CEL MAI BUN PLASAMENT DIN PERIOADA 1 - 8 MARTIE 2016 "OMV Petrom", cea mai mare creştere din BET

ADINA LATEŞ
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 10 martie 2016

"OMV Petrom", cea mai mare creştere din BET

Titlurile "OMV Petrom" (SNP) au înregistrat, în perioada 1-8 martie, o apreciere de 8,11%, faţă de moneda euro, reprezentând cel mai bun plasament din indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, dar şi din indicele extins BET-XT.

Unii brokeri pun saltul SNP pe seama evoluţei favorabile a pieţei, în ansamblu.

"Remarcăm continuarea evoluţiei foarte bune a acţiunilor OMV Petrom (SNP), acestea apreciindu-se marţi cu 1,56%, pe fondul unei lichidităţi bune de peste 15 milioane de acţiuni", ne-a spus Gabriel Aldea, director general adjunct al Intercapital Invest.

"Interesant este faptul că acţiunile SNP au continuat şi marţi tendinţa pozitivă, deşi motorul aprecierilor acestor acţiuni, respectiv creşterea rapidă a preţului petrolului, s-a oprit pentru moment, preţul barilului de petrol scăzând în cursul zilei cu peste 2,5%", ne-a mai spus domnul Aldea.

OMV Petrom (SNP) a înregistrat anul trecut o pierdere de 690 de milioane de lei, comparativ cu profit de 2,1 miliarde de lei în anul 2014, primul rezultat negativ de la privatizarea din 2004, iar conducerea şi-a anunţat intenţia de a nu propune distribuirea de dividende. Pierderea pe acţiune a fost de 0,0119 lei în 2015, faţă de un profit pe acţiune de 0,0371 în anul precedent, arată un comunicat al SNP.

Deşi compania a raportat o pierdere pentru 2015, fiind primul rezultat negativ de la privatizarea companiei în 2004, aceasta nu a fost mai mare decât cea anticipată, fiind în ton cu aşteptările analiştilor, consideră brokerii.

În intervalul analizat, indicele BET a crescut cu 2,6%, iar indicele BET-XT a urcat cu 2,41%. BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat şi el, cu 0,64%, tras în sus de aprecierea "SIF Banat-Crişana" (+3,4%)

SIF1 Banat-Crişana a înregistrat, anul trecut, un profit net de 78 de milioane de lei, în scădere cu 43,9% faţă de 2014, pe IFRS, în timp ce pe RAS, câştigul fusese de 90,6 milioane de lei, la 31 decembrie 2015.

Turbomecanica, avans de 30,83%

Acţiunile "Turbomecanica" (TBM) au crescut cu 30,83%, faţă de euro, în perioada analizată, rămânând pe prima poziţie în clasamentul titlurilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Conducerea "Turbomecanica" (TBM) a anunţat, luni, că va începe, în câteva zile, programul de răscumpărare de acţiuni proprii aprobat în Adunarea generală din 8 ianuarie, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Acţionarii companiei au decis să răscumpere maximum 10% din capitalul social la un preţ minim egal cu preţul din piaţă din momentul în care s-a produs achiziţia şi maxim de 0,12 lei/acţiune, urmând ca acele acţiuni să fie oferite salariaţilor pentru fidelizare. Programul de răscumpărare nu poate depăşi 18 luni.

Turbomecanica este furnizor de componente şi reparaţii pentru industria aeronautică şi pentru alte domenii de înalt nivel tehnologic.

Podiumul este completat de acţiunile "Prebet" (+9,07%) şi de titlurile "OMV Petrom".

Pe segmentul fondurilor de investiţii, pe prima poziţie s-a clasat "ETF-BET Tradeville" (3,59%), urmat de fondul "Certinvest BET Index", cu o creştere de 3,52%, şi "BRD Acţiuni", cu o apreciere de 3,2%, comparativ cu moneda europeană.

Potrivit datelor de pe site-ul administratorului, ETF BET Tradeville are ca obiectiv replicarea indicelui BET al Bursei de Valori Bucureşti, fiind singurul astfel de fond de la bursa românească.

Aurul a oferit investitorilor un randament de 1,5%, raportat la euro, în perioada analizată, la cursul BNR.

La depozitele în euro, cel mai bun randament ar fi fost obţinut la Bancpost (+0,02%), iar un plasament în lei la aceeaşi bancă ar fi adus un plus de 0,09% raportat la euro, în condiţiile aprecierii monedei naţionale cu 0,05%.

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb