CE: România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA-ului din UE, în 2012

E.D.
Companii #Servicii Financiare / 23 octombrie 2014

Comisia Europeană a publicat astăzi un studiu privind deficitul de încasare a TVA-ului în anul 2012, conform căruia ţara noastră este statul membru cu cel mai mare deficit de încasare a TVA-ului, respectiv de 44% din veniturile din TVA, urmată de Slovacia cu 39%, Lituania cu 36% şi Letonia cu 34%.

Se estimează că, în 2012, s-au pierdut 177 de miliarde de euro din veniturile din TVA din cauza nerespectării legislaţiei privind TVA sau a necolectării TVA-ului, potrivit ultimelor date ale studiului privind deficitul de încasare a TVA-ului, publicate de Comisie.

Această sumă reprezintă 16% din veniturile totale din TVA preconizate ale celor 26 de state membre. Studiul privind deficitul de încasare a TVA-ului prezintă date detaliate referitoare la diferenţa dintre valoarea TVA-ului datorat şi suma efectiv colectată în 26 de state membre în 2012. El include, de asemenea, cifre actualizate pentru perioada 2009 - 2011, pentru a reflecta o îmbunătăţire a metodologiei utilizate. Sunt prezentate şi principalele tendinţe ale deficitului de încasare a TVA-ului, împreună cu o analiză a impactului pe care climatul economic şi deciziile de politică l-au avut asupra veniturilor din TVA.

Algirdas ©emeta, comisarul pentru fiscalitate, a declarat: "Deficitul de încasare a TVA-ului este în esenţă un indicator al eficacităţii - sau al ineficacităţii - măsurilor de asigurare a respectării legislaţiei privind TVA şi a măsurilor de conformare la legislaţia privind TVA, în întreaga UE. Datele prezentate azi arată că mai sunt multe de făcut. Statele membre nu îşi pot permite să piardă venituri de o asemenea amploare. Ele trebuie să crească presiunea şi să ia măsuri decisive pentru a recupera aceste sume care se cuvin bugetelor publice. Comisia, în ceea ce o priveşte, se concentrează în continuare pe reformarea fundamentală a sistemului de TVA, pentru a-l face mai robust, mai eficient şi mai greu de fraudat".

Deficitul de încasare a TVA-ului este diferenţa dintre veniturile din TVA preconizate şi veniturile din TVA efectiv colectate de către autorităţile naţionale. În timp ce neconformarea contribuie, cu siguranţă, în mod semnificativ la acest deficit de venituri, deficitul de încasare a TVA-ului nu se datorează numai fraudelor. TVA-ul neîncasat este determinat, printre altele, şi de falimente şi insolvenţe, de erori statistice, de plăţi întârziate şi de evitarea plăţii TVA-ului fără a încălca legislaţia.

În 2012, cele mai mici deficite de încasare a TVA-ului au fost înregistrate în Olanda (5% din veniturile preconizate), Finlanda (5%) şi Luxemburg (6%). Cele mai mari deficite de încasare a TVA-ului au fost în România (44%), Slovacia (39%) şi Lituania (36%). Unsprezece state membre şi-au diminuat deficitul de încasare a TVA-ului între 2011 şi 2012, în timp ce în alte 15 s-a constatat o creştere. Grecia a înregistrat cea mai semnificativă îmbunătăţire între 2011 (9,1 miliarde de euro) şi 2012 (6,6 miliarde de euro), deşi continuă să fie unul dintre statele membre cu un mare deficit de încasare a TVA-ului (33%).

Studiul privind deficitul de încasare a TVA-ului este finanţat de Comisie ca parte a activităţii sale de reformare a sistemului de TVA din Europa şi de combatere a fraudelor şi a evaziunii fiscale. Soluţionarea problemelor cauzate de deficitul de încasare a TVA-ului necesită o abordare multidimensională.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8491
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2925
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9080
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.7350

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb