CE nu vrea ca gazul intern să fie livrat cu prioritate populaţiei

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 septembrie 2014

CE nu vrea ca gazul intern să fie livrat cu prioritate populaţiei

Autorităţile noastre cer o derogare până la finalul liberalizării

Comisia Europeană (CE) ar fi cea care nu doreşte ca actuala Lege a energiei să mai prevadă livrarea cu prioritate a gazelor româneşti către piaţa internă, potrivit unor surse apropiate situaţiei. În prezent, ANRE (reglementatorul pieţei de energie) stabileşte lunar «coşul de gaze» (n.r. proporţia în care consumăm gaze interne şi gaze din import) pentru populaţie şi micii agenţi economici care mai activează în piaţa reglementată. Sursele noastre afirmă că ţara noastră s-a ales cu infringement în domeniul gazelor şi din acest motiv.

Legea Energiei obligă ANRE să monitorizeze anual rezultatele liberalizării pieţei gazelor şi să propună Guvernului valorificarea producţiei interne a gazelor naturale pe piaţa internă până la finalizarea liberalizării (decembrie 2018). Comisia ar fi interpretat prevederea ca o restricţie impusă operatorilor din piaţă şi o nerespectare a principiului nediscriminării.

Conform sursele noastre, autorităţile ar fi convins, până la urmă, Bruxelles-ul asupra menţinerii "coşului" pentru populaţie până la finalul liberalizării pieţei.

Comisia mai susţine că ţara noastră nu permite exportul de gaze naturale, fapt ce a determinat Departamentul de Energie să suspende aplicarea calendarului de liberalizare a pieţei gazelor pentru populaţie până la clarificarea situaţiei. Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat, recent, că va solicita CE îngheţarea, timp de doi ani, a liberalizării şi prelungirea calendarului până în 2021.

De asemenea, domnia sa a avertizat "unele companii din energie" să nu mai facă lobby la Bruxelles împotriva consumatorilor casnici de gaze, care merită un ritm mult mai lent de aliniere a preţului gazelor la media europeană.

Proiectul de modificare a Legii Energiei în vederea alinierii la normele europene privind transportul electricităţii şi gazelor se află acum în Parlament, la Comisia de Industrii a Camerei Deputaţilor, unde s-au dus lupte acerbe pentru introducerea anumitor modificări, altele decât cele solicitate de CE ca să scoată România de sub infrigement, conform unor surse Parlamentare. Raportul final al Comisiei va fi înaintat marţi în plenul Camerei Deputaţilor.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. atunci CE sa ne plateasca diferenta de salariu pana la media UE, ca sa avem bani de factura

    1. ..... pensii, daca vrea pret real la gaze in Romania !

    daca bogatii din UE au prioritate la consumul resurselor unei alte tari (in acest caz ale Romaniei), atunci sa nu se mire birocratii de la Bruxelles de ce vor unii sa iasa din UE ...

    1. am uitat sa adaug ca aceeasi CE a sabotat NABUCCO, o alternativa la gazul rusesc si o parghie de a negocia un gaz mai ieftin, sabotaj sustinut la indemnul bogatilor din UE care au relatii privilegiate cu Rusia, sau al celor care sunt interesati de un pret cat mai ridicat al energiei (Norvegia-Statoil)

      erata: " sabotaj sustinut la indemnul ... SI al celor care sunt interesati de un pret cat mai ridicat al energiei (Norvegia-Statoil)"

      poate ca acele companii care fac lobby pot fi taxate suplimentar.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb