CEL MAI BUN PLASAMENT DIN PERIOADA 26 FEBRUARIE - 4 MARTIE 2016 "Banca Transilvania", cel mai bun randament din BET

ADINA LATEŞ
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 8 martie 2016

"Banca Transilvania", cel mai bun randament din BET

Florin Munteanu, Intercapital Invest: "Se observă, totuşi, o reţinere a investitorilor pentru emitenţii din sectorul bancar, incertitudinile cu privire la Legea dării în plată resimţindu-se în piaţă"

Titlurile "Băncii Transilvania" (TLV) au înregistrat, în perioada 26 februarie - 4 martie, o apreciere de 2,64%, faţă de moneda euro, reprezentând cel mai bun plasament din indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate pe Bursa de Valori din Bucureşti (BVB).

Florin Munteanu, trader în cadrul Intercapital Invest ne-a declarat : "Acţiunile TLV au staţionat în jurul valorii de 2.30 lei/acţiune. Deşi rezultatele anuale raportate de emitent au fost spectaculoase, incertitudinile cu privire la Legea dării în plată s-au resimţit în piaţă. Un semnal pozitiv a fost reprezentat de aprobarea unui plafon de creditare de 150.000 de euro de către Senat, fapt care a condus şi la creşterea din ultima perioadă. Cu toate acestea, se observă o reţinere a investitorilor pentru emitenţii din sectorul bancar, cel puţin până vom avea date concrete cu privire la forma finală a acestei legi.

"Banca Transilvania" a obţinut anul trecut un profit net de 2,42 miliarde lei, incluzând câştigul din achiziţia Volksbank România, de 1,65 miliarde lei, iar activele băncii au urcat cu 32,6%, la 47,24 miliarde lei, din care creşterea organică a reprezentat peste 10%, potrivit rezultatelor preliminare.

În intervalul analizat, indicele BET a crescut cu 0,8%, iar indicele extins BET-XT a urcat cu 0,94%. BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 2,34%.

SIF Oltenia conduce creşterile companiilor din BET-FI

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) au marcat cea mai mare creştere dintre titlurile incluse în indicele BET-FI, în perioada 26 februarie - 4 martie 2016, subclasând astfel SIF Moldova (SIF2), care a ocupat prima poziţie, în ultimele săptămâni, potrivit calculelor ziarului BURSA.

"SIF Oltenia a înregistrat aprecieri însemnate pe un fond general de creştere a emitenţilor care intră în componenţa indicelui BET-FI", ne-a precizat domnul Florin Munteanu, adăugând: "Retragerea din luna ianuarie a fost de peste 17 procente, iar acum SIF5, ca şi celelalte SIF-uri, sunt într-o perioada de recuperare a acestui ecart, însă pe o lichiditate destul de scăzută".

Pe piaţa de capital, cele mai mari aprecieri au fost înregistrate de acţiunile "Artego", care au urcat cu 9,44%, "Oltchim", care au crescut cu 7,7% şi titlurile "Prebet" (+5,41%)

"Artego" a raportat un profit net de 11.709.113 lei, în 2015, în creştere cu 132% faţă de anul 2014, potrivit datelor de pe site-ul BVB.

Asociaţia Salariaţilor PAS Artego deţine 70,04% din titlurile companiei, iar firma "Gotera 2012" are o cotă de 14,77%.

Combinatul "Oltchim" Râmnicu Vâlcea a avut, anul trecut, un profit net preliminat de 2,308 miliarde lei, determinat de anularea datoriilor, de la pierderi de 459,32 milioane lei în anul 2014, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"BT Index Austria ATX", cel mai performant fond

Pe segmentul fondurilor de investiţii, "BT Index Austria ATX" a oferit un randament de 3,74%, în perioada analizată, raportat la euro.

BT Index Austria ATX este un fond deschis de investiţii, investind în acţiuni cotate la Bursa de Valori de la Viena (Wiener Borse), minimum 85% din activele fondului urmărind să reproducă indicele ATX (Austrian Traded Index), potrivit datelor de pe site-ul administratorului.

Topul fondurilor a fost completat de "Certinvest BET-FI Index", care a crescut cu 3,58%, iar "ETF-BET Tradeville" a înregistrat un plus de 2,88%.

Pe piaţa bancară, Bancpost ar fi adus cele mai bune dobânzi, atât la depozitele în euro (+0,02%), cât şi la cele în lei (-0,06%).

Aurul a oferit investitorilor un randament de 3,77%, raportat la euro, în perioada menţionată, la cursul Băncii Naţionale a României, în condiţiile în care leul s-a depreciat cu 0,1%.

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb