CE propune o mai bună coordonare a controalelor vamale în porturi

T.B.
Internaţional / 14 decembrie 2023

Ion Cupă, Preşedintele Autorităţii Vamale Române

Ion Cupă, Preşedintele Autorităţii Vamale Române

Comisia Europeană consideră că autorităţile vamale din statele membre trebuie să joace un rol mai activ în combaterea traficului de droguri, în principal pe fluxurile de mărfuri care tranzitează porturile europene şi să se coordoneze în eforturile de a limita traficul de astfel de substanţe, se arată într-un comunicat al Autorităţii Vamale Române, remis redacţiei.

Preşedintele Autorităţii Vamale Române, Ion Cupă, a participat în această săptămână la cea de-a 105-a sedinţă a Grupului de Politică Vamală (Customs Policy Group - CPG), organizată de DG TAXUD din cadrul Comisiei Europene la Bruxelles, Belgia. La eveniment au fost prezenţi toţi şefii administraţiilor vamale din statele membre UE, informează sursa menţionată.

Principalele teme aflate pe agenda întâlnirii au fost stabilirea unei Alianţe Europene Portuare, implementarea aplicaţiilor IT din Codul Vamal Unional, aprobarea Planului Strategic Multianual pentru Vama Electronică (MASP-C 2023) revizuit şi crearea unui mecanism de ajustare la frontieră în funcţie de carbon (CBAM), se mai arată în comunicat.

Lupta împotriva traficului de droguri este o preocupare generală şi o provocare pentru Statele Membre, iar dimensiunea acestei ameninţării, precum şi acoperirea sa la nivel mondial necesită un răspuns robust, atât în interiorul UE, cât şi la nivel global, conform sursei citate.

Prin urmare, Comisia Europeană a adoptat o foaie de parcurs a UE pentru combaterea traficului de droguri şi a criminalităţii organizate, pornind de la iniţiativele legislative şi operaţionale deja existente şi stabilind, printre altele, o Alianţă Europeană Portuară, relatează sursa.

Potrivit comunicatului, "Această iniţiativă a Comisiei Europene evidenţiază rolul esenţial al autorităţilor vamale în combaterea traficului de droguri şi a criminalităţii organizate. Prin prisma poziţiei geografice, ţara noastră este în mod particular expusă la un astfel de trafic, iar abordarea transversală propunsă de CE este foarte benefică şi va consolida cooperarea dintre statele membre.", a subliniat preşedintele AVR, Ion Cupă.

Anunţată de CE în urmă cu aproape două luni, noua Alianţă Europeană Portuară reuneşte toţi actorii publici şi privaţi relevanţi în lupta împotriva contrabandei cu droguri şi a infiltraţiilor criminale în centrele logistice din porturile din UE, precizează sursa.

Aceasta mobilizează statele membre, autorităţile locale, autorităţile de aplicare a legii, inclusiv autorităţile vamale, agenţiile UE şi actorii privaţi care operează în porturi cu scopul de a consolida gestionarea riscurilor şi de a implementa controale mai bine direcţionate şi mai eficiente în porturi, inclusiv prin finanţarea unor echipamente de ultimă generaţie care pot ajuta autorităţile vamale să scaneze containerele şi alte mijloace de transport şi să consolideze operaţiunile de aplicare a legii în porturi, arată datele comunicatului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb