Acţiunile "Petrolexportimport" Bucureşti (PEI) s-au apreciat cu 15,13%, în perioada 5- 12 februarie, faţă de moneda euro, reprezentând cel mai bun plasament de la Bursa de Valori Bucureşti, în condiţiile în care indicii bursieri s-au depreciat puternic.
Creşterea acţiunilor PEI a avut loc, cel mai probabil, datorită faptului că, vineri, petrolul a avut cea mai bună zi din 2009 încoace, ne-a spus Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct "Tradeville". "Pe de altă parte, în perioada menţionată, volumul total tranzacţionat pe acest simbol a fost de circa 17 lei. Având în vedere acest amănunt, este greu de tras o concluzie fermă", a adăugat domnia sa.
Laird Resources Ltd avea, la finalul anului trecut, 76,70% din acţiunile PEI.
Locul secund în topul creşterilor a revenit acţiunilor "Prebet" (PREB), cu o apreciere de 9,75%, în perioada analizată, fiind urmate de "Comelf" (CMF), cu un plus de 9,68%.
Producătorul de materiale de construcţii Prebet Aiud, a obţinut, anul trecut, un profit brut de un milion de lei, după ce, în 2014, a înregistrat o pierdere de 327.000 de lei, potrivit unui raport al societăţii, publicat săptămâna trecută.
Preşedintele Consiliului de Administraţie, Liviu Hagea, deţine 31% din acţiunile "Prebet", iar Asociaţia PAS Prebet are 15,41%.
Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat scăderi semnificative, în perioada 5-12 februarie, raportat la moneda euro, pe fondul corelării cu bursele internaţionale.
În intervalul analizat, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, a scăzut cu 4,38%, iar indicele extins BET-XT a coborât cu 4,57%. BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat şi el, cu 5,52%, cel mai puţin în cadrul indicelui scăzând titlurile "SIF Transilvania" (-2,35%).
• Acţiunile BVB, cea mai mică depreciere din BET
Din cadrul indicelui BET, titlurile "Bursa de Valori Bucureşti" (BVB) au înregistrat cea mai mică depreciere, de 1,71%, raportată la euro.
Marcel Murgoci, director de operaţiuni Estinvest Focşani, ne-a declarat că există o stabilitate pe acest emitent.
Domnul Murgoci a precizat: "Deşi acţiunile au suferit destul de mult la începutul anului, când investitorii nu s-au arătat foarte interesaţi de acest emitent şi exista o anumită presiune asupra lui, au avut loc tranzacţii cu pachete de 10.000 de acţiuni".
Bursa de Valori Bucureşti a avut un profit net preliminar de 7 milioane de lei, în 2015, sau 0,91 lei pe acţiune, în scădere cu 41% faţă de anul precedent, potrivit raportului financiar publicat săptămâna trecută. Titlurile fondului "Raiffeisen Benefit" au oferit un randament de 1,23%, în perioada 5-12 februarie, raportat la euro. Topul fondurilor a fost completat de fonduri cu venit fix, în condiţiile în care perioada analizată a fost dominată de volatilitate. Astfel, titlurile "FDI Carpatica Obligaţiuni" au crescut cu +0,67%, iar acţiunile "BT Obligaţiuni" au înregistrat un plus de 0,66%. La cursul Băncii Naţionale, aurul continuă să performeze, înregistrând un randament de 6,13%, raportat la moneda euro, în perioada analizată. Potrivit brokerilor, aurul reprezintă un instrument de refugiu în momente de criză.
La depozitele în euro, cel mai bun randament ar fi fost obţinut la Bancpost (+0,02%), iar un plasament în lei la aceeaşi bancă ar fi adus un plus de 0,64% raportat la euro, în condiţiile aprecierii monedei naţionale cu 0,6%.
Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.