CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 1 - 8 FEBRUARIE Bitcoin - apreciere de 6,8%

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 12 februarie 2019

Bitcoin - apreciere de 6,8%

Moneda digitală Bitcoin a marcat o creştere de 6,8%, în intervalul 1 - 8 februarie, depăşind pragul de 3.700 de dolari, într-o mişcare de revenire de la la nivelul de circa 3.430 de dolari, cea mai scăzută cotaţie a criptomonedei atât din intervalul analizat, cât şi de la începutul anului, potrivit datelor furnizate de investing.com, care replică preţurile exchange-ului Bitfinex.

Este o evoluţie care se datorează îndeosebi şedinţei de tranzacţionare din data de 8 februarie, când cotaţia Bitcoin a atins un maxim al anului curent, situat la 3.745 de dolari, pe fondul unei creşteri de 8,38%. Însă, în următoarele şedinţe, criptovaluta s-a corectat până în jurul pragului de 3.680 de dolari.

În data de 7 februarie, Jeff Sprecher, directorul general al Intercontinental Exchange (ICE), care operează numeroase pieţe de capital printre care şi New York Stock Exchange (NYSE), a declarat că ICE va lansa în acest an propria platformă de tranzacţionare de active digitale denumită Bakkt.

Potrivit site-ului "Cointelegraph", volumul de tranzacţionare cu moneda virtuală Bitcoin, în perioada 1 - 8 februarie, a urcat până în apropierea nivelurilor înregistrate în luna ianuarie din 2018, când moneda virtuală era cotată la un preţ de aproximativ 20.000 de dolari.

De asemenea, alte monede virtuale au consemnat aprecieri importante în data de 8 februarie, Ripple şi Ethereum, cele mai mari criptomonede după Bitcoin în funcţie de valoarea de piaţă, înregistrând creşteri de 14,79%, respectiv 7,48%, potrivit investing.com.

De menţionat că aprecierea cotaţiei Bitcoin din intervalul menţionat este relativ redusă în comparaţie cu salturile consemnate în trecut, în condiţiile în care în luna decembrie a anului 2017 criptomoneda a atins preţul maxim de 20.000 de dolari menţionat anterior, după ce în luna iulie a aceluiaşi an moneda digitală era cotată la circa 1.850 de dolari.

La finalul lunii noiembrie a anului trecut, cotaţia criptovalutei a scăzut sub 5.000 de dolari pentru prima dată în ultimele treisprezece luni, preţul monedei virtuale continuându-şi deprecierea în decembrie, sub pragul de 3.500 de dolari.

Conform site-ului "coinmarketcap.com", ieri, în jurul orei 13:00, valoarea de piaţă a criptomonedei era de 64 miliarde de dolari, în timp ce potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de circa 3.590 de dolari.

Trecând la activele tradiţionale, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), topul randamentelor, în perioa­da 1 - 8 februarie, a fost condus de acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), care au crescut cu 58,72%, în raport cu moneda euro.

Este un parcurs similar cu cel avut de acţiunile OLT în începutul anului curent, când cotaţia emitentului a crescut cu aproape 99%. Atunci, Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul Estinvest, ne-a precizat că saltul acţiunilor OLT a apărut pe un fond speculativ.

Pe poziţia secundă s-au regăsit titlurile Banca Transilvania (TLV), care au înregistrat un salt de 18,69%, în aceeaşi perioadă, în timp ce acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) completează topul celor mai rentabili emitenţi, cu o apreciere de 17,6%, în perioada analizată.

Aprecierea preţului acţiunilor bancare de la BVB, în intervalul avut în vedere, a apărut pe fondul discuţiilor de la începutul săptămânii trecute dintre reprezentanţii Guvernului, pe de o parte, şi ai Băncii Naţionale a Româ­niei (BNR), pe de altă parte, privind aplicarea sau nu a taxei pe activele băncilor, asta în condiţiile în care Darius Vâlcov a declarat că Executivul ar fi interesat să modifice modul de calcul al indicelui ROBOR.

Ieri însă, în jurul orei 13:40, acţiunile TLV şi BRD afişau deprecieri de 4,17%, respectiv 3,38%, după ce, cu o seară înainte, consilierul premierului a declarat la un post de televiziune că Executivul nu ia în calcul renunţarea la "taxa pe lăcomie" prevăzută în OUG 114/2018.

Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece titluri de la bursa locală, a înregistrat un avans de 7,65%, în raport cu moneda unică europeană, în timp ce BET-XT, indice compus din cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, a raportat o creştere de 7,04%.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cel mai bun randament a fost avut de titlurile TLV.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat, în perioada 1 - 8 februarie, cu 4,6%, raportat la moneda euro, cea mai bună evoluţie din cadrul său fiind marcată de titlurile SIF Oltenia (SIF5), cu o apreciere de 10,42%.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 31 ianuarie - 7 februarie, este condus de titlurile Certinvest BET Index, care au urcat cu 7,81%.

Pe poziţia secundă în acest clasament s-a clasat Certinvest XT Index, cu o apreciere de 7,18%, în timp ce titlurile BT Index Romania ROTX, care au urcat cu 7,04%, completează topul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,4%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a crescut, în intervalul 1 - 8 februarie, cu 0,15%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,18%.

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb