Banca Angliei (BoE) a decis, ieri, să majoreze dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază, cea mai mare creştere de dobândă de după 1995, chiar dacă se aşteaptă la o recesiune îndelungată, transmite Reuters, conform Agerpres.
Cei nouă membri ai comitetului de politică monetară de la BoE au votat 8 la 1 pentru majorarea dobânzii de referinţă, de la 1,25% până la 1,75%, acesta fiind cel mai ridicat nivel al dobânzii de bază de la sfârşitul anului 2008.
Această majorare a costului creditului cu 50 de puncte de bază decisă de BoE era aşteptată de majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, în condiţiile în care băncile centrale se grăbesc să majoreze costului creditului pentru a ţine sub control explozia preţurilor.
Banca Angliei a optat pentru cea mai mare majorare de dobândă de după 1995, chiar dacă în paralel a avertizat că Marea Britanie se confruntă cu o recesiune care va şterge 2,1% din PIB, o scădere similară cu cea din anii 1990 dar mai mică decât lovitura dată de pandemia de COVID-19 sau cea provocată de criza globală financiară din 2008-2009. Potrivit BoE, economia britanică ar urma să înceapă să se contracte în ultimul trimestru al acestui an şi să continue să se contracte pe întreg parcursul anului 2023, ceea ce ar însemna cea mai îndelungată recesiune de după criza financiară globală.
În total, Banca Angliei a majorat de şase ori costul creditului începând din luna decembrie şi până acum, însă majorarea de ieri este cea mai mare adoptată după 1995. Presiunile asupra guvernatorului Andrew Bailey şi colegilor săi s-au intensificat după recentele majorări de dobândă adoptate de Rezerva Federală americană, Banca Centrală Europeană şi alte bănci centrale.
Banca Angliei a repetat că este pregătită să acţioneze în forţă, dacă va fi nevoie, pentru a răspunde presiunilor inflaţioniste. În luna iunie, indicele preţurilor de consum în Marea Britanie a urcat la 9,4%, cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, de peste patru ori peste ţinta de 2% avută în vedere de BoE. Conform celor mai recente prognoze, indicele preţurilor de consum ar urma să atingă un vârf de 13,3% în octombrie şi va reveni la un nivel de 2% abia peste doi ani, pe măsură ce recesiunea îşi va face simţite efectele asupra cererii.