CEL MAI BUN PLASAMENT 3-10 FEBRUARIE  Activele de refugiu au început anul în forţă

ADINA LATEŞ
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 12 februarie 2016

Activele de refugiu au început anul în forţă

Titlurile de stat americane, aurul şi yenul japonez, în creştere, în timp ce bursele se prăbuşesc

Activele de refugiu tradiţionale, precum titlurile de stat americane, aurul şi yenul japonez au început anul în forţă, asigurând randamente de până la 11%, în 2016, pe fondul prăbuşirii cotaţiilor acţiunilor şi materiilor prime, notează analiştii Tradeville.

Aceştia atrag atenţia că investitorii din ţara noastră care doresc să beneficieze de randamente pozitive sau să îşi protejeze portofoliile de o scădere importantă a burselor de acţiuni au acces "cu dificultate la aceste active în mod direct". Totuşi, ei pot investi în fonduri de investiţii listate la bursă care deţin astfel de active (ETFs - Exchange Traded Funds), devenind în mod indirect proprietari ai unei proporţii din respectivele deţineri, se arată în analiză.

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat scăderi semnificative în perioada 3-10 februarie, raportat la moneda euro, pe fondul evoluţiilor din pieţele străine.

În intervalul analizat, indicii BET, al celor mai lichide zece companii listate, a scăzut cu 1,87%, în timp ce indicele extins BET-XT a coborât cu 2,18%.

BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat şi el, cu 3,54%, cel mai puţin în cadrul indicelui scăzând titlurile "Fondul Proprietatea" (-1,88%).

Evoluţia descendentă a indicilor BVB din ultimele şedinţe sunt o consecinţă a corelării cu bursele internaţionale, mai precis cu emoţiile investitorilor în acţiuni, consideră Simion Tihon, broker la "Prime Transaction".

Domnia sa ne-a declarat: "În lipsa unor factori fundamentali, pieţele bursiere au scăzut pe fondul creşterii aversiunii la risc şi a temerilor în privinţa unor corecţii şi mai mari".

În timp ce principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti s-au depreciat, în perioada analizată, topul creşterilor a fost ocupat de acţiuni mai puţin lichide, precum "Impact Developer&Contractor", cu o apreciere de 8,61%, "Boromir Prod", cu un plus de 7,3% şi "Electroputere" (+5,01).

Titlurile fondului "Raiffeisen Benefit" au oferit un randament de 1,17%, în perioada 3-10 februarie, raportat la euro. Topul a fost completat de fonduri cu venit fix (obligaţiuni), în condiţiile în care perioada analizată a fost dominată de volatilitate. Astfel, titlurile "FDI Carpatica Obligaţiuni" au crescut cu +0,77%, iar acţiunile "BRD Obligaţiuni" au înregistrat un plus de 0,7%.

La cursul Băncii Naţionale, aurul s-a apreciat cu 1,6%, raportat la moneda euro, în perioada analizată.

"Aurul a fost considerat întotdeauna un instrument de refugiu în astfel de momente, însă deocamdată nu cred că şi-a intrat pe deplin în rol", ne-a spus Simion Tihon, broker la "Prime Transaction".

"Pe de altă parte, creşterea acestui activ în ultima săptămâna a fost dictată şi de deprecierea dolarului în raport cu euro", a adăugat Tihon.

La depozitele în euro, cel mai bun randament ar fi fost obţinut la Bancpost (+0,02%), iar un plasament în lei la aceeaşi bancă ar fi adus un plus de 0,67% raportat la euro, în condiţiile aprecierii monedei naţionale cu 0,64%.

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb