. Vă mai aduceţi aminte perioada "Guvernului Meu", când socialiştii aproape că şi-au triplat procentele? Acum, tactica sa de a refuza să îi ia în serios pe toţi ceilalţi candidaţi cu excepţia aceluia al socialiştilor s-ar putea să se întoarcă împotriva lui. Să vedem ce o să ne mai explice dacă vom vedea că Dăncilă va obţine peste 40 la sută din voturi, pe fondul unei prezenţe jalnice. Oricum, nu pare să îi pese. "Încă cinci ani la Cotroceni" pare să fie singurul său scop.
Veţi spune că nu este dracul atât de negru. Sunt de acord. Puteam să îl avem pe Cumpănaşu preşedinte, nu? Dar dacă doar aceste gen de motive sunt cele care ne mai aduc în preajma urnei de vot, de ce ne mai mirăm că sute de mii de români fug din ţară, în fiecare an?
Marea problemă, de fapt, este că aceşti doi candidaţi au reuşit să evacueze practic orice conţinut politic din aceste alegeri. Într-o democraţie, mergem la vot pentru a ne alege reprezentanţii. Dar poate spune cineva - oricine - că unul dintre aceştia doi îl reprezintă? Eu nu, aşa că duminică îmi voi găsi ceva mai bun de făcut.