Cea mai mare bancă saudită a debutat la bursă

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 aprilie 2021

Cea mai mare bancă saudită a debutat la bursă

Saudi National Bank a luat fiinţă prin fuziunea National Commercial Bank - Samba Financial Group

Saudi National Bank, cea mai mare bancă din Arabia Saudită, şi-a făcut debutul pe bursa Regatului la data de 1 aprilie, în urma finalizării fuziunii National Commercial Bank (NCB) - Samba Financial Group (Samba), considerată o tranzacţie istorică.

Un titlu Saudi National Bank a fost cotat la 55 de riali în ziua debutului, în urcare cu 3,6%.

În luna februarie, acţionarii celor mai mari bănci din Arabia Saudită, National Commercial Bank şi Samba Financial Group, au aprobat fuziunea celor două entităţi, iar operaţiunile grupului astfel creat au fost lansate în prima zi din aprilie. Anterior, fuziunea obţinuse toate aprobările autorităţilor de reglementare, inclusiv a băncii centrale, autorităţii de concurenţă, a pieţelor de capital şi Bursei Tadawul. Toate acestea au venit după ce, în octombrie anul trecut, NCB - cea mai mare bancă din Arabia Saudită, după active - a anunţat că va prelua Samba Financial Group pe 15 miliarde de dolari.

Preşedintele Samba, Ammar Alkhudairy, a devenit preşedintele Saudi National Bank, iar cel al NCB, Saeed Al-Ghamdi, director general şi executiv al grupului.

Săptămâna trecută, la lansarea noului grup bancar, Ammar Al-Khudairy a declarat: "Este un moment cu adevărat istoric, de care putem fi mândri cu toţii. Crearea Saudi National Bank semnalează o nouă eră a banking-ului în Regat. Mulţumesc acţionarilor noştri, clienţilor şi angajaţilor pentru sprijin. Acum, odată cu finalizarea legală a fuziunii, Saudi National Bank este în poziţia primordială de a concura la nivel regional şi local, creând în cele din urmă un impact pozitiv pentru toate părţile interesate, respectiv accelerând realizarea strategiei economice Vision 2030".

La rândul său, Saeed Al-Ghamdi, CEO-ul Saudi National Bank, a spus: "NCB şi Samba au deservit Regatul în ultimii 68 de ani, iar acum le unim punctele forte astfel încât să creăm valoare în continuare".

Saudi National Bank are active totale de 896 de miliarde de riali (239 de miliarde de dolari), un capital de 127 de miliarde de riali (34 de miliarde de dolari) şi un profit net combinat de 15,6 miliarde de riali (4,2 miliarde de riali).

Saudi National Bank va avea o cotă de piaţă de circa 30%. Acţionarii NCB controlează 67,4% din noul grup bancar, iar cei ai Samba - 32,6%. În rândul acestor investitori, Fondul severan saudit are în proprietate 37,2% din Saudi National Bank, fiind cel mai mare acţionar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb