Cei 77 de absolvenţi ai Şcolii Profesionale Kronstadt vor fi angajaţi de companiile germane

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Companii / 4 august 2016

Cei 77 de absolvenţi ai Şcolii Profesionale Kronstadt vor fi angajaţi de companiile germane

Prima şcoală profesională în sistem dual din România, Şcoala Profesională Kronstadt, a ajuns la cea de-a treia generaţie de absolvenţi. Dacă în 2012, la deschiderea porţilor sale unitatea şcolară avea 120 de elevi pe 3 specializări, din viitorul an şcolar vor fi 704 elevi în 5 calificări. Astăzi, au absolvit cursurile şcolii 77 de elevi toţi primind oferte de angajare din partea companiilor cu care şcoala colaborează. "Cea de-a treia generaţie a avut ofertă de angajare de 100%, astfel că ne apropiem de scopul Şcolii Profesionale", a punctat Ramona Ţiţeiu, director al Şcolii Profesionale Kronstadt. De altfel, conducerea unităţii şcolare se mândreşte că dintr-un număr total de 298 de absolvenţi în cei patru ani de activitate, 284 au fost angajaţi.

Urmează deschiderea altor patru şcoli profesionale

"Este important că am reuşit să punem pe harta învăţământului din România un lucru bun, care a fost preluat ca şi perspectivă a învăţământului profesional în toată ţara, în contextul crizei de resursă umană pe această componentă profesională. Săptămâna trecută, am trimis la Ministerul Educaţiei un memoriu pentru a include în strategia naţională de învăţământ alte patru noi şcoli profesionale. În Braşov vom facem aceste şcoli în următoarea perioadă", a subliniat primarul George Scripcaru.

Acesta a precizat că noile şcoli pot fi înfiinţate pe locaţii existente, cu partenerii existenţi, dar şi alţi parteneri. De exemplu, Colegiul Tehnic de Transporturi ar putea începe o colaborare strânsă cu RAT Braşov, astfel ca elevii să îşi desfăşoare orele de practică în atelierele Regiei, iar aceasta să aibă o bază de selecţie atât în ceea ce priveşte angajarea de şoferi, ţinând cont că are un deficit la ora actuală, cât şi de mecanici sau tinichigii.

70% dintre tinerii din Germania aleg învăţământul profesional

De asemenea, Alexandru Blemovici, director general Schaeffler România a ţinut să precizeze că nu mai este nici o noutate că există o problemă a forţei de muncă, iar din această cauză companiile, dar şi comunitatea pierde proiecte şi investiţii noi, iar probleme se vor acutiza. "Aproape 70% din tinerii de clasa a VIII-a se îndreaptă spre învăţământul profesional în Germania, nu numai spre profilul industrial, ci şi alte domenii. În Braşov, din 3.700 de absolvenţi de clasa a VIII-a, doar 370 au ales învăţământul profesional. E sarcina fiecăruia, atât a mediului economic, să creăm atractivitate, e sarcina autorităţilor locale să ofere condiţii bune de studiu, dar şi a Inspectoratului Şcolar de a încerca să formăm opinia publică a elevilor şi a părinţilor pentru a alege învăţământul profesional", a explicat Blemovici.

Totodată, şi reprezentanta Consulatului German la Sibiu, Judith Urban, a precizat că în Germania sistemul dual este o componentă esenţială într-o politică educaţională. "Avem multe experienţe cu acest sistem, şi trecând prin multe provocări şi crize economic, acest sistem ne-a ajutat să trecem cu bine de momentele de cumpănă. Ne putem lăuda că Germania are cea mai mică rată a şomajului în rândul tinerilor, de numai 5%. Ne bucurăm că datorită multitudinii de actori care s-au unit la Braşov, autorităţi locale, companii, inspectoratul şcolar, am reuşit să creăm această şcoală după model german. Ne bucurăm că şi pentru Ministerul Educaţiei sistemul profesional a devenit o prioritate pentru a se crea un învăţământ profesional stabil", a explicat Judith Urban.

Şcoala Profesională Kronstadt este prima şcoală înfiinţată în sistem dual german din România, fiind susţinută de 15 companii de renume mondial din regiunea Braşovului. Tinerii învaţă aici meserii căutate pe piaţa muncii având cele mai bune condiţii de studiu şi de practică.

Un sistem care va fi încurajat şi de lege

Directorul Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT), Gabriela Liliana Petre, a precizat că învăţământul profesional în sistem dual este o soluţie care trebuie promovată. "Această şcoală este într-adevăr un model de succes care demonstrează că acolo unde oamenii doresc să facă un lucru se întâmplă. Avem în vedere să continuăm propunerile de modificare a legislaţiei care ţin în principal de reglementări de legislaţie secundară, proceduri care să întărească calitatea pregătirii practice a elevilor care se întâmplă la angajator, cu nişte condiţii de calitate pentru angajator pentru desfăşurarea activităţii de pregătire practică a elevilor şi consolidarea calităţii examenului de certificare a absolvenţilor. Toate aceste documente alături de un pachet de criterii privind practica absolvenţilor vor fi disponibile începând cu anul şcolar 2016-2017. Aceste documente vor face parte din contractul de pregătire practică pe care angajatorul îl încheie cu unitatea şcolară, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean are un rol major în monitorizarea pregătirii practice", a explicat Gabriela Liliana Petre.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb