Cea mai mare institiţie de credit din Republica Moldova face un pas către listarea la BVB

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 15 decembrie 2022

Cea mai mare institiţie de credit din Republica Moldova face un pas către listarea la BVB

Acţionarii băncii maib au dat undă verde admiterii la tranzacţionare a titlurilor sale la bursa noastră

Banca comercială maib, cea mai mare instituţie de credit din Republica Moldova, a făcut un pas important către listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Acţionarii băncii au votat ieri, în cadrul unei adunări extraordinare, în favoare propunerii admiterii la tranzacţionare a titlurilor maib pe Piaţa Principală a BVB, la Categoria Internaţională Acţiuni. De asemenea, s-a dat undă verde înregistrării titlurilor maib la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi în sistemul Depozitarului Central din ţara noastră.

Giorgi Shagidze, Preşedintele Comitetului de Conducere al maib, a declarat: "Deciziile adoptate în cadrul adunării ne aduc cu încă un pas mai aproape de obiectivul nostru strategic de a ne lista acţiunile la Bursa de Valori Bucureşti. Listarea va avea numeroase beneficii pentru noi şi clienţii noştri - acces îmbunătăţit la capital, costuri de finanţare mai puţin costisitoare, transparenţă înaltă, comunicare mai bună cu investitorii şi guvernanţă corporativă mai bună. Nu în ultimul rând, va deschide uşa şi pentru alte afaceri din ţară să se integreze pe pieţele internaţionale de capital, de care va beneficia întreaga ţară."

Vytautas Plunksnis, Preşedintele Consiliului maib a spus: "Listarea cu succes a acţiunilor maib la o bursă internaţională ar fi o realizare importantă nu numai pentru bancă, ci şi pentru întreaga ţară - deoarece ar plasa Republica Moldova în lumina reflectoarelor investitorilor şi ar atrage capital străin în ţară".

Conform preşedintelui instituţiei, banca este pe cale să atingă ţinta de ROE pe termen lung de 20%. "De asemenea, ne aşteptăm la o creştere rapidă a pieţei bancare slab penetrate din Moldova, combinată cu plăţi de dividende de 35-50% din profitul net", spune Vytautas Plunksnis.

Dacă demersul se va concretiza, maib va fi al doilea emitent din Republica Moldova listat la BVB, după ce Purcari Wineries a venit în ringul principal al bursei noastre, în 2018.

La sfârşitul trimestrului al treilea al anului, maib deţinea 36,3% din piaţa moldovenească, faţă de 20,3% cota deţinută de următorul competitor, conform preşedintelui Consiliului Băncii. La finele anului trecut, instituţia de credit deţinea 31,4% din activele bancare ale Republicii Moldova şi 34,9% din portofoliul de credite. Banca oferă 26% din toate creditele ipotecare acordate moldovenilor şi deserveşte peste 35% din populaţia Republicii Moldova.

Din 2018, cel mai mare acţionar al maib este un consorţiu de investitori format din Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Invalda INVL - grup de gestionare a activelor din Ţările Baltice şi Horizon Capital - fond de investiţii privat axat pe pieţele emergente din Europa, conform informaţiilor disponibile pe site-ul instituţiei de credit.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Pw Aero, ca acolo sunt firmele tari...

    1. Stai ca incepe trend sa le mute pe principala pe mai multe unde o sa urmeze fix 'modelul de succes' Bittnet

    Rusii sunt la 120 km de Odesa si veti vinde catre fondurile de pensii dambovitene.

    1. Rusii sint pe nicaieri.

      Pardon, sint tot acolo ca acum doua sute de ani. In Evul Mediu. 

    va fi o listare plina de ...succesuri, simt ca de listarea asta se va ocupa BRK. Va fi teapa din start si BRK e seful lor in astfel de listari...

    Cum sa se listeze pe aero??? Pe principal, direct in BET. Aero nu mai e la moda, se vor da tepele direct pe principal, macar sa o distrugem si pe asta. Hai BRK remarca te din nou, arata ne ce poti si daca nu o listezi ..macar market maker 

    Purcari Wineries este societate inregistrata in cipru nu moldova

    iar pentru boicotasi de servici treceti si Digi pe lista ca este societate inregistrata in olanda

    asta asa! sa stim cine il plateste pe perpeliceanu cel care ne tine lectii de morala in fiecare seara la tv  

    Daca am TLV deja, de ce sa iau alta banca?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb