CEA MAI MARE SANCŢIUNE APLICATĂ UNEI ASOCIAŢII Contabilii, amendaţi cu aproape un milion de euro pentru fixarea tarifelor

Gabriela Căpăţînă
Ziarul BURSA #Companii / 27 octombrie 2010

Contabilii, amendaţi cu aproape un milion de euro pentru fixarea tarifelor

Consiliul Concurenţei a amendat Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din Româ-nia (CECCAR) cu 4,05 milioane de lei (950.000 de euro), respectiv 9,2% din veniturile asociaţiei din 2009, pentru fixarea tarifelor practicate de către membrii săi, a anunţat, ieri, instituţia.

În urma unei investigaţii declanşate de Consiliul Concurenţei, anul trecut, a reieşit că CECCAR a stabilit onorariile în profesia contabilă încă din 2001, a anunţat ieri Autoritatea de Concurenţă, într-o conferinţă de presă.

Consiliul Concurenţei precizează că a avertizat CECCAR încă din 2000 să nu adopte o asemenea măsură.

În 2004, Regulamentul de stabilire a tarifelor a fost actualizat, iar sumele au fost transformate în euro. Pentru a putea fi aplicate de toţi membrii săi, în 2009, conducerea CECCAR a decis publicarea în Monitorul Oficial a Regulamentului.

"Aceasta este cea mai mare amendă procentuală dată de Consiliul Concurenţei, 9,2% din veniturile CECCAR din 2009 şi cea mai mare sancţiune aplicată unei asociaţii. Acest fapt se datorează gravităţii faptei care este similară unui cartel, duratei ridicate - de 9 ani şi circumstanţelor agravante, respectiv continuarea încălcării legii şi după declanşarea investigaţiei şi ignorarea avertismentelor Consiliului Concurenţei", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei.

La practica anticoncurenţială au participat toate organele de conducere ale CECCAR, precum şi unele din filiale. Mai mult decât atât, membrii CECCAR au fost verificaţi în privinţa aplicării regulamentului de stabilirea a onorariilor de către "auditori de calitate", numiţi în acest sens de conducerea organizaţiei, susţine Consiliul Concurenţei.

Consiliul Concurenţei a impus CECCAR să înceteze practica anticoncurenţială şi să abroge Regulamentul în termen de trei luni de la comunicarea oficială a deciziei. În cazul nerespectării deciziei Consiliului, CECCAR riscă o amendă cominatorie de până la 5% din veniturile zilnice medii din anul financiar anterior sancţionării.

În baza estimărilor interne ale Consiliului Concurenţei rezultă că în urma acestei practici anticoncurenţiale, mediul de afaceri va beneficia de o economie de costuri anuale situate între 70 milioane lei şi 200 milioane lei. Această economie a fost estimată ca fiind diferenţa dintre tarifele plătite ca urmare a Regulamentului şi cele care ar fi existat dacă ar fi funcţionat concurenţa prin preţ.

"Victimele au fost în special companiile mici şi medii, româ-neşti. Facem un apel către aceste firme să semnaleze dacă vor exista situaţii similare", a spus domnul Chiriţoiu.

La începutul acestui an, CECCAR înregistra 33.900 membri din care 20.880 experţi contabili, 7.720 contabili autorizaţi şi 6.300 de societăţi de profil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb