Acţiunile dezvoltatorului imobiliar "Impact Developer & Contractor" (simbol IMP) au adus investitorilor, în perioada 1 noiembrie - 3 decembrie, cel mai mare randament din piaţă, de 172,43%, potrivit unei analize a ziarului BURSA.
Practic, şedinţa de tranzacţionare de marţi, 3 decembrie, a adus o creştere de peste 30 de puncte procentuale, faţă de evoluţia cotaţiei IMP în perioada 1 noiembrie - 2 decembrie, când acţiunile dezvoltatorului au urcat cu 140,2%.
Astfel, pe 1 noiembrie, preţul mediu al unei acţiuni IMP a fost de 0,2116 lei/unitate, în timp ce pe 3 decembrie a fost de 0,5825 lei/unitate. Marţi, cotaţia IMP a avansat cu aproape 15% faţă de luni, 2 decembrie, când preţul mediu al acţiunilor a fost de 0,508 lei/unitate.
După numeroase şedinţe consecutive în care s-au majorat, acţiunile "Impact" s-au depreciat ieri, cu 10,5%, ajungând la 0,52 lei/unitate.
În a treia şedinţă a săptămânii, au fost realizate 374 de tranzacţii cu 632.500 titluri IMP, în valoare totală de 352.912 lei.
De la începutul anului, acţiunile IMP au crescut de aproximativ cinci ori.
Printre cumpărătorii acţiunilor IMP, în ultima perioadă, s-au aflat cei mai mari acţionari ai dezvoltatorului imobiliar (Gheorghe Iaciu şi Adrian Andrici), precum şi directorul general al societăţii, Lucian Claudiu Mateescu. În total, cei trei au achiziţionat peste 10 milioane de titluri IMP, reprezentând 5,13% din capitalul social al companiei.
În urma schimburilor efectuate, Adrian Andrici a raportat săptămâna trecută Bursei de Valori Bucureşti (BVB) o deţinere de 16,15% din capitalul social al "Impact".
Evoluţia de anul acesta a titlurilor "Impact" se datorează unei îmbunătăţiri a tabloului de ansamblu al pieţei imobiliare, existând posibilitatea ca dezvoltatorul să fie preluat, ne-a precizat Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst în cadrul SSIF Broker.
Domnia sa a declarat: "Din punct de vedere fundamental, sunt semnale de stabilizare a pieţei imobiliare, acesta fiind principalul element care determină inflexiunea acţiunei «Impact» în acest an. În al doilea rând, probabil că, la un moment dat, compania va fi şi preluată. S-a făcut ofertă, nu a fost una cu succes, întrucât nu s-a subscris, decât un volum foarte mic. În acest caz, cred că acţionarii se aşteaptă la o nouă ofertă, care să fie la un preţ mai bun. Nu ştiu exact cum ar urma, în contextul actual, să evolueze titlurile IMP, întrucât nu am mai făcut analiză pe acest emitent din 2009, de la criză. Foarte probabil, însă, creşterea înregistrată în ultimele săptămâni de aceste acţiuni are şi o componentă speculativă".
Pierderile dezvoltatorului imobiliar au crescut, în primele nouă luni, cu 25%, la 20,46 milioane lei, de la 16,27 milioane lei, nivel înregistrat în perioada similară a anului trecut, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
La BVB, a doua creştere în perioada analizată a fost înregistrată de "Electroputere" (simbol EPT), care s-a clasat la o diferenţă de aproape 140 de puncte procentuale de IMP. Astfel, acţiunile EPT au crescut de la 0,0058 lei/unitate, pe 1 noiembrie, până la 0,0081 lei/unitate, pe 3 decembrie.
La o distanţă de încă 9,39 puncte procentuale, al treilea avans, în topul acţiunilor, a aparţinut, în perioada analizată, cotaţiei companiei "Uztel" (simbol UZT), care a urcat cu 29,32%, de la 2 lei/unitate, pe 1 noiembrie, la 2,604 lei/unitate, pe 3 decembrie.
"Electroputere" şi "Uztel" sunt preferatele speculatorilor, ne-a mai spus reprezentantul SSIF Broker. Domnia sa a explicat: "Acestea sunt companii care au înregistrat fluctuaţii ample pe termen scurt. Atunci când interesul pentru companiile lichide scade în piaţă, aceste societăţi emitente sunt deliciul speculatorilor. Sunt un fel de jucărie pentru perioadele în care nu există lichiditate pe cele mai importante companii. Şedinţele respective sunt cele în care apar semnale mixte din plan extern".
Plasamentele în aur au continuat să aibă randament negativ în intervalul 1 noiembrie - 3 decembrie, coborând cu 7,54%.
Ieri, uncia de aur se tranzacţiona în jurul preţului de 1.225,69 dolari, pe pieţele internaţionale.
Cei care ar fi preferat investiţiile în fonduri ar fi obţinut cel mai bun randament la fondul "Certinvest BET-FI Index", care a urcat, în perioada studiată, cu 10,22%, depăşind randamentele depozitelor bancare în lei, care au scăzut cu 0,28%, şi cele în euro, care au consemnat un avans de 0,23%.
În rândul fondurilor de investiţii, imediat după cel administrat de "Certinvest", au urmat, în materie de randament, "Erste Equity România", care a crescut cu 7,25%, şi "Raiffeisen România Acţiuni", care a progresat cu 6,78%.
Investitorii care au preferat, pe 1 noiembrie, să constituie depozite în euro, ar fi obţinut cele mai bune randamente la ATE Bank, Marfin Bank şi Piraeus Bank, unde ar fi înregistrat o apreciere de 0,23%, până pe 2 decembrie.
În aceeaşi perioadă, depozitele în lei de la Credit Europe Bank au înregistrat pierderi de 0,28%, raportat la moneda unică europeană.
În intervalul 1 noiembrie - 3 decembrie, leul s-a depreciat faţă de moneda unică europeană cu 0,68%.
Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi Fondul Proprietatea, a crescut cu 10,27%, în perioada analizată. Indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a avansat, în aceeaşi perioadă, cu 5,97%, iar BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 3,61%.
• Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.
1. pam pam
(mesaj trimis de dan oradeanul în data de 05.12.2013, 00:20)
A inceput declinul! Firesc! Se apropie AGEA din 7 decembrie, cum am mai spus! D-na consilier juridic de la IMPACT se pricepe la orice(mai ales la "inselaciuni", ca doar poseda 6 case in Oradea!)numai la facut un CONVOCATOR DE AGEA ca lumea! Asa ca, Monitorul Oficial a zis: IMPACT nu e totusi BASE, noi nu suntem CCR-ul si nu dam atentie unei erate chipurile care sa indrepte o eroare materiala! Drept pentru care nu o publicam! pam pam! De altfel, de la venirea noii echipe, nu a fost vreo AGA in care sa nu fie vorba de vreo erata sau despre vreo completare a Ordinii de zi, venita de la ANDRICI, zis si KAMIKAZE! pam pam! Ok, stiu, era dreptul lui sa ceara asa ceva pentru ca, la acel moment detinea 5%, dar chiar asa sa nu stie stanga ce face dreapta?(in traducere nu stia Iaciu ce face Andirici?). Aiurea. Sincer nici nu-mi dau seama ce ascundea aceasta strategie! In fine! La IMPACT oricum se poate ORICE! Dar la un moment dat poate vine si SCADENTA! pam pam!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de actionar impact în data de 05.12.2013, 06:41)
Domnule dan va ofticati ca nu aveti decat 100 actiuni imp in portofoliu daca aveTi mai multe acum erati fericit vulpea ..........
1.2. http://www.bursa.ro/cel-mai-bu n-plasament-in-peri (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de TF în data de 05.12.2013, 08:18)
Ofticat vei ramane tu daca mai tii mult actiunile alea . Si inca ceva pachetul minim e de 500 actiuni , actionarule strugure.
\eu am cumparat si am vandut tot marti, ca aveam o teama in suflet sa nu pierd suma aia frumusica.
1.3. fals (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de dan oradeanul în data de 05.12.2013, 08:24)
Am 1000 actiuni(100 sunt drepturile de vot)asa ca, Doamna Gina, iar ati gresit! Si nu ma oftic deloc! Chiar nu am nici un motiv. Actiunile mele la IMP au un rol pur simbolic.
1.4. Dar si daca intra in insolventa... (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 05.12.2013, 10:47)
Sincer, cunoscand faptul ca activele grupului nu sunt in proprietatea societatii listate, dar si smecheriile ce se pot face pe piata, ma gandesc: oare o declara insolventa, ori ba?