CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN 2015 BRD, în topul acţiunilor din cadrul indicelui BET

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 6 ianuarie 2016

BRD, în topul acţiunilor din cadrul indicelui BET

SIF1 Banat-Crişana, cea mai performantă acţiune din BET-FI, în anul în care a reluat plata dividendelor

Acţiunile bancare au fost cele mai căutate de investitori, în 2015, în condiţiile în care bursa a avut un an slab, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, înregistrând o scădere de 0,12%, raportată la moneda euro.

În perioada 5 ianuarie - 30 decembrie 2015, titlurile BRD s-au apreciat cu 36,67% faţă de moneda euro, având cel mai bun randament din cadrul indicelui BET.

Brokerii apreciază că dezmorţirea creditării în 2015 a creat premizele creşterii profitabilităţii băncilor listate, ceea ce a impulsionat cotaţiile acestora.

În cadrul SIF-urilor, cea mai bună performanţă a fost înregistrată de SIF1 Banat-Crişana, respectiv o creştere cu 27,85%, în 2015, faţă de euro, în condiţiile în care indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,09%.

Anul trecut, SIF1 Banat-Crişana a distribuit acţionarilor dividende de 0,1 lei/acţiune din profitul de 134,17 milioane de lei, pe 2014, după doi ani în care câştigurile nu au fost distribuite.

Tot în 2015, la conducerea SIF1 a venit Bogdan Drăgoi, fost ministru de Finanţe în 2012 şi fost secretar de stat în cadrul aceluiaşi minister. Schimbările de la vârful SIF1 au avut loc pe fondul acuzaţiilor de delapidare aduse de procurorii DIICOT fostului preşedinte Dragoş Bîlteanu, la finalul lui 2014.

Indicele extins, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide 25 de titluri listate la Bursa de Valori Bucureşti, s-a apreciat, în 2015, cu 1% faţă de euro, fiind tras în sus de aprecierea titlurilor Băncii Comerciale Carpatica (BCC), cu 42,07% faţă de euro.

Aprecierea acţiunilor băncii sibiene a avut loc pe fondul anunţurilor repetate privind o înţelegere între cel mai mare acţionar, Ilie Carabulea şi fondul american JC Flowers, pentru capitalizarea băncii.

La finalul anului trecut, banca a anunţat că JC Flowers s-a retras din tranzacţie şi că a început discuţiile cu un alt investitor. Luni, BCC a transmis că a acceptat oferta neangajantă de a subscrie acţiuni, primită de la Nextebank, ceea ce presupune negocieri exclusive cu această instituţie.

"Teraplast", cea mai mare creştere de la BVB

În topul creşterilor de la BVB au fost, însă, acţiuni cu o lichiditate mai mică. Locul I a revenit "Teraplast" Bistriţa (TRP), după o creştere a acţiunilor de 219,96% faţă de euro, în 2015.

În decembrie, acţionarii "Teraplast" au aprobat majorarea capitalului social cu suma de 8.874.589 lei, prin emisiunea a 88.745.890 acţiuni noi, cu valoarea nominală de 0,10 lei/actiune. Compania a anunţat că majorarea capitalului social se va realiza prin încorporarea rezervelor în sumă de 8.874.589 lei, constituite din profitul net al anului 2014.

Totodată, acţionarii au aprobat răscumpărarea de către societate a propriilor acţiuni, în următoarele condiţii: maxim 2.000.000 acţiuni (0.69% din totalul acţiunilor care compun capitalul social) cu valoarea nominală de 0,1 lei/acţiune, la un preţ minim egal cu preţul de piaţa de la BVB din momentul efectuării achiziţiei şi un preţ maxim de 1 leu/acţiune, în limita unui buget de 1.000.000 lei, pentru o perioadă de maximum 18 luni de la data publicării Hotărârii AGEA în Monitorul Oficial al României Partea a IV-a, în vederea implementării unui sistem de remunerare care să asigure respectarea principiului performanţei pe termen lung şi a unui program de fidelizare a salariaţilor.

Cifra de afaceri consolidată a Grupului Teraplast a înregistrat o creştere de 18,5% în perioada ianuarie-septembrie 2015, până la valoarea de 282,74 milioane lei, iar profitul net s-a cifrat la 24,16 milioane lei, faţă de 11,29 milioane lei, la 30 septembrie 2014.

Cel mai mare acţionar al companiei este Dorel Goia, cu 46,77% din acţiuni, fondul KJK are o deţinere de 10%, iar titluri reprezentând 43,18% din numărul total de acţiuni sunt deţinute de alţi investitori.

Creşteri semnificative la BVB au înregistrat şi titlurile Comelf Bistriţa (CMF), cu un plus de 64,49%, şi "Srirom" (STIB), în urcare cu 54,92% faţă de euro.

Plus de 33,26%, pentru fondul "Audas Piscator"

Titlurile fondului "Audas Piscator" s-au apreciat cu 33,26%, în perioada 5 ianuarie - 30 decembrie 2015, faţă de euro, înregistrând un randament peste multe dintre acţiunile de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Investiţiile FDI Audas Piscator sunt realizate în principal în acţiuni tranzacţionate pe Bursa de Valori Bucureşti, precum şi pe alte pieţe reglementate din România sau state membre (maxim 70% din activ), dar şi în titluri de stat (maxim 70% din activ), depozite bancare (maxim 100% din activ) sau obligaţiuni municipale şi corporatiste (maxim 50% din activ), potrivit informaţiilor de pe site-ul administratorului.

La finalul lunii octombrie, fondul avea un portofoliu format în proporţie de 29,50% din acţiuni listate la BVB, 38,14% reprezentând depozitele bancare, iar 17,11% produsele derivate.

În topul fondurilor, podiumul a fost completat de două fonduri administrate de BT Asset Management - BT Index Austria (+11,29% raportat la euro) şi BT Maxim (+8,59%).

Activele nete administrate de fondurile de investiţii de la noi au crescut cu 13,2% în perioada noiembrie 2014 - noiembrie 2015, ajungând la finele lunii noiembrie a.c. la valoarea de 21,04 miliarde lei.

Scăderea ratelor dobânzilor la depozite a constituit un factor de influenţă pozitiv pentru piaţa fondurilor de investiţii în 2015, după cum ne-a spus domnul Radu Hanga, preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), la finalul anului trecut.

Aurul a scăzut cu 2,5% faţă de euro, în perioada 5 ianuarie - 30 decembrie, la cursul BNR, în timp ce moneda naţională s-a depreciat uşor, cu 0,6% faţă de euro, pe parcursul anului trecut.

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor.

Piaţa AERO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Esti asa de sigura de cresterea de 42% a BCC in 2015? Poate ai vrut sa spui TLV si a iesit altceva. Oricum, BCC are pe anul trecut o crestere ... negativa de 42%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb