CE Oltenia: Creşterea cotei de energie regenerabilă favorizează preţuri derizorii la export

ANDREI MURGULEŢ
Ziarul BURSA #Companii / 7 decembrie 2015

CE Oltenia: Creşterea cotei de energie regenerabilă favorizează preţuri derizorii la export

Creşterea cotei obligatorii de energie regenerabilă la 12,15%, în anul 2016, îi favorizează pe cei care exportă energia regenerabilă, fiind în defavoarea consumatorilor casnici şi a producătorilor clasici, conform unui comunicat al Complexului Energetic Oltenia.

Acesta arată că energia regenerabilă subvenţionată cu aproape 10 euro/MWh de către consumatorul captiv, prin creşterea cotei de certificate verzi, este în favoarea "noilor băieţi deştepţi" care exportă, în cea mai mare parte, energia regenerabilă la preţuri derizorii în Ungaria, "ceea ce se poate observa cu uşurinţă prin consultarea curbelor de producţie de pe site-ul Transelectrica".

Ionuţ Purica, expert pe domeniul energiei, consideră că dacă venitul consumatorilor nu va creşte, aceştia nu îşi pot permite o plată a certificatelor verzi, astfel că vom ajunge la un nivel ridicat de consumatori vulnerabili: "Atât timp cât un consumator vulnerabil este acela care plăteşte mai mult de 10% din venit pe energie, trebuie să balansăm venitul cu preţul energiei într-un mod eficient. Dacă preţul energiei creşte, incluzând energia electrică şi gazele naturale, ţara noastră ar rămâne fără bani pentru consum, deci vom avea o scădere economică".

Sintagma "energie regenerabilă" nu este corectă, fiind de fapt vorba despre "energie regenerabilă subvenţionată", deoarece există şi energie regenerabilă nesubvenţionată, energia hidro, care împreună cu energia pe bază de biomasă, energia fotovoltaică şi cea eoliană au avut, în ultimii trei ani, un aport de peste 40% din totalul energiei produse, adică mult peste ţinta de 24% asumată de România pentru anul 2020, potrivit comunicatului CE Oltenia.

Reprezentanţii companiei mai arată că, încurajând continuu şi fără o analiză subvenţiile la energia regenerabilă, piaţa producătorilor clasici se restrânge dramatic, apărând costuri suplimentare din cauza dezechilibrelor foarte mari pe care sistemul energetic le suportă. CE Oltenia a avut variaţii de sarcină de până la 1.000 MW în zilele cu rafale de vânt.

"Aceste costuri rămân aproape în totalitate în sarcina producătorilor termo şi hidro, provocându-le acestora pierderi importante", susţine Laurenţiu Ciurel, CEO CE Oltenia, potrivit comunicatului de presă.

El mai menţionează că producătorii clasici sunt cei care menţin, practic, siguranţa funcţionării Sistemului Energetic Naţional, deşi "România plăteşte deja cea mai mare subvenţie din lume către energiile regenerabile".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Abordarea este corecta. A venit momentul ca DNA sa deschida un dosar care sa elucideze interesele care au stat in spatele promovarii nejustificate in ultimii ani a unui excedent de investitii in domeniul energiei regenerabile subventionate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb