CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 1 NOIEMBRIE - 2 DECEMBRIE Brokerii văd cotaţia "Impact" şi mai sus

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 4 decembrie 2013

Brokerii văd cotaţia "Impact" şi mai sus

Marcel Murgoci, "Estinvest": "Îmi este greu să cred că aprecierea IMP se va opri prea curând"

Acţiunile dezvoltatorului imobiliar "Impact Developer & Contractor" (simbol IMP) au adus investitorilor, în perioada 1 noiembrie - 2 decembrie, cel mai mare randament din piaţă, de 140,2%, potrivit unei analize a ziarului BURSA.

Astfel, pe 1 noiembrie, preţul mediu al unei acţiuni IMP a fost de 0,2116 lei/unitate, în timp ce pe 2 decembrie, de 0,508 lei/unitate.

Deşi ieri a fost o zi de corecţii la Bursă, cotaţia IMP s-a apreciat cu 10,56%, la 0,581 lei/unitate.

În a doua şedinţă a săptămânii, au fost realizate 168 de tranzacţii cu 417.500 titluri IMP, în valoare totală 243.295,25 lei.

De la începutul anului, acţiunile IMP au crescut de cinci ori.

Printre cumpărătorii acţiunilor IMP, în ultima perioadă, s-au aflat cei mai mari acţionari ai dezvoltatorului imobiliar (Gheorghe Iaciu şi Adrian Andrici), precum şi directorul general al societăţii, Lucian Claudiu Mateescu. În total, cei trei au achiziţionat peste 10 milioane de titluri IMP, reprezentând 5,13% din capitalul social al companiei.

În urma schimburilor efectuate, Adrian Andrici a raportat, săptămâna trecută, Bursei de Valori Bucureşti (BVB) o deţinere de 16,15% din capitalul social al "Impact".

Evoluţia fulminantă de la "Impact" se datorează, fără niciun echivoc, celor doi acţionari, Gheorghe Iaciu şi Adrian Andrici, care şi-au mărit deţinerea în cadrul societăţii, iar avansul cotaţiei IMP nu pare să se oprească prea curând, potrivit lui Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al casei de brokeraj "Estinvest".

Domnia sa ne-a declarat: "Evoluţia de la < Impact > s-a înregistrat, în principal datorită adunărilor generale care au avut loc în cadrul societăţii, dar şi faptului că unul dintre acţionari a făcut o ofertă publică de cumpărare (n.r. Gheorghe Iaciu). Desigur, este şi celălalt acţionar de la < Impact >, care deja deţine peste 15% din societate (n.r. Adrian Andrici). Există un interes destul de mare în deţinere de acţiuni în cadrul dezvoltatorului şi, din acest motiv, preţul titlurilor a crescut destul de mult. Nu ştiu exact motivul pentru care cei doi acţionari doresc să deţină cât mai multe acţiuni în cadrul < Impact >. Rezultatele financiare nu arată că am avea în faţă un emitent de cumpărat. Decizia, însă, aparţine acţionarilor. Având în vedere evoluţia din ultimele şedinţe, îmi este greu să cred că aprecierea IMP se va opri prea curând. Neştiind motivele pentru care cei doi acţionari încearcă să achiziţioneze, nu îmi pot da seama când se vor opri din cumpărat".

Pierderile dezvoltatorului imobiliar au crescut, în primele nouă luni, cu 25%, la 20,46 milioane lei, de la 16,27 milioane lei, nivel înregistrat în perioada similară a anului trecut, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

La BVB, a doua creştere în perioada analizată a fost înregistrată de "SIF Muntenia" (simbol SIF4), care s-a clasat la o diferenţă de peste o sută de puncte procentuale de IMP. Astfel, acţiunile SIF4 au crescut de la 0,693 lei/unitate, pe 1 noiembrie, până la 0,8465 lei/unitate, pe 2 decembrie.

La o distanţă de încă 2,15 puncte procentuale, al treilea avans, în topul acţiunilor, a aparţinut, în perioada analizată, cotaţiei companiei "Uztel" (simbol UZT), care a urcat cu 20,06%, de la 2 lei/unitate, pe 1 noiembrie, la 2,4 lei/unitate, pe 2 decembrie.

Plasamentele în aur au continuat să aibă randament negativ în intervalul 1 noiembrie - 2 decembrie, coborând cu 6,04%.

Ieri, uncia de aur se tranzacţiona în jurul preţului de 1.224,84 dolari, pe pieţele internaţionale.

Cei care ar fi preferat investiţiile în fonduri ar fi obţinut cel mai bun randament la fondul "Certinvest BET-FI Index", care a urcat, în perioada studiată, cu 12,21%, depăşind randamentele depozitelor bancare în lei (0,45%) şi cele în euro (0,23%).

În rândul fondurilor de investiţii, imediat după cel administrat de "Certinvest", au urmat, în materie de randament, "Erste Equity România", care a crescut cu 9,13%, şi "Raiffeisen România Acţiuni", care a progresat cu 8,95%.

Investitorii care au preferat, pe 1 noiembrie, să constituie depozite în euro, ar fi obţinut cele mai bune randamente la ATE Bank, Marfin Bank şi Piraeus Bank, unde ar fi înregistrat o apreciere de 0,23%, până pe 2 decembrie.

În aceeaşi perioadă, depozitele în lei de la Credit Europe Bank au înregistrat câştiguri de 0,45%, raportat la moneda unică europeană.

În intervalul 1 noiembrie - 2 decembrie, leul s-a apreciat uşor faţă de moneda unică europeană cu 0,05%.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi Fondul Proprietatea, a crescut cu 11,73%, în perioada analizată. Indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a avansat, în aceeaşi perioadă, cu 7,01%, iar BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 4,43%.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Singura explicatie plauzibila pe care o vad in acest moment pentru cotatia incredibila a actiunilor IMP este AGEA din 7 decembrie 2013 in care se vor aproba termenii si conditiile emisiunii de obligatiuni! Chiar daca cumpararile masive le observam doar la Iaciu, Andrici si Mateescu(putin, foarte putin)probabil ca evolutia spectaculoasa a cotatiei ar fi determinanta in atragea investitorilor pentru achizitionarea de obligatiuni! Cresterea este evident artificiala si in mod normal jucatorii activi de pe piata nu pot cadea in plasa IMPACT! Poate doar naivii!

    Bravo Est-Invest . Ai nimerit-o ce sa mai. Vom vedea un burn out pe Impact. S-a cumparat in vederea de profituri viitoare. Problema e ca nu vei avea cui sa vinzi.

    De aici si problema. S-a creat un bubble hyperspeculativ pe aceste actiuni 

    1. nu uita: VUAN 1,8 ron per actiune

    A-nceput de azi sa scada/Ca un fulg/dar vom vedea/Ce scaderi vor fi si maine/Pana-atunci va spun doar:Pa!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb