CEDO condamnă Turcia pentru că a încercat să identifice sursele de informaţie ale unor jurnalişti

Adina Lateş
Internaţional / 19 ianuarie 2016

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat marţi Turcia pentru încălcarea dreptului de liberă exprimare, după ce Ankara a încercat să identifice sursele de informaţie ale jurnaliştilor unei publicaţii de opoziţie, care a dezvăluit practici ale forţelor armate, informează AFP.

CEDO a apreciat că ingerinţa în activitatea acestor jurnalişti nu "era necesară într-o societate democratică" şi este de natură să "descurajeze toate sursele potenţiale să ajute presa să informeze publicul asupra unor probleme de interes general, inclusiv cele care vizează forţele armate".

Judecătorii au condamnat Ankara să achite cu titlu de daune morale sume cuprinse între 500 şi 2.750 de euro celor şase jurnalişti care au sesizat Curtea, în noiembrie 2007, notează France Press.

Articolul lor, publicat în săptămânalul Nokta, a scos la iveală existenţa unui sistem de clasificare a jurnaliştilor favorabili sau în opoziţie faţă de forţele armate, ceea ce permitea armatei turce să-i urmărească pe unii jurnalişti pentru activităţi pe care aceştia le organizau.

În aprilie 2007, autorităţile turce au percheziţionat birourile publicaţiei şi au transferat datele de pe 46 de computere, pentru a-i identifica pe angajaţii care au lansat alerta în acest caz, aminteşte Agerpres.

În decizia sa, CEDO admite că un caracter confidenţial al informaţiilor asupra funcţionării interne a forţelor armate poate fi justificat, dar subliniază că 'o asemenea confidenţialitate nu trebuie protejată cu orice preţ' şi califică acţiunea autorităţilor turce drept 'disproporţionată'.

În opinia CEDO, articolul în cauză era, de asemenea, "foarte pertinent în dezbaterea asupra discriminării mass-media de către organele de stat" şi de natură să "contribuie la dezbaterea publică asupra relaţiilor dintre forţele armate şi politic".

Această decizie intervine în condiţiile în care doi jurnalişti ai aceluiaşi săptămânal riscă în prezent până la 20 de ani de închisoare, după ce au fost inculpaţi de tentativă de lovitură de stat. Ei au fost arestaţi a doua zi după alegerile legislative din 1 noiembrie 2015, după ce prima pagină a publicaţiei lor a prezentat triumful Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al preşedintelui Recep Tayyp Erdogan ca fiind "începutul războiului civil în Turcia".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb