Am tot citit că majoritatea listărilor din ultimii ani (în special la AeRo) s-au dovedit a fi, mai pe şleau, nişte ţepe. Trebuie să recunosc că s-au listat şi multe companii bune, prezentate onest şi care lucrează, aşa cum este firesc, în interesul investitorilor. Dar în acest articol mă voi concentra asupra "ţepelor" pieţei şi a motivelor din spatele acestei realităţi. În esenţă, la origine nu este altceva decât corupţia covârşitoare, endemică a bursei româneşti, încurajată de pasivitatea extremă a participanţilor de bună credinţă ai pieţei.
Acum că pieţele financiare nu mai sunt efervescente ca anul trecut, mulţi investitori se simt păcăliţi de dezinformările grosolane din prospectele şi prezentările listărilor care au avut loc în ultimii ani. Dar care să fie sursa acestor practici? Există o vorbă românească foarte bună: peştele de la cap se împute.
• Cine controlează BVB
Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-urile) deţin în total circa 29% din capitalul Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Aceasta este, de departe, cea mai mare participaţie, oferind un control relaxat al SIF-urilor asupra operatorului bursier românesc. Am mai putea adăuga influenţa toxică a SIF-urilor la cele mai mari bănci din România (unde au participaţii semnificative) care au procente importante din BVB prin fondurile de investiţii proprii.
În aceste condiţii, protejarea interesului şefilor de la SIF-uri este în mod firesc o prioritate pentru conducerea BVB. În plus, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) s-a dovedit un protector de nădejde şi foarte implicat pentru administratorii actuali ai SIF-urilor.
• Bursa SIF-urilor
La ce ne putem aştepta de la o bursă controlată de SIF-uri, în condiţiile în care la SIF-uri nu există nicio urmă de corectudine, transparenţă sau performanţe? Se cunoaşte oare cine sunt acţionarii mari ai SIF-urilor, cine le controlează legal? Cum îi cheamă pe aceştia? La SIF-uri nici măcar acest minim de transparenţă nu există. Deşi nu mai există un prag de deţinere, totul este în continuare, cel puţin oficial, o enigmă, acoperită de ASF. Cum oare să ne aşteptăm la transparenţă în piaţa AeRo (sau în piaţa principală) cât timp cei care conduc BVB, adică reprezentanţii SIF-urilor, au nevoie disperată de secretomanie? Cei care controlează SIF-urile nu sunt milioanele de cuponari, ci cei care votează în adunările generale. Am mai scris despre acest subiect, adică despre cine votează la adunările generale ale SIF-urilor. SIF-urile au ajuns, astfel, nişte anomalii economice care nu sunt controlate de acţionari reali cu nume şi prenume, româneşti sau străine. În schimb, aceste anomalii economice întreţin şi răspândesc corupţia, mai ales la bursă.
Fondurile care votează la adunările generale ale SIF-urilor au cumpărat acţiuni la SIF-uri în mare măsură tot din banii SIF-urilor, mai precis cu banii milioanelor de cuponari. În urma unei sesizări a Asociaţiei Investitorilor la SIF-uri (AISIF), funcţionarii de vârf ai ASF, pentru a acoperi corupţia pieţei în care sunt parte activă, au declarat după şapte luni de "analize", fără nicio explicaţie şi în lipsa oricărei logici elementare, că această practică (de a vota la adunările generale cu acţiuni cumpărate din banii societăţii) nu încalcă directiva Europeană privind conflictele de interese la fondurile de investiţii alternative. Această practică evident că este o fraudare cât se poate de transparentă a intereselor investitorilor şi a pieţei. Dar de peste un an şi jumătate ASF respinge toate demersurile investitorilor de a crea mai multă transparenţă şi corectitudine la SIF-uri.
• ASF - protectorul corupţiei
Dacă supraveghetorul pieţei protejează fraudarea intereselor investitorilor, iar SIF-urile controlează BVB, la ce ne putem aştepta de la noii emitenţi? Credeţi că ASF ar fi diligentă, în adevăratul sens, cu aceştia? Nu, corupţii se comportă, fireşte, precum corupţii!
SIF-urile conduc piaţa de capital românească, şi fac combinaţii cât se poate de directe şi vădite cu cei de la ASF, pe lângă combinaţiile despre care nu avem dovezi concrete, dar care sunt clare pentru toată lumea. Şi unii investitori se miră că piaţa este plină de opacitate şi nereguli.
• Presa în slujba corupţiei
Iar în această ecuaţie aşa-zisa presă financiară, sponsorizată masiv direct de SIF-uri, dar şi prin entităţile controlate, cenzurează orice informaţie despre corupţia pieţei. De ce BVB, AAF (Asociaţia Administratorilor de Fonduri) al cărei preşedinte este angajat la SIF Muntenia, şi SIF-urile sponsorizează anual cu milioane de lei ziare, site-uri, bloguri, grupuri de Facebook şi tot felul de emisiuni difuzate pe internet sau TV? Niciunul din aceşti sponsori nu are nevoie de reclamă. BVB este un monopol, AAF este o organizaţie non-profit (unde majoritatea membrilor sunt SIF-urile şi administratorii fondurilor alimentate de SIF-uri) iar SIF-urile nu oferă produse şi servicii care să aibă nevoie de promovare. Nu cumva sumele plătite către "presă" nu urmăresc altceva decât controlul ei pentru o căpuşare liniştită a pieţei? Nu cumva aceşti actori nu urmăresc altceva decât să nu se scrie/spună nimic despre neregulile grave ale pieţei?
M-am descurcat în această piaţă în principiu datorită forţei financiare, dar şi datorită faptului că nu am fost niciodată dispus să fac rabat de la cerinţele legitime de investitor şi să-mi ofer drepturile pe tavă unora care mă tot ameninţau. Am primit până acum sute de ameninţări, chiar şi în comentariile (în mare parte şterse) făcute în această publicaţie, singura care mi-a oferit posibilitatea să scriu/vorbesc despre corupţia pieţei. Pentru toate celelalte entităţi media care pretind că fac informare publică în domeniul financiar, sunt o "persona non grata". Banii băgaţi de corupţi în "presă" chiar produc efecte, prin blocarea tuturor informaţiilor relevante despre ei.
• Pasivitatea comunităţii
Demersurile pe care le-am făcut nu mi-au adus numai mie beneficii, ci şi câtorva mii de investitori care se considerau captivi şi neputincioşi în SIF-uri. Însă adevărata problemă este că m-am implicat singur, alături de o mână de oameni! Restul din comunitatea investiţională au stat pasivi, aşteptând de la alţii să facă ceva. De exemplu, la adunările generale de la SIF-uri în care am participat, în afară de mine şi încă 2-3 acţionari care mi s-au alăturat, restul se mulţumeau să ne ureze succes din confortul propriilor locuinţe.
Într-o ţară democratică, o comunitate nu poate să funcţioneze prin pasivitate. Pasivitatea investitorilor, dar şi a celorlaţi participanţi precum brokerii, este adevăratul motiv pentru care această piaţă este o cloacă de care tot ei, investitorii şi brokerii, se plâng, cât se poate de discret. Unii se plâng discret pentru că se simt şantajabili, dar marea majoritate sunt pur şi simplu comozi.
• Profiturile pentru stăpâni
Atât timp cât investitorii rămân pasivi vor avea parte numai de ţepe, în timp ce profiturile vor merge la cei care au pus stăpânire pe piaţă. Aceştia din urmă sunt atât de conştienţi de propria căpuşare încât nu investesc nici măcar în acţiunile, teoretic ieftine, ale companiilor pe care le conduc.
Aţi văzut ce salarii şi beneficii au cei care stăpânesc piaţa, în condiţiile pasivităţii celorlalţi participanţi? Într-o bursă unde volumul zilnic nu depăşeşte deseori 6-7 milioane de euro (o ruşine pentru o ţară de dimensiunile României), şefii de la SIF-uri, BVB şi ASF au câştiguri anuale de invidiat chiar de cei care conduc pieţele mari şi bogate din alte ţări europene.
Piaţa românească, aşa cum arată acum, nu este făcută pentru investitori. Este făcută pentru ei: asefiştii, şefii SIF-urilor - sifonari cum îi numesc eu -, şefii de la BVB şi colaboratorii lor. Pe lângă câştigurile lor aberante, aceştia direcţionează anual milioane de lei (din visteria investitorilor) la "presă", la tot felul de asociaţii şi alte entităţi parazit care dezinformează piaţa, şi la multe societăţi de investiţii partenere precum SAI Swiss Capital, controlată de "marele elveţian".
• Capcanele pentru investitori
În această piaţă coruptă, investitorii de bună credinţă, dar extrem de pasivi, au cele mai mari şanse să fie victime, fie în mod direct, fie prin deţinerile de acţiuni în fondurile de pensii. Unii investitori pasivi poate că vor câştiga în cele din urmă, dar este nevoie să se alinieze destul de multe stele (precum întâmplarea ca un investitor foarte activ, precum subsemnatul, să intre la SIF4 şi SIF5). Dar un lucru este clar: în niciun caz cei care s-au cocoţat pe funcţii în piaţa de capital sau cei care pretind că o supraveghează, nu urmăresc binele investitorilor. Ei doar încearcă să întindă capcane cât mai bine prezentate!
• Hoţii vor înlocui hoţii
Cu toate că nu prea mai am o miză financiară proprie, sper (probabil în zadar) în diminuarea nivelului de corupţie din piaţa de capital românească. Dar din păcate, cât timp participanţii vor fi pasivi, un astfel de articol va rămâne fără urmări. Oamenii află că sunt furaţi, dar se aşteaptă ca alţii să reacţioneze şi pentru ei. Doar că nu aşa funcţionează o comunitate! Cât timp această pasivitate caracteristic românească va persista, hoţii care pleacă vor fi înlocuiţi cu alţii, la fel cum se tot întâmplă şi în politică de peste 32 de ani.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 00:08)
ASF nu e protectoarea coruptiei e coruptia in persoana.
1.1. Aiurea (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Gheo în data de 23.09.2022, 16:45)
Da șarlatanii care au vândut iluzii pe și despre BVB, despre ei ... nimic, d sore minciunile umflate care au amplificat denigrarea BVB, nimic ?. Aranjamentele vizibile la tranzactionare pe care le putea co stets si un prost dar despre cere netoții care publică știrile mincinoase... nimic, care au ocolit adevărul mistificării tranzacțiilor bursiere. Lasati-o naibii cu AE-RO, spuneți adevărul despre corupția celor care conduc și supraveghează BVB, altfel ... de minciuni suntem satui din ... politică, nu avem nevoie și de ale voastre.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 18:24)
Asa e..oamenii lui CIOLACU...
1.3. Coruptie (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Bebe în data de 23.09.2022, 23:15)
Atâta corupție aici toate acestea totuși dacă ești atent și nu te bagi la avioane poți să faci bani dar oare cum ar fi daca lucrurile ar fi ctiona cum tre buie normal că mult mai bine.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 00:20)
Buna analiza! Te trec fiori reci ....cand descoperi cati catei se vand dulailor
3. Divide et impera!
(mesaj trimis de Mic investitor activ în data de 23.09.2022, 01:46)
Stimate domnule Ben Madadi,
Apreciez foarte mult lupta dumneavoastra neobosita cu coruptia endemica din SIFuri! Nu sunt un investitor expus pe SIFuri din fericire pentru mine, dar va inteleg perfect logica si modul de a gandi.
Ca unul care a trecut prin aspecte similare pe piata Aero, va inteleg perfect! Somnul natiunii naste monstrii! Somnul investitorilor naste emitenti corupti! Sunt total de acord cu dumneavoastra ca fara o implicare activa a actionarilor in piata de capital, nimic concret nu se va schimba. Si prin implicare activa inteleg in mod special participarea activa cel putin la intrunirile AGA, pentru a responsabiliza administratorul banilor tai ca sa fie cat mai corect. Bine-nteles exista si alte moduri active de implicare (cum este acest articol), dar cred ca unitatea investitorilor e o putere greu de infrant. Daca fiecare isi vede de investitia lui si fuge (face exit de pe emitent) atunci cand simte coruptia actionarului majoritar, si fiecare actioneaza pe cont propriu, atunci suntem doar o turma de oi in calea unor haite de lupi.
Sunt un investitor activ si ma doare cand ma regasesc singur, sau alaturi de inca 1-2 actionari la cate o AGA a unui emitent pe piata Aero sau chiar pe piata principala. Mi-ar placea sa intelegem ca doar uniti putem schimba piata de capital din Romania. Caut alaturi de alti investitori sa formam un grup activ de investitori care sa se implice activ in fiecare AGA, in sesizari catre corupa ASF, brokeri, BVB, Diicot, instante sau orice alte institutii care sa ne ajute sa curatam piata de capital de coruptie. Daca si dumneavoastra dl Madadi sunteti expus pe piata Aero, mi-ar placea sa luam legatura ca sa colaboram in sensul curatarii pietei de capital. Daca considerati oportuna rugamintea mea, va rog in acest sens sa imi furnizati o adresa de email oficiala unde ma pot prezenta corespunzator. Din cauza multor comentarii acide, denigratorii si manipulatorii, am decis ca acest comentariu sa fie anonim. Va multumesc pentru atentia dumneavoastra si in mod special pentru modul activ in care va implicati in curatarea pietei de capital de coruptie!
3.1. Coruptie (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Keravat în data de 23.09.2022, 17:00)
De acord cu mic investitor activ,dar lipsa noastră de caracter,a românilor ne a adus în pragul dezastrului.Nu mai avem modele de urmat și caractere dârze,doar fripturiști și linge blide profitori inculți și escroci astfel că peste tot r la fel.De ce la BVB ar fi altfel chiar mă miram?Claude
4. O soluție la îndemână ș
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 07:58)
Mai întâi trebuie creată " o masă critică " prin participarea masivă la adunările Sifurilor a multor acționari care să conteste foarte vocal conducerile actuale clar incompetente! O miză de aproximativ 2 mld € ,vocalitatea contestarilor, demersurile la Parlament ,profiturile uriașe ale șefilor de la Sifuri să oblige pe parlamentari să schimbe situație iar soluția la îndemână, verificată după mulți ani este F Templeton administrator al Sifurilor!
Dacă va există opoziție DNA sa-si facă datoria!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 08:35)
Ai uitat de salariilor si…. ‘’ profiturile’ uriase ale lui Marcu, Dascalu, Wlasopol, Gradinescu. Analfabetii de la ASF.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de George în data de 23.09.2022, 09:02)
Noroc ca mai sunt si renumitii profesorasi Dan Armeanu, Aura Socol si Gheorghe Tara sa creasca nivelul de cunostinte in ASF. Hai ca glumesc! Dan Armeanu e cel mai corupt si nepregatit din ASF.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de Mihai în data de 23.09.2022, 09:12)
Te contrazic Cristi Rosu e cel mai corupt din ASF! Sub conducerea lui am avut cel mai mare faliment asistat din piata financiara City Insurance!
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de George în data de 23.09.2022, 09:16)
Te inseli! Daca mai il lasa mult in functie pe Dan Armeanu o sa avem cea mai mare frauda din banii pensionarilor la cat de nepregatit si corupt e.
4.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 12:19)
Sa nu uitam si de Marcu seful la falimente.
4.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.09.2022, 13:14)
Armeanu era fetita lui Daianu!
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 08:41)
ASF a avut o înțelegere pe sub masă cu Lakis atunci când le-a permis sifurilor detineri încrucișate. Cand s- a ridicat pragul nu a mai existat niciun interes și nicio concurență pe pret. Prin reglementările pe care le au dat inclusiv pe problema NAV ului asfistii au demonstrat ca nu au decat o directivă. Sa protejeze gruparea mafiotă.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 08:51)
Coruptie =escroci.Escrocii din SIF-uri sunt protejati de escrocii din BVB,ASF,Parlament etc.Escrocii sunt ca o panza de paianjeni,raspanditi peste tot pana in varful societatii.Multe scietati sunt manipulate de escroci.Nu mai am actiuni la SIF-uri si nici pe AERO.Unele societati au intrat pe AERO prin obtinerea unor rezultate miraculoase la listare care pe urma au disparut.Acest lucru nu se putea face fara un ajutor din BVB.
7. La momentul acesta fondurile sunt controlate prin
(mesaj trimis de Popa L în data de 23.09.2022, 09:06)
La momentul acesta fondurile SIF sunt controlate prin detineri majoritare ,legal ,ASF are numai de supravegheat piata si sa asigure fair play ! Se pare ca nu face asta si atunci ,,,se manifesta forta dezlantuita a acumularii de capital .
Eu cred ca s a ajuns aici nu prin coruptie sau neaparat prin infiltrarea conducerilor BVB si ASF (sau predecesorii acestora) ci prin faptul ca legislatia nu a fost elaborata competent ca sa evolueze cu piata Si asta timp de 30 de ani !. Cata vreme legislatia privind activele economice e ramasa in urma atat de mult fata de evolutia pietei ,era numai o problema de timp ca actorii principali din piata sa exploateze loopholes ,sa si aloce singuri rezultatele rascumpararilor de actiuni proprii fara sa reinvesteasca in actiunile companiilor pe care le au primit gratis ,dar pe care le au neglijat sau traficat ,insider trading fara probleme etc . Faptul ca manipuleaza AGA la Sif uri prin intermediari la care au control cumparand actiuni proprii (ocolind legea ) e numai un exemplu .
Asa ca solutia ca sa se adune investitorii retail la AGA ca sa ceara corectitudine nu va da rezultate : se va vota motiunea celor care au controlul ,si gata .
7.1. fara exceptie (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.09.2022, 16:34)
La toate societatile listate de la BVB unde sunt actionari privati se manipuleaza pretul,acestia au acces la tot felul de informatii privilegiate,se practica insider trading intr-o veselie...fara raportare evident,isi dau actiuni nenumarate pe gratis pe care le varsa apoi in piata investitorilor, care sunt inselati sa devina actionari prin publicitate falsa,la orice pret mai mare de zero...se micsoreaza din pix profitul real,investitorii primind zero,in timp ce majoritarii isi dau tot felul de prime si bonificatii uriase,au tot felul de SRL-uri unde isi trag profitul din societatea mama listata la bursa s.a.m.d
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 09:20)
Conducerea ASF este numita pe criterii politice.Daca nu era coruptie si escroci in varful socitatii care-i numeste,conducerea actuala ASF nu mai era acolo.
9. dar scaderile din SUA tot de la coruptie sunt ?
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 10:18)
pe toate bursele sunt scaderi de peste 50% pe companii de prestigiu, tot coruptia e de vina ? haideti sa nu exageram totusi
9.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de Alex în data de 23.09.2022, 13:51)
Corupția e una, scăderea prețului e alta. Trebuie analizat fiecare separat. De exemplu motivul că SIF-urile au discount de 50-70% este corupția.
10. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 11:00)
Un articol excelent care descrie perfect situatia de pe bursa din Romania. Este complet manipulata deoarece este complet corupta: ASF-BVB-SIF-uri-Brokeri. Brokerii manipuleaza preturile pentru ca pot si sunt mandatati sa faca asta de catre niste "baieti".
De mult bursa romaneasca nu mai este corelata cu alte burse in ce priveste evaluari, per-uri, dcf-uri, absolut nimic. Nu functioneaza nici un mecanisc de analiza de investitie, nici pe analiza fundamentala nici pe analiza tehnica. De ce? Pt ca toate analizele se bazeaza pe un fundament de baza: bursa nu este complet corupta si manipulata.
Modul cum se fac rebalansari de portofoliu de catre straini? Grosolan, grobian fara a da nici cel mai mic interes ca manipuleaza piata. Cei de afara stiu ca e o piata corupta si ca atare nici nu isi mai bat capul cu ce se intampla pe ea.
Listarile pe Aero..un fenomen aproape pur infractional. Toata lumea o stie, poti sa faci ceva? NIMIC
IPO-uri..manipulate din secunda 1 cand au intrat la tranzactionare. A se vedea AQ.
Asadar ce se poate face: iesit de pe ea. BVB va functiona ca un instrument de spalare de bani, miscare de fonduri de la un baiat smecher la alt baiat smecher, sub influenta unor servicii, sub o mare cupola de legitimitate falsa.
10.1. [...] generalizezi aiurea (răspuns la opinia nr. 10)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 11:27)
pe AERO sunt multe companii care au depasit estimarile din prospectul de listare
exemple : safe, nrf, aab, smtl, cc, bento, lih, hunt, code si multe altele
nu se putea cunoaste in 2020 ca incepe razboiul in 2022 sau ca va fi inflatie galopantavorbesti fara sa te informezi
10.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 11:33)
stim,toate de la cornerstone e bune,ia maica cu snopul
ups,am adus vorba de cine piloteza tiribomba
10.3. sunt multe companii foarte bune pe AERO (răspuns la opinia nr. 10.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 11:36)
verifica rapoartele si o sa descoperi
10.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 11:40)
Ce noroc ca nu mai e si BNET pe aero ca o vedeam si pe asta in insiruirea aia :D Ori acum va e rusine cu ea?
10.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 11:48)
Mai e o nefacuta sa n-o fi facut-o NRF?
Acum ultima dau cu banii de-un Logan care a facut 5 ani taximetrie in Bucuresti niste firme care au dat teapa creditorilor.Nu se stie cui le vand dar ne asigura ca o sa isi recupereze NRF creantele de milioane de la niste conserve de dat tunuri si apoi aruncate in afara bilantului.
Anul asta o sa avem un si mai interesant audit!
10.6. cred ca esti dezinformat (răspuns la opinia nr. 10.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 12:02)
este doar un proces, exista explicatie la bvb
activitatea acelor companii a trecut pe compania mama
lasa-ne cu hatereala
10.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 17:31)
Este parerea ta, eu nu sunt asa ingrijorat.
11. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 11:03)
Problema cu aero e ca a atras cel mai mare numar de investitori noi din istoria BVB si ca li s-au dat preponderent tepe organizate de antreprenor-broker-consultant/ PR.Grupul din urma a speculat dincolo de limitele legii dorinta investitorilor de firme noi,de crestere,cu prezenta media si a facut estimari stratosferice si tam-tam aferent pentru a atrge bani in momentul in care ei stiau ca lucrurile au atins deja apogeul.
S-a profitat de timingul raportarilor.Luati cate firme estimau aberant in timpul unei atrageri de finantare desi erau pe la sfarsitul perioadei de raportare deci nu avea ce sa mai apara ca sa se obtina rezultatele care erau servite investitorilor.
ce mai poti spune cand bvb&asf nici acum nu-i intreaba nimic pe aia care au in memorandum pe pagina bvb bugete multianuale care nu se vor face in secolul asta?Adica aia au facut buget mai pamantean doar pentru 2022 si pe restul le-au lasat asa.
Nu neglijam si faptul ca investitorii noi sunt foarte optimisti,creduli,se bazeaza ca nu se poate minti repetat,prin tot felul de goarne,comunicate,grupuri,foru muri.Ca si acum sunt pacaliti cu'mentnem bugetul pentru anul in curs' desi peisajul economic conduce la rezultate mult sub prognoze.
Cate firme au ajustat in jos bugetele?Nu e ridicol ca treburile merg din ce in ce mai prost dar pe piata asta avem spre 100% firme care nu sunt zic ele atinse de ce-i in jur?
Vivre,Nemo par a nu spune nicio poveste majoritatii.Firme cu grad de indatorare imens isi pastreaza bugetul in cea mai galopanta inflatie globala(stiu ca la noi a fost si mai mare,dar nu era globala).Investitorii nu prea-i intreaba cum la o datorie constanta tu pastrezi rezultatul financiar desi Robor e de cateva ori mai sus decat acum un an?
Vina insa nu e impartita!Pe cand investitorii isi platesc credulitatea care nu e infractiune,ceilalti nu platesc cu nimic infractiunile facute!Asta constand in manipularea pietei pentru marirea pretului,atragerea de bani mai multi in timp ce nu au informat piata(info privilegiate) despre imposibilitatea atingerii tinetelor atat de trambitate pe toate canalele.
11.1. [...] generalizezi aiurea (răspuns la opinia nr. 11)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 11:29)
am gresit plasand răspuns la opinia nr. 10, este pentru 11
pe AERO sunt multe companii care au depasit estimarile din prospectul de listare
exemple : safe, nrf, aab, smtl, cc, bento, lih, hunt, code si multe altele
nu se putea cunoaste in 2020 ca incepe razboiul in 2022 sau ca va fi inflatie galopanta
vorbesti fara sa te informezi
11.2. Penta (răspuns la opinia nr. 11.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 11:37)
Nu ai gresit ai zsusanit o ea,un el si a iesit macel
11.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 11.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 15:12)
Chapeau!
11.4. Delirezi ! (răspuns la opinia nr. 11.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 16:08)
În afara de Arobs și AST, cele enumerate prezintă doar cifre care se bat cap în cap - prima data am zis ca sunt scăpări, după m-am convins ca poveștile din BVC nu erau întâmplătoare...
11.5. mai studiaza (răspuns la opinia nr. 11.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 16:59)
cauta raportarile si te convingi ca toate cele enumerate de mine au rezultate peste ce au prevazut
12. Da
(mesaj trimis de Ionut în data de 23.09.2022, 11:47)
Comentariile nu fac decat sa intareasca esenta articolului. Multi comentatori, putini luptatori. Cand cei din Cooperativa se uita la aceste comentarii (care spun "ala e corupt", "e nevoie de organizare"), se intorc fara probleme la ce faceau inainte, razand si spunandu-si "iar se agita astia de pe canapea, fara sa faca nimic". Mai dureros e ca, dincolo de Cooperativa, au aparut si tepele de pe AeRo, unde lumea e la fel de pasiva si se lasa pacalita cu placere de raportari cosmetizate.
13. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 11:53)
Stati ca pe AER0 s-a format cooperativa 2.ROCAlogofetii si toti satelitii PF si PJ.Au o foame-n glanda de-l supara pe Lakis si-l asmute pe Dragoi pe ei.Nu se poate nene sa vina NickAgarici sa faca comedii la noi pe tarla.
13.1. e cumva ilegal a ai fond de investitii ? (răspuns la opinia nr. 13)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 12:01)
sunt oameni de afaceri consacrati in acele fonduri ROCA
e interzis cumva sa investesca ?
13.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 13.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 12:12)
Ilegal e sa faci manipulare concertata a pretului pe piata prin prezentarea de informatii false,tranzactii cu afiliati niciodata declarate,grup de facut parstie pocnitori impreuna cu bitnet si raportari mereu eronate si inselatoare-oare cui seamana?
cazul PREB si dosarele penale multiple spun totul despre fauritorii fondurilor.dar nici o grija ca mai urmeaza si altele.
13.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 13.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 18:40)
exact perfect de acord dar cine sa le vada?
14. BET cel mai performant
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 12:03)
deocamdata aveam cea mai performanta bursa la crestere, inclusiv acum in aceasta perioada
BET are un randament mai bun decat alte burse importante
14.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 14)
(mesaj trimis de XXX în data de 25.09.2022, 08:51)
Dormi? Altfel nu se explica delirul
15. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 12:24)
Nu stiu dintre corupti care este cel mai corupt. Dar stiu sigur care este cel mai prost sau clasamentul top 3.
16. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 13:49)
China bank customers to get deposits back after protests
By HUIZHONG WUJuly 12, 2022
Lebanese Citizens Have to Rob Their Own Banks
up dated September 19, 2022
Incepe distractia.
s c c r e t
17. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 14:59)
Mare atentie pe societatile de software listate in ultimul an care au margin 20-25%.Asa ceva nu mai e sustenabil mai ales inconditiile unui numar mare de angajati.E de privit la ce se intampla pe gigantii din domeniu din USA si altele cum reduc costurile.Asta va pune o presiune fantastica pe scriitori de cod-furnizorii lor de prin Romania si alte baze din astea unde se face soft outsource practic.
Socoteala se va face cu margin de 5-15% in astea de IT si mai ales in soft la un nivel de venituri ajustat minim 15% in jos.Deja sunt firme care estimeaza scaderi de 25-30%.Se reduce tortul si incepe batalia pe el.Cand sunt freelanceri cu venituri de la 10000 euro lunar in sus aia isi vor vinde marfa mai ieftin fara probleme.Firmele cu angajati multi vor avea presiune mare.
17.1. nu te pricepi (răspuns la opinia nr. 17)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 15:44)
ITul are cea mai mare valoare adaugata, la cata nevoie este in Romania ma indoiesc ca e cum spui, mai invata cum stau lucrurile ca esti cam pe langa subiect
17.2. Pt. scoala de cadre (răspuns la opinia nr. 17)
(mesaj trimis de XXX în data de 25.09.2022, 09:05)
Toate societatile mari au avut rate de crestere mult peste media pietei, altfel ramaneau mici. Numai un absolvent mediocru de ASE poate trambita enormitate cu marja limitata. Ia verifica, firmele mari au crscut cu marje de sub 15%? Unii va inchinati la cai verzi.
18. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 15:19)
O sa va zic unde este plesnit creditul si piata imobiliara in termeni absoluti ca si comparatie cu alte piete pe glob.
Unde este bine de cumparat astazi terenuri si imobiliare (cu riscurile si proiectile aferente pe viitor).
Cea mai plesnita piata este: Ucraina pentru a doua oara consecutiv!! La fel a fost si in 2006 la fel a fost si in 2019!!! Ucraina a PLESNIT la capitolul imobiliare si terenuri cine doreste sa cumpere acolo poate sa decarteze fara grija sume uriase de bani in teritorii putin mai in spate de frontul de razboi.
Ghana se afla pe locul 2 in lume!!! Imobiliare si Terenuri ieftine in termeni reali!! Ghana se afla intr-o depresie lunga cand vine vorba de active financiare si de credit!!
Tajikistan, Kenya, United Arab Emirates tot creste in executari de silite, Barbados, Montenegro, Moldova, Colombia,.... doar cateva.
Ucraina este cea mai ieftina tara din lume in raport cu puterea de productie /productivitate!!
Asemenea oportunitati de caderea a unei tari se intampla odata la 40--50 de ani!!
Aceasta tara este cazuta din 2008 cu revenire minora in 2014 si iar cadere de atunci...
Se afla inca in deflatie... dupa ce termina ucraina de consumat deflatia va da soc in regiune la toate tarile in inflatie costuri bunuri si servicii etc forme!!!
Ucraina este exemplul bun al Romaniei dupa 87 pana in 98!!! in termeni absoluti din trend!!
s c cret
19. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 17:36)
Domnule Madadi,sa va ofer doua mostre de supraveghere ASF pe SMT-Aero
1.ieri intr-un Deal la REMM se transfera 95% din societate
aici avem drept actionari cunoscuti,raportati pe COVB cu 39%,Micoriciu Bogdan 13% si Marcu Viorel cu 10%
apoi cica free float de 37%
azi raporteaza ca au scazut la 0% COVB ,Micoriciu Bogdan,Marcu Viorel si Micoriciu Valentin care avea 5%
lipsesc deocamdata peste 25% procente vandute prin acelasi Deal
nu se raportasera concertat nici cei doi Micoriciu si nici impreuna cu COVB pe care o detin in procent de peste 50%!
ce sa mai spui de ceilalti din 25% lipsa,clar nu erau concertati dar au vandut Deal toti 95% din societate ca asa le-a venit lor ieri,scria in horoscop
oricum REMM nu avea bid sau ask,era de forma pe bursa,toti stiau ca sunt spre 100% din actiuni concentrate si concertate
dar e un exemplu despre cum se fac la noi chestii in vazul lumii fara sa-i pese cuiva despre ce inseamna o bursa
2.azi pe BVB apare o salva de avertismente date ieri de ASF administratorilor unor firme listate care nu au dat raportul anual pe 2020 pana la 30.04.2021 cum spune legea,in 4 luni.Deci cam asta e latenta ASF de un an jumatate.Nu mai spun ca la una dintre societati se daduse raportul pe 05.05 si au explicat aia ca erau niste zile nelucratoare la mijloc.ASF insa scrie in toate deciziile ca legea nu prevede exceptii,4 luni sunt 4 luni!
Acum sa comparam cum gaseste ASF tot felul de exceptii de nu stii de unde le mai inventeaza cand e vorba de SIF sau alti prieteni,fonduri,brokeri.
Te uiti la unele decizii si te crucesti unde se gaseste ASF sa fie intransigenta si dupa cat timp.
Stati sa urmariti cum e cu rapoartele de audit!Dupa 2-3 ani ASF da cate o sanctiune modica pentru nereguli grave contabile semnalate in rapoartele anuale,s-a asternut de mult praful peste tot,actionarii au pierdut enrom si ei au schimb de adrese cu emitentii cate 2 ani!
Bine,noi scriem pe aici dar ei sunt deja la al doilea gratar ca e vineri.
19.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 19)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 17:42)
Asta e esența:
"Bine,noi scriem pe aici dar ei sunt deja la al doilea gratar ca e vineri"
19.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 19)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 18:57)
corect si alegerea membrilor CA revine AGA nu CA cum au publicat raportul curent in 16.09.2022 cu sedinta CA.
20. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 21:36)
money talks and bullshit walks....mai pe romaneste toate comentariile nu valoreaza nimic atata timp cat nu se transpun in bani. Pur si simplu nu trebuie sa le mai facem nici o tranzactie. Ii lasam sa isi faca jocurile, brokerii sa miste prin robotii de tranzactionare cotatia (FARA INSA SA CASTIGE REAL NICI UN BAN), sa faca bani doar din comisioane targetate pentru dealuri care sunt obligat a fi facute si in cativa ani toata vrajeala construita prin mass media, forumuri, tot felul de troli postaci(care in ultima vreme devin din ce in ce mai idioti ca manifestare...si evidenti) ...se va duce. Procesul de a elimina coruptia nu se face ca ii rogi frumos, pur si simplu nu mai folosesti bursa din romania. Sunt atatea firme de afara in care se pot plasa bani.
20.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 20)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 22:52)
Tu indemni la ceva care se intampla de mai bine de un deceniu, cu accelerare de cand informatia se raspandeste ca fulgerul si platformele isi fac reclama agresiv.
Daca nu crezi, vezi ca bvb se lauda ca a ajuns la 117.000 investitori in timp ce platformele au atras fiecare mai mult de atat romani anual.
21. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 23.09.2022, 22:12)
Si corporatiile globaliste omniprezente si omnipotente platesc mass-media sub paravanul reclamei pentru a le fi promovata agenda.
21.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 21)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 22:30)
Da, există corupție oriunde, dar ca în România există în Rusia, Kazahstan și alte stan-uri.
22. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2022, 18:43)
Uranium is forecast to be in deficit each year to 2025
s c cret
23. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2022, 18:58)
German rebar mills are the undisputed world champions in keeping prices up, currently at some 20% above those in the US, more than 30% above those in nearby Italy, and nearly double those in Turkey.
As these gaps are getting increasingly implausible, local buyers are suspending their purchasing activity, wa iting for the facade to crumble. A correction has of course occurred fr om the all-time peak of €1,200/tonne ($1,253) base registered in April, but in recent weeks prices have not followed the further falls seen in Italy, for example.
Since May, €1,100/t has been the nominal value given by mills, and not seriously disputed by observers. There will be deals below that, but new orders are too sparse to pin down a different figure.
“It’s much cheaper in all neighbouring countries. The difference is extreme, and meanwhile I’d say it’s very extreme,” an experienced German manager tells Kallanish. “I’ve lost my sense for what’s real,” he adds, not without irony.
The apparent insular position of Germany can only partly be explained by its healthy construction economy. The other part is the peculiar ownership structure of rebar mills in Western Europe. Most of them are owned by Italian parents – in Germany, the Benelux, and even more so in France. Hence, they can control prices along borderlines. “I get my material fr om ch arleroi, but I get ch arged the price named by their German units,” one Ruhr-based buyer explains.
With two Italian groups represented at mills in Germany, and one in Switzerland, only one Italian rebar producer is left as a possible exporter fr om Italy to the north, the buyer explains. “But they prefer their regular customers in the Alpine region to have their capacities utilised,” he adds.
s c cret
23.1. Este vorba despre AL (răspuns la opinia nr. 23)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.09.2022, 13:30)
Este ingrozitor. Se intelege ca o organizatie germana practic fura. Sau face trafic necinstit, rabat la calitatea germana gen ghinon ohne motor
24. faceti-va vocea auzita in AGA
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2022, 19:37)
Un articol foarte pertinent, ca si celelalte scrise de Ben Madadi.
Observ mai sus zeci de opinii si ma gandesc ca bine ar fi pentru piata daca macar un sfert dintre autori si-ar pastra entuziasmul sau supararea, dupa caz, pentru a fi siguri ca participa in AGA si isi fac cunoscute acolo doleantele.
Desigur, asta presupune faptul ca organizatorii AGA le dau voie actionarilor participanti sa puna intrebari punctuale, cum prevede legea.
Un exemplu negativ in acest sens este Norofert, unde membrii CA:
- nu au permis intrebarile in prima jumatate a sedintei AGA in mai 2022 de la Iasi
- nu au preluat si raspuns la toate intrebarile venite de la participantii online la AGA
Apoi ii vezi in raportul Norofert la S1 cum le multumesc cu fatarnicie micilor actionari si te intrebi: cine pe cine minte?