CE obligă România şi Suedia să-şi anuleze tratatul bilateral pentru investiţii

Companii / 18 iunie 2015

Tratatul dintre Suedia şi România stă la baza unor stimulente acordate fraţilor Micula

Comisia Europeană (CE) a declanşat acţiuni de sancţionare a cinci state membre UE, printre care Suedia şi România, cerându-le să-şi anuleze tratatul bilateral pentru investiţii perfectate înainte de aderarea la UE, arată un comunicat de presă.

Tratatul bilateral pentru investiţii între Suedia şi România stă la baza unor stimulente acordate fraţilor Micula pentru fabricile lor de răcoritoare şi băutori alcoolice din România, care în prezent fac obiectul unui litigiu la Curtea de Arbitraj de la Washington. Curtea a obligat recent statul român să le acorde celor doi oameni de afaceri depagubiri de zeci de milioane de euro.

Multe dintre tratatele bilaterale denunţate de Comisie au fost agreate între statele membre UE în anii '90, înainte de extinderile Uniunii din 2004, 2007 şi 2013, arată executivul comunitar.

Tratatele aveau rolul de a proteja investitorii din statele UE cu vechime care vroiau să investească în ţările care nu erau până atunci în Uniune, printre care şi România.

"Tratatele bilaterale aveau rolul de a întări protecţia investitorilor, de exemplu, prin măsuri de compensare pentru expropriere şi prin proceduri de arbitraj şi soluţionare a litigiilor de investiţii", arată Comisia.

"De la extinderea UE, astfel de «extra» asigurări nu ar trebui să fie necesare, din moment ce toate statele membre UE sunt supuse aceloraşi reguli UE privind piaţa unică, inclusiv investiţiile transfrontaliere. De asemenea, toţi investitorii din UE beneficiază de pe urma aceleiaşi protecţii datorită regulilor UE", mai spune Comisia, arătând astfel că vechile tratate bilaterale, inclusiv cel dintre România şi Suedia, nu-şi mai au rostul.

În schimb, executivul comunitar avertizează că vechile tratate bilaterale încalcă principiul egalităţii investitorilor în cadrul UE.

"Prin contrast, tratatele bilaterale intra-UE conferă drepturi, pe baze bilaterale, investitorilor din anumite state membre. În conformitate cu jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, astfel de discriminare bazată pe naţionalitate este incompatibilă cu dreptul UE", spune Bruxelles-ul.

"Din toate aceste motive, Comisia a decis să ceară de la cinci state membre (Austria, Olanda, România, Slovacia şi Suedia) să pună capăt tratatelor bilaterale de investiţii dintre ele", se mai arată în comunicat.

Astfel, în cadrul procedurii de infringement, Comisia a transmis României, Suediei şi celorlalte trei state menţionate, scrisori de notificare formale, după ce au avut deja loc schimburi de puncte de vedere între Buxelles şi statele membre vizate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb